Pēterbaznīca aicina uz gleznu izstādi [2]

Laikā no 22.10.-21.11.2010 Rīgas Sv. Pētera baznīcā notiks Jurģa Skulmes gleznu izstāde Mans laiks.

Jurģis Skulme savu gleznu ekspozīciju Sv. Pētera baznīcā vērtē kā pārskatu par darbiem, kas tapuši laika posmā no 1961. gada līdz 2010. gadam, nododot skatītāju vērtējumam savu mūža darbu.

Gleznotājs ir viens no nedaudzajiem mūsdienu latviešu reālistiskās ainavas meistariem, patiesības meklētājs dzīvē un mākslā. Noturīga ir mākslas zinātnieka un gleznotāja Jurģa Skulmes interese par Kurzemes askētisko, īpašo dabas skaistumu, kas atrod aizvien jaunus motīvus, redzēto un iepazīto atmiņā ieslēdzot mīlestības acīm.

Gleznotāja dzimtas saknes meklējamas Skulmes mākslinieku dinastijā, viņš ir gleznotāja Uga Skulmes dēls, pirmais profesionālais Latvijas mākslinieks, kas savus ainavu uzstādījumus atved arī no Kolas pussalas un glezno Sibīriju.

1977. gadā Jurģi Skulmi apcietina par padomju iekārtas kritiku un izslēdz no Mākslinieku savienības. Mākslinieka darbnīcā padomju varas iestādes konfiscē 217 Jurģa Skulmes, kā arī viņa tēva Ugas Skulmes darbus. Tiesa gan, pēc apcietinājuma daļa kolekcijas tiek atgriezta tās īpašniekam, bet vairākas gleznas jau ir pazudušas. Pēc ieslodzījuma Skulme strādā par kurinātāju. Viņam liegta iespēja piedalīties izstādēs un pieteikt sevi kā profesionālu mākslinieku. Jurģis Skulme turpina gleznot. Mākslinieku reabilitē tikai 1994.gadā.

Izstāde atspoguļo manis dzīvoto laiku, uzsver gleznotājs Jurģis Skulme. Tas ir mans mūžs, piecdesmit gadi, kas pavadīti gleznojot. Apskatot šos darbus ir interesanti redzēt kā gadu gaitā mainās skatu punkts. Neesmu mēģinājis sevi pārtaisīt, bet vienmēr centies ainavā izkopt krāsu kolorītu. Bez dabas mākslā nekas nevar sanākt. Tās klātbūtne ir iespaidos, kurus gleznotājs, pasniedz caur savu profesionālo prizmu un veido noskaņu. Ainava glezniecībā ir vistuvāk poēzijai, sacīja mans tēvs, un šodien es saprotu - viņam taisnība.

Skulme savos darbos galvenokārt pievēršas Latvijas dabas ainavai visos gadalaikos. Gleznotāja ainavu raksturo enerģisks otas raksts un izjusta dabas noskaņa. Latvijas ainavu Jurģis Skulme vēro ar tēlaini izkoptu krāsu gammu. Skulmes glezniecība ir kā mākslinieka nenogurstoša atzīšanās mīlestībā Latvijai.

Piedāvā Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienība.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Saņemts no: 80.81.5*.*** 10/18/2010 12:55 paldies par info!
J.

2 Andrejs 10/16/2010 15:39 Braukšu uz Rīgu apskatīt. Visu cieņu māksliniekam!

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 16.05.2024 Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Kandavas Retro auto  - pavisam drīz!  Tukuma TIC
14 vietīgs Kandavas Retro auto, kurš vedīs jūs iepazīt Kandavas šarmantās un vēsturiskākās vietas. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.05.2024 - 11.05.2024 Sarunu vakars ar Kasparu Znotiņu Tukuma TIC
Aicinām baudīt teātra, dzejas un kino sarunu vakaru Kandavas vīna namā kopā ar Kasparu Znotiņu 10.05.2024 19:00 | Skatīt vairāk
7 EUR
Uzņēmumi


Rija Domus Hotel
,


SIXT Latvija
,


Jūrmalas TIC
,


Dome Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65630317sec.