Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā atklās jaunu izstādi

Izstādes „«Izglābtais mantojums. Latvijas Nacionālā vēstures muzeja restaurācijas darbnīcām - 80» atklāšana notiks 03.03.2011 plkst. 15:00

Izstādē atspoguļota Latvijas restaurācijas vēstures būtiska daļa, tās attīstība 80 gadu garumā. Šajā laika posmā ir mainījusies pieeja restauratora profesijai, pilnveidojusies metodika un darbā izmantotie darba rīki, materiāli un iekārtas. Tomēr izstādē, galvenokārt, akcentēts mūsdienu Latvijas Nacionālā vēstures muzeja restauratoru paveiktais. To plaši atspoguļo aptuveni 300 dažādu laika periodu, materiālu, nozīmes un lieluma priekšmeti, fotogrāfijas.

«Priekšmetu daudzveidība ļaus katram atrast savām interesēm tuvāko un iespaidīgāko. Izstādē savu mūžu dzīvo Kalnmuižas baznīcas altāra glezna «Golgāta» (1614.), kuru ir aprūpējuši vairāku paaudžu restauratori, te airis un laiva, ar kuru kāds tāls mūsu sencis pirms 5 gadu tūkstošiem īries Sārnates pusē, te 20. gs. kāzu kleita, kas pieredzējusi kādas latvietes laimes un skumju dienas. Izstāde liek aizdomāties, ka materiālās vērtības ir zūdošas, ja tām netiek dots zinātniski pamatots nostiprinājums. Pamatojoties uz zinātnisku materiālu izpēti, uz vēsturiskām patiesībām un uz restauratoru meistarību, tiek pagarināts senlietu un mākslas vērtību mūžs, tiek izglābts mantojums, ko esam saņēmuši no iepriekšējām paaudzēm», stāsta LNVM Restaurācijas departamenta vadītāj, ķīmiķe Sarmīte Gaismiņa.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja restauratori restaurējuši priekšmetus Cēsu, Turaidas, Jelgavas, Jēkabpils muzejiem, Fr. Trasūna , Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam, kā arī Daugavas muzejam.

«Galvenais restaurācijas noteikums mūsdienās ir, nebojājot oriģinālo priekšmetu, saglabāt to nākošajām paaudzēm tiešu tādu, kāds tas bijis, jo tas sniedz informāciju par to gatavošanu un pielietošanu. Priekšmetus restaurējot mūsdienās, tiek pielietoti atgriezeniski materiāli. Laika gaitā restaurācijā izmantojamie materiāli mainās, pilnveidojas un attīstās, mūsdienās ir iespējams iepazīties ar materiāliem, ko lieto restauratori visā pasaulē, un izvērtēt labāko», par savu pieredzi dalās ilggadējā LNVM porcelāna, stikla un keramikas restauratore Jana Lībiete.

15. aprīlī muzejā notiks zinātniska konference «Izglābtais mantojums. Latvijas Nacionālā vēstures muzeja restaurācijas darbnīcām – 80». Tajā aicināti piedalīties restauratori no Lietuvas Nacionālā muzeja, Lietuvas Mākslas muzeja un Igaunijas Restaurācijas centra «Kanut», kā arī restauratori no citiem Latvijas muzejiem.

Izstādi varēs apskatīt līdz 17. aprīlim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Nostalgy SĀKAS GRILĒŠANAS SEZONA! Tukuma TIC
Lapmežciemā kafejnīcā "Nostalgy" maijā sākas grilešanas sezona. Brauc ciemos! | Skatīt vairāk
Latvija
Bauska aicina baudīt pilsētas svētkus! Bauskas TIC
Esi aicināts svinēt Bauskas pilsētas un novada svētkus kopā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Mūsdienu Latvijas garšas. Gardēžu pasākums Viesistaba
Visas vasaras garumā, katru trešdienu gardēžu pasākumi angļu valodā. Gatavo kopā ar šefpavāru Mūsdienu Latvijas garšas. Gan individuāliem viesiem, | Skatīt vairāk
79 EUR
Nometnes & sporta spēles Bauskas novadā Bauskas TIC
Plāno nometnes & sporta spēles Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,


Dome Hotel
,


Avis
,


Estravel Latvia
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43200588sec.