Suitu kultūrtelpa iekļauta UNESCO nemateriālās kultūras vērtību sarakstā

Kultūras ministrs: Suitu kultūrtelpas iekļaušana UNESCO Neatliekami glābjamo nemateriālās kultūras vērtību sarakstā apliecina, ka Latvija papildina pasaules kultūras mantojumu ar spilgtu dzīvās kultūras vērtību

2009.gada 1.oktokbris UNESCO Starpvaldību komitejas 4. sesijā, kas līdz 2. oktobrim notiek Apvienoto Arābu Emirātu galvaspilsētā Abū Dabī, pieņemts pozitīvs lēmums par suitu kultūrtelpas iekļaušanu UNESCO Neatliekami glābjamo nemateriālās kultūras vērtību sarakstā.

Kultūras ministrs Ints Dālderis ar savu klātbūtni un uzstāšanos sesijā apliecināja, ka Latvija nopietni un atbildīgi uztver līdzdalību UNESCO un ietur aktīvu pozīciju starptautiskajās diskusijās par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu, tādējādi aktualizējot arī Latvijas valsts iekšējās kultūrpolitikas jautājumu risināšanu ilgtermiņā.

Suitu kopienas neatlaidība, pieliekot visus spēkus savu kultūras vērtību apzināšanai, kā arī meklējot risinājumu to saglabāšanai un tālāk nodošanai var kalpot par izcilu piemēru gan Latvijā, gan pasaulē. Līdz šim biedrības „Etniskās kultūras centrs „Suiti”” īstenotā sadarbība ar valsts, pašvaldību iestādēm, ar pētniecības institūcijām un augstskolām ir devusi labus rezultātus suitu kultūras izpausmju apzināšanā, izpētē un saglabāšanā. Ir gandarījums, ka līdzās suitu kultūras daudzveidīgajām aktivitātēm kopīgiem spēkiem izdevies panākt suitu tradīciju tālāknodošanu ar formālās un neformālās izglītības palīdzību – Alsungas mūzikas skola uzsākusi īstenot izglītības programmu „Tradicionālo tautas mūzikas instrumentu spēle”, Alsungas vidusskolas 5. – 7. klašu skolēni apgūst „Suitu novada mācību”. Tas nozīmē, ka paaudzēs mantotās vērtības tiek saglabātas ilgtermiņā. Esmu pārliecināts, ka šis sadarbības piemērs rosina ikvienu novērtēt lokālās kultūras bagātības,” uzskata Ints Dālderis.

Iekļaušana UNESCO Neatliekami glābjamo nemateriālās kultūras vērtību sarakstā ir starptautisks apstiprinājums suitu nemateriālā kultūras mantojuma izpausmju saglabāšanas nozīmīgumam vispirms jau pašas kopienas kultūras identitātei un reizē kultūras daudzveidības veicināšanai visas pasaules mērogā. Suitu kultūrtelpa ir dzīva kultūras vērtība, kas saglabājama nākamajām paaudzēm,” stāsta UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa, kura arī piedalās UNESCO Starpvaldību komitejas 4. sesijā.

Komiteja nolēma, ka, balstoties uz Nominācijas pieteikumā iekļauto informāciju, suitu kultūrtelpa atbilst nepieciešamajiem kritērijiem, lai to iekļautu Neatliekami glābjamajā nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā, jo:

· Daudzas katoļu paaudzes šajā luteriskajā vidē ir spējušas saglabāt un uzturēt suitu kultūrtelpu tāpēc, ka unikālā kultūras mantojuma saglabāšana un konfesionālā savdabība ir nodrošinājusi divu tūkstošu cilvēku lielajai suitu kopienai skaidru un novērtētu savas īpašas identitātes sajūtu.

· Lai arī suitu rituāli un paražas joprojām spēlē svarīgu lomu kopienas dzīvē, to dzīvotspēja ir apdraudēta gan tāpēc, ka ekonomisku iemeslu dēļ apdraudēta kļūst pati suitu kopienas dzīvotspēja tās vēsturiskajā teritorijā, gan tāpēc, ka mazinās iespējas un resursi mantojuma praktizēšanai, kā arī šis mantojums netiek uzskatīts par pietiekami prestižu jaunās paaudzes vidū.

· Neseni glābšanas pasākumi ietver tādas aktivitātes kā Etniskās kultūras centra „Suiti” dibināšana un kopienas interneta portāla izveide. Glābšanas pasākumu plānā, kuru kopiena ir izstrādājusi kopā ar atbildīgajām institūcijām ar mērķi nodrošināt kultūrtelpas dzīvotspēju, ir iekļauti arī tādi pasākumi kā: novada mācības ieviešana skolās, atbalsts neformālajai izglītībai un interešu izglītības pasākumiem, atsevišķu rituālu atdzīvināšana, tradicionālo zināšanu apmācība, atbalsts suitu valodai (izloksnei), kā arī dažādu suitu nemateriālā kultūras mantojuma izpausmju dokumentēšana.

· Ir nodrošināta pietiekama dokumentācija lai demonstrētu, ka trīs suitu pašvaldības, kā arī aktīvās suitu kultūras organizācijas (Suitu novads un Etniskās kultūras centrs) ir devušas savu piekrišanu un pilnībā atbalsta šo izvirzīšanu.

· Valsts 2008. gadā ir iekļāvusi suitu kultūrtelpu kā vienu no trīspadsmit visizcilākajiem elementiem Vissvarīgāko Latvijas nemateriālās kultūras vērtību sarakstā.

Vairāk informācijas:
http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?pg=00223

http://www.unesco.lv/lat/index/news/all_news/news1254387266.html

Suitu kultūras mantojuma redzamākā daļa ir dialekts, kas vēl saglabājies, sieviešu burdona dziedāšana, Katoļu baznīcas un pirmskristietības tradīciju savdabīgs savijums, precīzi dokumentētas kāzu tradīcijas un īpaši krāšņie tautastērpi, kuru izgatavošana tiek pārņemta no paaudzes paaudzē.

Biedrības “Etniskās kultūras centrs “Suiti”” sagatavotais pieteikums sastāv no aprakstošās daļas, plānoto glābšanas pasākumu klāsta nākamajiem četriem gadiem, suitu kultūrtelpu raksturojošām fotogrāfijām un desmit minūšu garas videofilmas.

Papildu informācija:
Liene Krīvena, UNESCO LNK konsultante, Tālr.: 29109268
Grigorijs Rozentāls, biedrības „Etniskās kultūras centrs „Suiti”” valdes priekšsēdētājs; tālr. 29196396;
Ilga Leimane, valdes priekšsēdētāja vietniece, etnogrāfiskā ansambļa "Alsungas suitu sievas" vadītāja, tālr. 29538267.

Avoti internetā: www.suitunovads.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Latvija
KONCERTPROGRAMMA VIOLETS Jaunmoku pilī Tukuma TIC
Burvīgo solistu Ances Krauzes uz Zigfrīda Muktupāvela balsi papildinās Zigfrīda vijoles spēle, bet pie klavierēm uzstāsies pats komponists Jānis | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.05.2024 - 05.06.2024 ZIIC tematiskās dienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Liepājas Zinātnes un izglītības inovāciju centrs izsludina skolēnu vasaras brīvlaika tematiskās dienas! | Skatīt vairāk
Deju skolas "Demo" KONCERTS Tukumā Tukuma TIC
16.jūnijā Tukuma pilsētas Kultūras namā aicinām apmeklētājus turpināt svinēt deju studijas – skolas "DEMO" 25 gadu dzimšanas dienas svinības | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51196194sec.