Āraišos atdzīvojas Meitu sala

Augusta pēdējā nedēļas nogalē Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā atdzīvojas Meitu sala, kur 28.-29.08.2010 notiks aizvēsturisko prasmju dienas.

Arheologa Oskara Ušpeļa vadībā 28. augusta vakarā, iestājoties tumsai, notiks bronzas kausēšanas-liešanas publisks nakts pasākums. Bronzas kausēšana ir eksperiments, kura rezultātu ir grūti prognozēt. Lai tas noritētu veiksmīgāk, sākotnēji jāveic virkne sagatavošanas darbu – vietas sagatavošana, ādas plēšu, tīģeļu un lejamveidņu izgatavošana u.c. pasākumi. Par visiem šiem jautājumiem, aktivitātēm un notikumiem būs iespējas uzzināt 28. augusta vakarā, kad Āraišu muzejparka darbalaiks tiks pagarināts līdz plkst. 22:00. Vai esi to apmeklējis tumsā? Apmeklētājiem ieteicams līdzi ņemt kabatas lukturīšus, sveces vai lāpas.

29. augustā Meitu salas apmeklētājiem būs iespēja kopā ar vēstures entuziastu grupu „Primitīvisti” gūt ieskatu tā saucamo primitīvo iemaņu un aizvēsturisko prasmju zināšanās visas dienas garumā. Interesentiem būs iespēja redzēt krama apstrādi, bultu izgatavošanu, kaula un raga apstrādi, kā arī šaut ar loku. Arheologs Artūrs Tomsons ar savu domubiedru grupu dos ieskatu par seno dzīvesveidu akmens laikmetā.

Āraišu arheoloģisko muzejparku veido 9. - 10. gs. latgaļu nocietināta dzīves vieta (valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis) un tās rekonstrukcija; 14. - 17. gs. viduslaiku pilsdrupas (valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis) un t. s. Meitu sala ar akmens un bronzas laikmeta mājokļu rekonstrukcijām, kuri ir izvietoti 12 ha lielā teritorijā Āraišu ezera krastā, ap 7 km no Cēsīm. Kopš 20. gs. 90. gadu sākuma to attīstīja kā Baltijā pirmo brīvdabas arheoloģisko muzeju.
Citu līdzīgu muzeju vidū Eiropā Āraišu arheoloģiskais muzejparks izceļas ar unikāliem arheoloģiskiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu, kas pozitīvi kontrastē ar mūsdienu urbāno vidi.

Āraišu arheoloģiskā muzejparka darba laiks katru dienu no 9.00 -19.00.

Ieejas biļetes: pieaugušajiem 2.00 LVL, skolēniem, studentiem un pensionāriem 1.00 LVL.

Bronzas darbnīcā tiek atspoguļota bronzas laikmeta bronzas apstrādes eksperimentu gaita, pielietojot 2500-3500 gadus senas metodes, kuras, iespējams, izmantotas Latvijas teritorijā un tuvākajās kaimiņzemēs. Eksperimenti balstīti gan uz Latvijas teritorijā, gan Eiropā iegūto arheoloģisko materiālu.

Primitīvisti ir domubiedru grupa, kuras biedru mērķis ir kopīgi izzināt cilvēces pagātni, īpaši tās senākos posmus – akmens, bronzas un dzelzs laikmetus – par kuriem līdz mūsdienām saglabājies vismazāk ziņu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.05.2024 - 19.05.2024 Cēsu novads aicina uz Muzeju nakti 2024! Cēsu TIC
18. maijā aicinām ieplānot ciemošanos Cēsu novada muzejos! Šī gada Muzeju nakts ietvaros vairāk nekā 15 novada muzeji un apskates vietas ciemos | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.05.2024 - 20.05.2024 Dobeles ceriņu skaistums! Nikos Travel
Skaisti,jo skaisti ir saplaukuši ceriņi.Ir laiks doties baudīt šo dabas brīnumu. Pa ceļam iegriezīsimies ZS Līcīšos, tējas degustāciju baudīsim,25 | Skatīt vairāk
27 EUR
Uzņēmumi


Vidzemes Tūrisma asociācija
,


Liepupes muiža
,


Limbažu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64481497sec.