Liepājas teātrī norisināsies Pianisma zvaigžņu festivāla atklāšanas koncerts

09.03.2011 plkst. 19:00 Liepājas teātrī norisināsies XIX Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla atklāšanas koncerts Tikšanās. Festivālu uzsāks vairāku izcilu viesmākslinieku uzstāšanās – viens no mūsdienu ievērojamākajiem itāļu pianistiem Pjers Frančesko Forlenca, spožā ķīniešu pianiste Boja Džena un BerlinClassicPlayers diriģents Ulrihs Rīls.

Atklāšanas koncerta nosaukums Tikšanās labi paskaidro šī koncerta visai internacionālo sastāvu. Leģendāro krievu komponistu Pētera Čaikovska un Sergeja Rahmaņinova mūzikā satiksies pianisti no Ķīnas un Itālijas, diriģents no Vācijas, kā arī Liepājas Simfoniskais orķestris. Koncertā tiks atskaņota viena no populārākajām Čaikovska kompozīcijām Koncerts klavierēm ar orķestri Nr.1, kā arī Rahmaņinova Koncerts klavierēm ar orķestri Nr.3, kas pasaulē pazīstams kā viens no visgrūtākajiem klasiskā repertuāra klavierkoncertiem.

Pirmā uz festivāla skatuves kāps Vācijā dzīvojošā ķīniešu pianiste Boja Džena (Boya Zheng / 1989.g.). Mūziku viņa sākusi mācīties piecu gadu vecumā. Vēlāk Pekinā par Bojas Dženas guru ir kļuvis ievērojamais ķīniešu pianists un pedagogs Taihans Du. 2006. gadā kādā meistarklasē jaunās pianistes talantu ievēro Filips Kavins un uzaicina meiteni studēt Manhatanas mūzikas skolā. Pēc šīs skolas absolvēšanas 2007. gadā Boja Džena pārceļas uz Vāciju, kur turpina skološanos. Visbeidzot Boja nolemj iestāties Berlīnes Mākslu universitātē, kur par viņas skolotājiem kļūst Lāslo Šimons (2007 – 2009) un Rainers Bekers (kopš 2009. gada). Profesionālo iemaņu izkopšanā palīdz Fabio Bidīni, Gābora Paskas un Karlheinca Kemmerlinga meistarklases. Boja Džena bieži uzstājas Ķīnā, kur koncertē ar ievērojamākajiem orķestriem, kā arī sniedz solokoncertus. 2009. gadā Boja Džena debitē Berlīnes filharmonijas kamerzālē, kur uzstājas ar Ulriha Rīla vadīto orķestri BerlinClassicPlayers. Arī šosezon pianistei paredzēti vairāki koncerti šajā prestižajā koncertvietā.

Atklāšanas koncertā klausītāji varēs baudīt arī izcilā itāļu pianista Pjera Frančesko Forlencas (Pjer Francesco Forlenza / 1976.g.) sniegumu. Klavieres Forlenca sācis spēlēt septiņu gadu vecumā, studējis Imolas starptautiskajā klavierakadēmijā pie Benedeto Lupo un Borisa Petrušanska, kā arī pie Andreas Lukezīni. Papildinājis zināšanas Leslija Hovarda meistarklasē un Zalcburgas Mozarteum pie Andžeja Jasiņska. Franko Donatoni vadībā studējis kompozīciju. Starptautisku konkursu laureāts, Bolcāno Buzoni konkursa un karalienes Elizabetes konkursa pusfinālists. Divdesmit divu gadu vecumā pianists kļūst par visu laiku jaunāko Itālijas konservatoriju docētāju, viņam uztic mācīt klavierspēli un partitūras lasīšanu.

Pjērs Frančesko Forlenca ir sadarbojies ar vairākiem pazīstamiem itāļu diriģentiem un mūziķiem, to skaitā Marčello Bufalīni, Filipu Kasāru, Džuzepi Megu, Mikēli Lomuto, sistemātiski pētot un atskaņojot laikmetīgo mūziku. Skaņu ierakstu namā Tactus Forlenca piedalījies kinokomponista Rafaēles Džervāzio mūzikas ierakstā, šo tvartu augstu novērtēja žurnāls Le Monde de la Musique. Nesen pianists pabeidza darbu pie Bēthovena vijolsonāšu ieskaņojuma kopā ar Paolo Dzordanadzo. Forlenca regulāri koncertē Milānas Società dei Concerti rīkotajos koncertos un pasniedz klavierspēli Džuzepes Verdi konservatorijā Komo. 2010. gada aprīlī viņš ar meistarklasēm un koncertu viesojās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Savukārt pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults stāsies vācietis, leģendārā komponista un diriģenta Pjēra Bulēza skolnieks Ulrihs Rīls (Ulrich Riehl / 1975.g.), kurš kopš 2008. gada ir orķestra BerlinClassicPlayers mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Orķestris sniedz koncertus Berlīnes filharmonijā, neilgā laikā tas kļuvis par Berlīnes kultūras dzīves iecienītu dalībnieku. Ulrihs Rīls vada arī Berlīnes kamerorķestri Concertino; viņa repertuārā ir gan oratorijas un operas, gan instrumentālmūzika. Diriģents mācījies, kā jau minēts, pie Pjēra Bulēza, Jormas Panulas un Luca Kēlera. Tieši leģendārais Bulēzs piekrita kļūt par jaundibinātā orķestra BerlinClassicPlayers patronu un krusttēvu. 2009.–2010.gada sezonā Urihs Rīls diriģēja Hendeļa operu Kserkss, Mocarta Burvju flautu, Pērsela semioperu fragmentus. Šosezon Rīls bieži dodas viesdiriģenta gaitās uz ASV, Āzijas valstīm, Bulgāriju, Serbiju, Spāniju u.c.

Būdams pēc pamatizglītības trompetists, Rīls uzvarējis daudzos starptautiskos konkursos. Viņš studējis dzimtajā Bonnā, Ķelnē, Parīzē, Diseldorfā, Leipcigā, kā arī Berlīnē pie kādreizējā Berlīnes filharmoniķu solo trompetista Konradīna Grota. Divus gadus saņēmis Berlīnes filharmonijas Herberta fon Karajana stipendiju. Spēlējis vairākos Vācijas orķestros, līdz 2002.gadā kļuvis par Berlīnes Vācu operas orķestra mūziķi. Ulrihs Rīls ir aktīvi koncertējošs solists un kamermūziķis. Vada meistarklases Vācijā un citās zemēs.

Biļetes uz XIX Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla koncertiem meklējamas Biļešu Paradīzes kasēs, savukārt informācija par festivālu, tā dalībniekiem, kā arī festivāla programma atrodama Liepājas Simfoniskā orķestra interneta mājas lapā www.lso.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursija-pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Dodies izzinošā ekskursijā - pārgājienā pa pilsētas centra alām kopā ar Ansi Opmani, kas ir viens no Dabas retumu krātuves dibinātājiem! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 08.05.2024 Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Liepājas reģiona TIB
,


Dobeles novada TIC
,


Jaunmoku pils
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63266087sec.