Gleznotājas Danas Zelčas spēle ar krāsu, formu un noskaņu

No 4. līdz 28.augustam Latgales Kultūrvēstures muzejā (1.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāma Danas Zelčas gleznu izstāde No bakalaura līdz maģistram jeb autores spēle ar krāsu, formu un noskaņu.

Izstādes atklāšana 4.augustā plkst. 15:00!

Autore atzīst: «Māksla – tā ir spēle. Spēle ar krāsu, formu, noskaņu… bieži vien šķiet, ka tai ir vai nu pārāk daudz noteikumu vai nav it nemaz. Tādēļ, pēc manām domām, pats svarīgākais „spēlējot šo spēli” ir just nepieciešamību to darīt un darīt tā, kā to nosaka savas iekšējās jūtas, kuras var estētiski audzināt, bet nevar tām dot pavēles un priekšrakstus.»

Gleznotāja Dana Zelča piedāvā skatītājam salīdzināt, kā mainās gleznošanas stils un manieres no bakalaura līdz maģistram – iesākumā (bakalaura darbā Gulošās) autore pievērsās figurālās glezniecības žanram – kompozīcijai, kas sevī ietver ne vienu, divas vai trīs figūras, bet veselas divpadsmit sieviešu kailfigūras. Uzsvars tiek likts uz akadēmisko stilu, kur primārais ir zīmējums, bet krāsa pakārtota – klusināts, pelēcīgs kolorīts ar perlamutra niansēm, tas apliecina un noslēdz noteiktu izglītības posmu.

Maģistra darbā (Identitāte) autore atklāj pavisam citas identitātes meklējumus – daudzkrāsainā, košā un emocionāli piesātinātā vienkārša cilvēka portretējumā rodamas personības brīnumainās atklāsmes. Autores vārdiem runājot, tas ir vispārīgā apvienojums ar subjektīvi raksturīgo, kad ideja par personas identitātes meklējumiem pārvēršas stratēģiskā spēlē – emociju, noskaņojumu un krāsu savstarpējās kombinācijās atšifrēt koptēla izmaiņas.

Jaunā māksliniece piesaka sevi nopietni un pamatīgi – lielformāta gleznas, no kurām grūti atraut skatienu, tās „ievelk” un liek domāt par sevis meklējumiem un atradumiem.

Dana Zelča dzimusi 1984.gadā Rēzeknē. Beigusi Rēzeknes ģimnāziju, Bērnu mākslas skolu. Latvijas Mākslas akadēmijā Latgales filiālē ieguvusi bakalaura grādu (2009.gadā) un maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā (2011.g.) vizuālās mākslas glezniecības apakšnozares figurālajā meistardarbnīcā pie prof. N. Brasliņa, prof Kr. Zariņa, prof J.Jurjāna.
Kopš 2004. gada regulāri piedalās dažāda mēroga izstādēs Latgales novadā, republikā un ārzemēs (Baltkrievijā, Lietuvā), rīko personālizstādes (Rēzeknē, Balvos).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.05.2024 - 18.05.2024 Muzeju nakts TUKUMĀ Tukuma TIC
Tiekamies Tukumā 18. maijā no plkst. 18.00 līdz plkst. 23.00. Tukuma muzejs ar moto "Kad tumsa iedvesmo" aicina baudīt izstādes un ekspozīcijas, | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.05.2024 - 18.05.2024 DZELTENAIS SKRĒJIENS | Engurē Tukuma TIC
Vai esi jau izplānojis, kā pavadīsi 18.maiju? Engurē tevi gaida aizraujošs skrējiens. Piesaki savu dalību līdz 14.05. un saņem personalizētu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.05.2024 - 18.05.2024 Atklāj muzeju nakti 2024 Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izmanto iespēju apmeklēt muzejus bezmaksas! | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


1st-studio.com
,


SIXT Latvija
,


Rēzeknes pilsētas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.17684603sec.