Latgaļu dārgumi – rotu dzejnieka Daumanta Kalniņa jaunā grāmata

Iznākusi eksperimentālās arheoloģijas darbnīcas „Seno rotu kalve” vadītāja, rotkaļa Daumanta Kalniņa grāmata „The Latgalian Treasures” (Latgaļu dārgumi). Rotu meistars pirmo reizi eksperimentālās arheoloģijas vēsturē padara seno rotu par zinātniskās izpētes un eksperimentu objektu. Grāmatā vēsture, tradīcijas, mitoloģija un senās metālmākslas iezīmes skatītas caur seno rotu prizmu. Izglītojošo saturu papildina bagātīgs ilustratīvais materiāls no Daumanta Kalniņa privātās kolekcijas.

Izdevums unikāls ar to, ka ir iznācis tikai 1000 eksemplāros un paredzēts Latvijas muzeju apmeklētājiem, jo to varēs iegādāties tikai muzejos. Grāmatas saturs angļu valodā liecina par mērķi, veidot Latvijas tēlu pasaulē caur netradicionālu, bet mūsdienās svarīgu ikdienas un svētku aksesuāru- rotu, kuru kā modes elementu atpazīst visās valstīs.

Grāmatas autors Daumants Kalniņš atzīst, ka grāmatu rakstīt rosinājuši viņa virtuālie interneta draugi, galvenokārt- amerikāņi, ar kuriem jau daudzu gadu garumā ir izveidojušās draudzības saites. Tāpēc arī grāmatas ievadā seno rotu meistars raksta:” Grāmata veltīta maniem amerikāņu draugiem, kuri rosināja pastāstīt par manas zemes teiksmaino pagātni.” Daumants Kalniņš uzsver, ka kultūrvēsturiskais mantojums ir mūsu tautas pamatvērtība, kurā ietverts mūsu izdzīvošanas kods. „Tas ir iedarbīgs rīks, lai Latviju atspoguļotu mazliet citādā gaismā. Jo šobrīd tā ārzemēs tiek pozicionēta galvenokārt caur izklaidi, un mūsu saimnieciskajām neizdarībām,” vērtē rotkalis Daumants Kalniņš un piebilst, ka kontaktējoties ar ārzemniekiem veidojusies pieredze - senais un autentiskais ir tas, kas mūs vieno. Uzrunāts par rotkali, Daumants Kalniņš smaidot piezīmē:” Esmu vairāk rotu dzejnieks, nevis rotkalis”.

Grāmatu saturiski veido 6 daļas, kuras pakāpeniski ievada lasītāju brīnumainajā vēstures, mitoloģijas un rotu pasaulē. Pirmā daļa iepazīstina ar eksperimentālās arheoloģijas darbu Cēsu pils Seno rotu kalvē. Otrajā daļā ir neliels ieskats vēsturē, trešajā stāsts par senās pasaules mītisko uzbūvi. Pārējās grāmatas nodaļas jau atspoguļo tīri praktiskas lietas- iespējamo rotu izgatavošanu senā rotkaļa darbnīcā, sniedz ieskatu par rotu veidiem un valkāšanas tradīcijām, un noslēgumā likumsakarības, kas no senās pasaules caur šodienu aizved nākotnē.

Grāmatas prezentācija un tikšanās ar rotkali Daumantu Kalniņu būs 30.jūlijā plkst.13:30 Āraišu svētkos Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.05.2024 - 18.05.2024 DZELTENAIS SKRĒJIENS | Engurē Tukuma TIC
Vai esi jau izplānojis, kā pavadīsi 18.maiju? Engurē tevi gaida aizraujošs skrējiens. Piesaki savu dalību līdz 14.05. un saņem personalizētu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.05.2024 - 18.05.2024 Muzeju nakts | Kandavā Tukuma TIC
Eiropas muzeju nakts Kandavas novadpētniecības muzejā 18.maijā no pulksten 17:00 līdz 22:00. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.79339504sec.