Rundāles pils atzīmēs hercoga Jēkaba 400. dzimšanas dienu [1]

28.10.2010 plkst. 17:00 hercoga Jēkaba 400. dzimšanas dienā, Rundāles pils ekspozīcijā Jelgavas pilī «Kurzemes hercogu kapenes» tiks iesvētīts atjaunotais hercoga Jēkaba sarkofāgs.

Rundāles pils restauratori katru gadu strādā pie kāda no kapenēs esošo sarkofāgu restaurācijas, un šī gada restaurācija notika viena no redzamāko Kurzemes hercogistes valdnieku - hercoga Jēkaba zīmē.
Restaurācijas gaitā tika atjaunoti zudušie dekoratīvie elementi (dažādas detaļas sānos, galos un ģerbonis virspusē), kā arī izlīdzinātas deformētās sarkofāga daļas un veikta virsmu tīrīšana un labošana. Laika gaitā sarkofāgam zudušas trīs no desmit kājām, kuru atliešanas process bijis pietiekoši sarežģīts. Sarkofāga restaurācijas darbus veikuši restauratori Agita Behmane un Arvis Druviņš, restaurācijas nodaļas vadītājas Ainas Balodes vadībā. Dažādu detaļu atliešanu veicis individuālais restaurācijas uzņēmums «Rokajs» Gunāra Grīnfelda vadībā.

28.10.2010 noslēgsies jau ceturtais Rundāles pils muzeja sarkofāga restaurācijas projekts, kuru daļēji finansiāli atbalsta Kurzemes Bruņniecības fonds.

Hercogs Jēkabs
(1610.28.X-1681.31.XII)
Hercoga Vilhelma un hercogienes Sofijas vienīgais dēls, dzimis Kuldīgā.

Hercoga Jēkaba valdīšanas periodu pamatoti dēvē par hercogistes ziedu laikiem. Kurzemē nodibināja daudzus rūpniecības uzņēmumus, uzbūvēja vairāk nekā 100 kuģu. Arī viņa politiskās un diplomātiskās aktivitātes atstājušas pēdas 17.gs. Eiropas vēsturē. Hercogs ieguva Anglijas karaļa tiesības uz Tobago salu, viņam piederēja arī neliela saliņa Gambijas upes grīvā Rietumāfrikā. Dzelzsrūdu uz Kurzemi veda no iznomātajām raktuvēm Norvēģijā. Polijas-Lietuvas un Zviedrijas konflikta laikā Kurzemi smagi izpostīja. 1658.gada oktobrī hercogu ar visu ģimeni arestēja zviedri. Tikai 1660. gadā pēc Olivas miera līguma hercogs varēja atgriezties Kurzemē, kuras saimniecības atjaunošana prasīja lielu enerģiju un līdzekļus, neļaujot īstenot daudzas grandiozas ieceres.

Apbedīts kapenēs 1682.gada 21.septembrī alvas sarkofāgā, kurš identisks prinča Kārļa Jēkaba sarkofāgam, kura autors ir Hinrihs Pēmellers (?). No hercoga apbedījuma saglabājušies skeleta kauli un bojāts galvaskauss, sairušā koka zārka atliekas. Koka zārks bijis tapsēts ar tumši brūnu samtu, rotāts ar divu veidu zeltītām bārkstīm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ainārs 10/28/2010 20:12 Dīvains virsraksts, jo hercogu kapenes taču atrodas Jelgavas pilī!

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Latvija
Nostalgy SĀKAS GRILĒŠANAS SEZONA! Tukuma TIC
Lapmežciemā kafejnīcā "Nostalgy" maijā sākas grilešanas sezona. Brauc ciemos! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.05.2024 - 15.05.2024 Japānas lietišķās mākslas izstāde Liepājas reģiona TIB
No 16. maija līdz 30. jūnijam Liepājas muzejā būs skatāma Japānas lietišķās mākslas izstāde | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.05.2024 - 15.05.2024 Tikšanās zem abažūriem Liepājas reģiona TIB
Ar muzikālo programmu sēriju "Tikšanās zem abažūriem" koncertdārzs “Pūt vējiņi!” šovasar svinēs 60 gadu pastāvēšanas svētkus. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Rija Bauska Hotel
,


Atpūtas komplekss “Miķelis”
,


Bauskas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58970881sec.