Brīvdabas muzejā tiks atklāta izstāde Piens traukos

Starptautiskajā muzeju dienā 18. maijā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā tiks atklāta izstāde „Piens traukos”. Izstādē aplūkojami piena trauki no Brīvdabas muzeja krājuma, kas darināti laika posmā no 19.gs. līdz 20.gs. 30.gadiem. Izstādes noskaņu papildina ilustrācijas no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma, kā arī mūsdienu mākslinieka Kaspara Podnieka videoinstalācija „Gotiņa” no topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja krājuma.

Līdz piena rūpniecības uzplaukumam 20.gs. sākumā piens uz latviešu zemnieka galda bijis rets kārums un siers liels našķis, kas celts galdā lielos svētkos; ikdienā tika patērēts pārsvarā tikai rūgušpiens. Izstādē apskatāmi dažādi piena uzglabāšanas podi, krējuma un sviesta ķērnes, sviesta spainīši, dažādas sviesta kuļamās ierīces, kas ataino pāreju no mazražīgās mazo izslaukumu mājsaimniecības uz produktīvāko piena rūpniecību. Katram izstādes priekšmetam ir savs stāsts par pienu. Ko tik uzmanīgam stāstu klausītājam neizstāstīs, piemēram, ķipītis, kuru esot vajadzējis turēt kreisajā rokā un ar labo roku slaukt, lai govs dotu vairāk piena! Un tam blakus lepnais piena separators, kas 20.gadsimta sākumā liecināja par zemnieka sētas turību.

Videoinstalācijā „Gotiņa” mākslinieks Kaspars Podnieks filmējis gotiņas Gudrīti un Paiju savu vecāku lauku mājā Drustos. Mākslas darbs aicina pārdomāt situāciju, kad finansiālu apsvērumu dēļ govju ganāmpulki tiek likvidēti un pazūd no Latvijas pļavām. Vai tiešām idilliskās ainavas ar gotiņām turpmāk skatīsim tikai televizorā?

Izstāde būs apskatāma no 19.maija līdz 3.jūlijam Latvijas Etnogrāfiskā muzeja Izstāžu zālē katru dienu (izņemot pirmdienās un otrdienās) 10:00-17:00.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs atrodas Juglas ezera krastā un apmeklētājiem atvērts katru dienu no plkst.10.00- 17.00. Muzejā izveidotas latviešu zemnieku, amatnieku un zvejnieku sētas. Visās apskatāma pastāvīgā ekspozīcija – sadzīves un darba priekšmeti, interjera iekārtojums, kas raksturo laika posmu, novadu un mājas saimnieku nodarbošanos.

Ieejas cena muzejā vasaras sezonā (10.05 – 31.10) : 2.50 pieaugušajiem,1.50 studentiem,1.00 skolēniem un pensionāriem. Šīs sezonas jaunums- ģimenes biļetes, draugu biļetes un sezonas biļetes.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Latvija
Bauska aicina baudīt pilsētas svētkus! Bauskas TIC
Esi aicināts svinēt Bauskas pilsētas un novada svētkus kopā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
KUKUL ceptuve TUKUMĀ! Tukuma TIC
Meklē vietu, kur nobaudīt smalkmaizītes, bulciņas, maizīti, cepumiņus vai sāļās uzkodas kopā ar gardu, smaržīgu kafiju vai tēju? Kukul Elizabete | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 22.05.2024 Muzeju nakts Liepājā Liepājas reģiona TIB
Sestdien, 18. maijā, Liepājā starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” programmā paredzēti vairāki muzikāli priekšnesumi. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.71145701sec.