Alūksnes novadā astronomiskajos saulgriežos sagaidīs saullēktu

2011.gada 21. jūnija agrā rītā aicinām piedalīties vasaras saulgriežu sagaidīšanas pasākumos, kas notiks vairākās vietās Alūksnes novadā.

Tā pulksten 4.15 Alūksnes ezera krastā pie peldvietas „Vējiņš” Alūksnes muzejs, turpinot iesākto tradīciju, jau piekto gadu aicina visus interesentus sanākt uz saules saukšanas rituālu kopā ar Šķilbēnu etnogrāfisko ansambli.

Pirmo reizi saules saukšanas pasākumi notiks Zeltiņos un Jaunlaicenē. Zeltiņos pie Ģenerāļavotiņa pulksten 4.15 saullēktu sagaidīs kopā ar Ziemera pagasta folkloras kopu. Pasākuma dalībnieki varēs izbaudīt ūdens un zāļu dziedniecisko iedarbību, pīt vainagus un siet aizsardzības zīmes, dziedāt, iet rotaļās un godināt sauli.

Jaunlaicenes folkloras kopa „Putnis” piedalījusies saules sagaidīšanas rituālos Alūksnē un Apē, bet šogad to darīs Jaunlaicenē.

- Astronomiskie saulgrieži ir 21. jūnijā un tie savā dziļākajā būtībā ir saules uzvaras svētki, jo vasaras saulgriežos tā ir sasniegusi visaugstāko atrašanās vietu debesu jumā. Saules lēkts ir svēts brīdis. Dziesmu dziedāšana un līksmošana ir saulei veltīts rituāls, tādēļ tieši ar dziesmām tā jāsagaida, lai saņemtu īpašu dabas un saules enerģiju. Tautasdziesmā dzied „Saule brauca pār ezeru spīdēdama, vizēdama...”, tādēļ sauli sagaida pie ūdeņiem, - saka Jaunlaicenes folkloras kopas „Putnis” vadītāja Inga Ārste.

Jaunlaicenē saules saukšanas pasākuma „Saulīte mazgājas sudraba rasā” dalībniekus pulksten 4.22 sagaidīs pie Jaunlaicenes muižas pilsdambīša.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.05.2024 - 16.05.2024 Sestdien Sama modināšanas svētki Aizkraukles novada TIC
Apmeklētājus īpaši piesaistīs viduslaiku un Kokneses biedrību organizētās aktivitātes, gadatirgus, koncerti un darbnīcas kurās darboties būs | Skatīt vairāk
Latvija
Atklāj muzeju nakti 2024 Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izmanto iespēju apmeklēt muzejus bezmaksas! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 16.05.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.05.2024 - 16.05.2024 Te ir darbs Nikos Travel
Sakarā ar paplašināšanos,meklējam kolēģi savā draudzīgajā kolektīvā, visas soc. garantijas, draudzīgs kolektīvs un interesants darbs,sūti CV | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Gulbenes novada TIC
,


Alūksnes TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67967391sec.