Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī uzziedējis sniegpārsliņu krūms

2011.gada 4.jūnijā, Nacionālajā botāniskajā dārzā notiks tematiska ekskursija par ēdamajiem sausseržiem, lopbarības un nektāraugiem. Ekskursiju vadīs Līvija Sarja. Pulcēšanās vieta 12.00 pie zīmīga ekspozīciju objekta - čūskegles (blakus automašīnu stāvvietai).


Sausserži ir Eiropā, Āzijā un Ziemeļamerikā plaši pazīstami augi, taču tikai nedaudzas to sugas izmanto kā pārtikas augus. Viena no šādām sugām ir Kamčatkas sausserdis (Lonicera kamtschatica Pojark.) Ar tā introdukciju un selekciju darbojas NBD speciālisti. Kamčatkas sausserdis ar ēdamām ogām savvaļā aug Tālajos Austrumos un Austrumsibīrijā. Latvijā šķirnes ievestas 1987.gadā no Krievijas. Pašlaik NBD kolekcijā ir 40 šķirnes un perspektīvās formas, starp tām vairākas selekcionētas NBD. Ēdamie sausserži zied aprīlī un maijā, bet ražo ļoti agri - jūnijā, pirms zemenēm. To augļi ir iegareni, tumši zili ar zilganu apsarmi, ar saldskābu garšu, labs vitamīnu (sevišķi C) avots. Tos lieto tautas medicīnā, ēd svaigus, gatavo ievārījumu, želejas, kompotus.


Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī tuvākajā laikā sāks ziedēt Virdžīnijas sniegpārsliņu krūms Chionanthus virginicus, kas ir retums ne vien Latvijā, bet arī Rietumeiropas stādaudzētavās.


Nosaukumu šis savdabīgais augs ieguvis ziedu dēļ - pilnziedā tas izskatās kā piebiris ar liegām, baltām sniegpārslām. Ziediem ir viegls, patīkams aromāts. Savvaļā Virdžīnijas sniegpārsliņu krūms ir sastopams Ziemeļamerikā, kur izaug līdz 10m un tā vietējais nosaukums ir "bārkšu koks". Piemērotību Latvijas klimata apstākļiem sniegpārsliņu krūms pārliecinoši ir parādījis Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī, kur tas krāšņi un netraucēti ziedēja gan pēc ļoti aukstām, gan pēc nepastāvīgām un postošām ziemām. 2008. gada pavasarī Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī no Amerikas saņēma puskilogramu sniegpārsliņu krūma sēklu. Sēklas ir uzdīgušas un pēc pāris gadiem ceram savu sortimentu paplašināt ar sniegpārsliņu koka stādiem.


Botāniskā dārza dekoratīvajos stādījumos joprojām zied daudzkrāsainā rododendru kolekcija un smaržo ceriņi. Tuvojas peoniju ziedēšanas laiks - tās būs iespēja aplūkot arī stādu gadatirgus apmeklētājiem 18.jūnijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.05.2024 - 26.05.2024 Rūjienas saldējuma svētki Valmieras novada Tūrisma pārvalde
25.maijā Rūjienā norisināsies, iespējams, gardākie svētki šajā pusē - Rūjienas saldējuma svētki! | Skatīt vairāk
Neaizmirstams randiņš tumsā Neredzamā Pasaule
Izbaudiet neaizmirstamu randiņu tumsā! 90 minūšu ekskursija piecās telpās ar neredzīga gida vadību un romantiska divvientulība kafejnīcā ar uzkodām | Skatīt vairāk
Rēzeknes āra peldbaseins atsāk sezonu! Rēzeknes pilsētas TIC
Un beidzot pēc ziemas sezonas, no 7.maija ir atsākusi darbu Olimpiskā centra Rēzekne “karstā sirds” – brīvdabas peldbaseina zona. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.05.2024 - 26.05.2024 🇬🇷 Vasaras piedzīvojums Peloponesā! Latvia Tours
Tieši Peloponesas kūrortos iespējams patverties no lielpilsētas kņadas, izbaudīt klusumu un ilgi gaidīto atpūtu. | Skatīt vairāk
no 425.00 EUR
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Cēsu TIC
,


Motormuzejs
,


Melngalvju nams
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.165622sec.