Latvijas mežos plāno iestādīt divus miljonus jaunu koku [3]

Lai Latviju padarītu par zaļāko valsti pasaulē, ar AS „Latvijas valsts meži“ un SEB banka atbalstu tiek uzsākta Vislatvijas koku sēšanas un stādīšanas akcija „Skābeklis“. Tās ietvaros gada laikā visā Latvijā plānots iestādīt 2 231 503 egles un priedes. Lai sasniegtu šo mērķi, visi Latvijas 5. un 6. klašu skolēni, kā arī ikviens Latvijas iedzīvotājs jau šajā pavasarī tiek aicināts iesēt pa kokam.

Vislatvijas koku sēšanas un stādīšanas akcijā „Skābeklis“ galvenokārt tiks iesaistīti skolēni. Jau tuvākajā laikā visi Latvijas 5. un 6. klašu skolēni saņems koku sēklas kopā ar izglītojošu materiālu, kā pareizi audzēt un stādīt kokus. Savukārt ikviens Latvijas iedzīvotājs, darba kolektīvs, mediju redakcija, organizācija aicināta līdzdarboties un arī iesēt savu koku. Nedēļā no 17. līdz 21. maijam bezmaksas koku sēklu komplekti būs pieejami visās Latvijas pasta nodaļās un SEB bankas filiālēs. Iedzīvotāji aicināti koku sēklas iestādīt kastītēs un audzēt tās uz palodzēm, lai nākamajā pavasarī izstādītu Latvijas mežos, parkos vai savos piemājas dārziņos.

Akcija „Skābeklis“ visā Latvijā norisināsies no šā gada 5 maija līdz 2011. gada jūnijam, kad vairāk nekā 2 miljoni iesēto koku būs izauguši tik lieli, lai tos izstādītu mežā un ļautu augt pašu spēkiem. Detalizētāka informācija par koku sēšanu un stādīšanu būs pieejama akcijas mājas lapā http://www.skabeklis.lv/.

2008. gada Jēlas Universitātes veiktajā pētījumā World Environmental Performence Index Latvija tika atzīta par videi draudzīgāko valsti Austrumeiropā, savukārt pasaulē tā ieņēma 8. vietu. “Latvijas rādītāji ir ievērības cienīgi. Mums ir ar ko lepoties, un ar zināmu piepūli ir izredzes kļūt par zaļāko valsti pasaulē. Uzņēmumam “Latvijas valsts meži” koku sēšana un stādīšana ir ierasta ikdienas lieta, taču tikai kopīgiem spēkiem, iesaistot visus Latvijas iedzīvotājus, mēs varam cīnīties par pasaules zaļākās valsts titulu,” atzīst AS „Latvijas valsts meži“ projekta “Izzini mežu” vadītājs Tomass Kotovičs.

“SEB banka ar gandarījumu iesaistās šajā akcijā, lai veicinātu videi draudzīgu domāšanu un vides sakopšanu. Jaunais projekts “Skābeklis” ir iniciatīva, kuras mērķis ir apvienot spēkus un parādīt, ka Latvija var būt izcila – izcila ar savu dabu, zaļumu, veselīgo gaisu un svarīgi – arī aktīvu jaunās paaudzes iesaistīšanos šo izcilību vairošanā. Ceru, ka visu Latvijas skolu 5. un 6. klašu skolēni pierādīs, ka iesēt un izaudzēt koku ir pavisam reāls un paveicams darbs mums ikvienam,” norāda SEB bankas prezidents Ainārs Ozols.

Projektu organizē un ikvienu Latvijas iedzīvotāju iesēt, izaudzēt un iestādīt savu koku aicina AS Latvijas valsts meži un SEB banka, atbalsta Latvijas Pasts un Latvijas Radio.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Aigras Brūvelis 05/21/2010 04:53 Talsu novada iedzīvotāju iesniegums par valsts mežu izciršanas apturēšanu Latvijas Valsts prezidentam, Ģenerālprokuroram, Saeimai, Valsts kontrolei, Ministru kabinetam, Zemkopības ministrijai, Valsts Meža dienestam, VAS „Latvijas Valsts Meži”u.c.

Talsu novada Mordangas un Ģibuļu pagasta iedzīvotāji

pilnvarotais pārstāvis Pauls Bulavs

adrese: Juridiskais birojs „BalticLaw offices”,

Strēlnieku iela 9 - 8, Rīga, LV - 1010,

tālr. 67812050, 29461155


Latvijas Valsts prezidentam

adrese: Pils laukums 3, Rīga, LV - 1900

Latvijas Republikas Ģenerālprokuroram

adrese: Latvijas Republikas prokuratūra,

Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV - 1801

Latvijas Republikas Saeimai

adrese: Jēkaba iela 11, Rīga, LV - 1811

Latvijas Republikas Valsts kontrolei

adrese: Skanstes iela 13/5, Rīga, LV - 1013

Latvijas Republikas Ministru kabinetam

adrese: Brīvības bulvāris 36, Rīga, LV - 1520

Zemkopības ministrija

adrese: Republikas laukums 2, Rīga, LV - 1981

Valsts Meža dienests

adrese: 13.janvāra iela 15, Rīga, LV - 1050

VAS „Latvijas Valsts Meži”

adrese: Kristapa iela 30, Rīga, LV - 1046

VAS „Latvijas Valsts Meži” Ziemeļkurzemes mežsaimniecība

adrese: Upes iela 4, Dundaga, LV - 3270

Talsu novada pašvaldībai

adrese: Kareivju iela 7, Talsi, LV - 3201

Talsu novada domes

Ģibuļu pagasta pārvaldei

adrese: Skolas ielā 2, Pastende, LV - 3251

Talsu novadā, 2010.gada 18.aprīlī


Iesniegums

Par valsts mežu izciršanas apturēšanu

Lūdzam Jūsu kā valsts amatpersonu nekavējošu iejaukšanos un attiecīgu rīcību, lai pārtrauktu valsts mežu izciršanu Talsu novada Ģibuļu pagasta Mordangas apkārtnē, Mordangas un citu ezeru krastos un novērstu iespējamo vides noziegumu pret Latvijas valsti un tās iedzīvotājiem.

Lūdzam Jūs reaģēt nekavējoties, jo patreiz minētajā apkārtnē nepārtraukti tiek izzāģēts mežs ar masveida mežistrādes tehniku (t.s. hārvesteru), kas tiek darbināta gandrīz visu diennakti, pilnībā izmainot esošo ainavu, vidi un ekosistēmu.

Laikā no 2004.gada Mordangas apkārtnē (apvidus starp Ventspils šoseju, Rendu, Usmas un Mordangas ezeriem), kas līdz šim bija ne tikai Kurzemes, bet arī visas Latvijas lepnums, jau ir notikusi apjomīga valsts mežu izciršana, kuras rezultātā apkārtējā vide ir izmainījusies līdz nepazīšanai, pārvēršot priežu un egļu audzes kailcirtēs vai tik retinātās cirtēs, kas pēc būtības līdzinās kailcirtēm. Neskatoties uz to, šajā apkārtnē, kas pēc savas nozīmes un unikalitātes būtu atzīstama par īpaši aizsargājamu dabas teritoriju (vairāk kā 16 meža ezeru sistēma, meži, strauti, īpaša floras un faunas pasaule, daudzu gājputnu, t.sk. dzērvju ligzdošanas vietas), ir uzsākta jauna vēl atlikušās meža teritorijas apjomīga izciršana. No mūsu rīcībā esošās informācijas Mordangas apkārtnē izciršanai paredzēti 160 ha valsts mežu platības. Bez tam ir paredzēta mežu izciršana Mordangas ezera krastos, iznīcinot gleznaino dabas ainavu, paredzēto 50 m aizsargjoslu atstājot kā traģisku butaforiju. Meža izciršana tiek veikta bez sabiedrības viedokļa apzināšanas.

2005.gada vētra atstāja postošu ietekmi uz mežiem, taču tās sekas nav salīdzināmas ar tām, ko apkārtējai videi, ainavai un ekosistēmai nodara patreizējā valsts politika mežu apsaimniekošanā. Patreizējais mežu izciršanas veids ir konsekventa un sistemātiska mūsu nacionālā resursa iznīcināšana un ir atzīstams par globālu noziegumu pret mūsu pašu valsti un tās pilsoņiem - esošās un nākamās paaudzes cilvēkiem, kuru pamattiesības ir dzīvot veselīgā, nesabojātā un harmoniskā vidē.

Esam pārliecināti, ka patreizējā valsts mežu politika ir balstīta tikai uz finansiāliem aprēķiniem, turklāt apšaubāms, vai tiešām tā atbilst Latvijas valsts patiesajām ekonomikas interesēm. Iespējamais oponentu arguments - mežu resursu izciršana kā valsts ekonomiskās krīzes situācijas risinājums - neiztur kritiku pret visas valsts mērogā degradētu vidi, izmainītu ekosistēmu un klimatu ar tālejošām un vēl neapzinātām, iespējams, pat neatgriezeniskām sekām. To, ka minētais ir realitāte (nevis sentimentāls lietu redzējums), apstiprina arī meža apsaimniekošanas un aizsardzības nozarē strādājošie speciālisti, kas atzīst, ka esošā mežu izciršana „vairs neiet nekādos veselā saprāta rāmjos”.

Mēs kā šīs valsts pilsoņi kategoriski iebilstam pret šādu valsts mežu apsaimniekošanas politiku, kādu patreiz īsteno VAS „Latvijas Valsts meži”.

Vēršamies pie Jums ne tikai kā pie Latvijas valsts amatpersonām, bet arī kā mūsu valsts pilsoņiem un sabiedrības locekļiem, kuru kompetencē un iespējās ir veidot atbildīgu Latvijas valsts resursu politiku, saglabājot veselīgu un harmonisku vidi.

Ņemot vērā minēto, lūdzam nekavējošu Jūsu iejaukšanos un attiecīgu rīcību, lai:

1. pārtrauktu valsts mežu izciršanu Talsu novada Ģibuļu pagasta Mordangas apkārtnē, Mordangas ezera un citu ezeru krastos,
2. pārskatītu valsts meža apsaimniekošanas politiku minētajā apvidū, kā arī visā Latvijā,
3. izvērtēt līdzšinējās valsts meža politikas īstenošanu un, ja nepieciešams, uzsākt atbilstošus tiesiskos procesus, lai konstatētu un novērstu iespējamo vides noziegumu pret Latvijas valsti un tās iedzīvotājiem.

2 xc90 05/17/2010 12:10 Kautkā tak sevi jāizceļ ;)
Man jau liekas, ka tāda atpakaļ stādīšana ir noteikta ar likumu, jāpaskatas www.akti.lv

3 Z 05/17/2010 12:03 Nav tā kā drusku lieklulīgi? paši vispirms izcērt, cīnās apr ciršanas apjoma palielināšanu, tagad redz akcija, jāstāda. Loģiski, ka jāstāda, ja jau tik daudz izcērt, tas tāpat būtu jādara, bet nē, vajag taču pompozas akcijas ietvaros to darīt...

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 23.05.2024 Te ir darbs! Nikos Travel
Sakarā ar paplašināšanos,meklējam kolēģi savā draudzīgajā kolektīvā, visas soc. garantijas, draudzīgs kolektīvs un interesants darbs,sūti CV | Skatīt vairāk
Latvija
Mazsalaca Youth band un draugu koncerts Valmieras novada Tūrisma pārvalde
26. maijā plkst. 16.00 Mazsalacas Kultūras centrā aicinām uz orķestra Mazsalaca Youth band un draugu koncertu! Solisti: Paula Saija, Matīss Žilinskis un | Skatīt vairāk
no 3.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.05.2024 - 20.05.2024 Jāšanas sporta sacensības Valmiermuižā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
18.-19. maijā plkst. 10.00 Valmiermuižas stallī norisināsies Jāšanas sporta sacensības “Valmiermuižas pavasaris 2024”. | Skatīt vairāk
KUKUL ceptuve TUKUMĀ! Tukuma TIC
Meklē vietu, kur nobaudīt smalkmaizītes, bulciņas, maizīti, cepumiņus vai sāļās uzkodas kopā ar gardu, smaržīgu kafiju vai tēju? Kukul Elizabete | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Latvia Tours
,


SIXT Latvija
,


Nikos Travel
,


Grand Palace Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.75213695sec.