Juris Kulakovs un Ieva Akuratere uzstāsies valsts svētkiem veltītā koncertā

Sestdien, 21.11.2009 plkst.18.00 Siguldas koncertzālē “Baltais flīģelis” Latvijas valsts svētku noskaņā izskanēs divi komponista Jura Kulakova dziesmu cikli ar latviešu dzejnieku Jāņa Ziemeļnieka un Eduarda Veidenbauma vārdiem.

Sarakstīt dziesmu ciklu ar Jāņa Ziemeļnieka vārdiem komponistam Jurim Kulakovam ierosināja režisors Viktors Jansons, kad Jāņa Akuratera muzejā gatavoja programmu „Jānis Ziemeļnieks: Es eju bojā, iekārodams tevi”. Komponists atsaucās piedāvājumam un uzrakstīja 16 dziesmas, kuras apvienotas ciklā “Ētera odas”. “Komponists programmas pirmatskaņojumā šo dziesmu ciklu izdziedāja pats, šarmanti izdūca un aizkustinoši izdvesa savā īpatnēji nazālajā tembrā”, pastāstīja Inese Zagorska, koncertzāles “Baltais flīģelis” vadītāja, “dziesmās atdzīvojas XX gs. 20. gadu kafejnīcu un bulvāru šarms, Jāņa Ziemeļnieka naktīs izdzīvotās vīzijas, smeldze, izmisums, grēksūdzes tiešums mātei veltītajā dziedājumā, par sievietēm, par kaislību, kura stiprāka par pašu”.

„Katra dzejoļa noskaņa Jūsu mūzikā tik jutekliska, emocionāli piesātināti izteikta, ka tā padara Ziemeļnieka dzeju dziļāku. Jūsu mūzika saviļņo, aizkustina, satrauc un satriec. Nevaru iedomāties Ziemeļnieka dzejai citu mūziku. „Atkal mūzika, mūzika lejas...” skan ausīs un varētu to klausīties bezgalīgi.( no Guntas Kraukles, J.Ziemeļnieka brāļa meitas, vēstules Jāņa Akuratera muzejam un komponistam).

Jura Kulakova dziesmu cikls "Septiņarpus dziesmas ar Veidenbauma vārdiem" radīts 1986.gadā, tā pirmatskaņojums notika tā paša gada rudenī dzejnieka dzimšanas dienā viņa dzimtajās mājās - muzejā "Kalāčos". Pateicoties muzeja direktoram Jānim Krieviņam, pirms Atmodas "Kalāči" bija izveidojušies par brīvdomīgu dvēseļu patversmi, atbilstošu Eduarda Veidenbauma patstāvīgajam, apziņas un cilvēcības apstarotajam garam. Dziesmu ciklu komponists Juris Kulakovs rakstījis dziedātājas Ievas Akurateres balsij. "Septiņarpus dziesmas ar Veidenbauma vārdiem" ir oda cilvēka sirds un prāta gaismai.

Dziesmu ciklus atskaņos komponists Juris Kulakovs un dziedātāja Ieva Akurātere - mākslinieki, kuri savā daiļradē, radošajā ceļā vienmēr savus darbus veltījuši Latvijas idejai un tās brīvības garam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
25.maijā norisināsies Lielais plosts TAKA
25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”. | Skatīt vairāk
🇬🇷 𝐑𝐎𝐃𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀 Latvia Tours
Ceļo uz pasakaino Rodas salu Grieķijā! Izbaudi vēsturiskas ainavas un krāšņu kultūru. Rezervē ceļojumu jau tagad! | Skatīt vairāk
no 485 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.05.2024 - 11.05.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


SIXT Latvija
,


1st-studio.com
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58363104sec.