Svinēs Durbes pils 340 gadu jubileju

2011. gada 5.augustā Tukuma muzejs aicina apmeklēt Durbes pils 340 gadu jubilejas sarīkojumu Tukumā M. Parka ielā 7, kura laikā notiks atklātas divas jaunas izstādes par pils vēsturi, notiks kamermūzikas koncerts un tiks prezentēta jauna izglītojoša spēle.
Izstādē "Durbes pils fotogrāfijās un arhīva dokumentos" izmantoti maz zināmi attēli no Tukuma muzeja un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma, kas atspoguļo pils un tās apkārtnes izmaiņas laika gaitā, un būs skatāmi līdz šim neeksponēti dokumenti no Latvijas Valsts vēstures arhīva.
Izstādes centrā ir 1671. gada inventāra saraksts, kurā minēts, ka Durbes pusmuižai pieder 8 zemnieku sētas, 3 zvejnieku sētas Pura ciemā un māja ar dārzu Tukuma pilsētā, kā arī viena veca rija un četri veci lopu staļļi Durbē. Svarīgākais, ka dokumentā minēts jaunuzceltais dubultais ērbēģis, kam tobrīd jau iebūvētas durvis, bet vēl nav ielikti logi. Ņemot vērā minētā dokumenta saturu un SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa" celtniecības arheologu pētījumus, Tukuma muzeja speciālisti uzdrošinājušies izteikt pieņēmumu, ka Durbes pils tagadējā ēka ir būvēta pirms 340 gadiem un laika gaitā piedzīvojusi vairākas paplašināšanas un pārbūves.
Durbes pusmuiža ir piederējusi Šlokenbekas muižai. tāpēc izstādē būs apskatāms vairāki nozīmīgi vēstures avoti, tai skaitā nedatēta Šlokenbekas muižas hronika, 1580. gadā starp trim brāļiem - Tīsu, Eberhardu un Oro fon Šenkingiem - noslēgtais mantojuma līgums, ko 1613. gadā apstiprinājis Polijas karalis Sigismunds III, iespiežot vaskā savu spiedogu. Izstādē eksponēts arī vissenākais dokuments, kurā minēts Durbes vārds - 1644. gada pirkšanas-pārdošanas līgums, kas noslēgts starp Oto fon Šenkingu un Eberhardu fon Ludinhauzenu. Dokumenti Durbes pilī būs skatāmi līdz 14.augustam.
Durbes pils jubilejas sarīkojuma laikā tiks atklāta vēl viena izstādē - "19. gadsimta tērpi un to atdarinājumi no Durbes pils kolekcijas". Muzeja krājumā ir vairāki unikāli vēsturiskie tērpi, kuru vidū īpaši izceļams 1867. gadā darināts sievietes kostīms, kas ir viens no retajiem šāda veida eksponātiem Latvijas muzejos, kā arī fon der Reku ģimenes jaundzimušo kristāmkleitiņa, ko muzejam dāvinājis pēdējā Šlokenbekas-Durbes īpašnieka dēls Vilhelms. Līdzās autentiskiem tērpiem eksponēti arī atdarinājumi, kas gatavoti pēc analoģijām ar citos muzejos esošiem priekšmetiem vai izmantojot mākslas darbos redzamu tērpu idejas. Kolekcijas tērpi atspoguļo modes tendences visā 19. gadsimta garumā un papildina Durbes pils interjera ekspozīciju.
Jubilejas pasākuma laikā tiks prezentēta arī jaunā izglītojošā spēle "Ceļojums Durbes pils vēsturē", ko izveidojuši muzeja darbinieki un izgatavojusi tipogrāfija SIA "Dardedze Hologrāfija". Mūzikas gardēžus priecēs latviešu kamermūzikas koncerts: uzstāsies pianiste Santa Jākobsone un operdziedātāja Evita Zālīte.
Laikā no 8.augusta līdz 14.augustam notiks Durbes pils jubilejas nedēļa, kuras laikā būs apskatāmas ne tikai izstādes un ekspozīcijas, bet arī piedāvātas ekskursijas un spēles.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 23.05.2024 Te ir darbs! Nikos Travel
Sakarā ar paplašināšanos,meklējam kolēģi savā draudzīgajā kolektīvā, visas soc. garantijas, draudzīgs kolektīvs un interesants darbs,sūti CV | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.05.2024 - 23.05.2024 Terases atklāšanas ballīte ar Olgu Rajecku Hercogs Mārupe
Ierašanās no plkst. 18:30, vakariņu sākums plkst.19.00. Cena no personas 65,00 Eur, iekļaujot bagātīgas vakariņas. Vairāk info www.hercogi.lv | Skatīt vairāk
65 EUR
KUKUL ceptuve TUKUMĀ! Tukuma TIC
Meklē vietu, kur nobaudīt smalkmaizītes, bulciņas, maizīti, cepumiņus vai sāļās uzkodas kopā ar gardu, smaržīgu kafiju vai tēju? Kukul Elizabete | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.05.2024 - 20.05.2024 Dobeles ceriņu skaistums! Nikos Travel
Skaisti,jo skaisti ir saplaukuši ceriņi.Ir laiks doties baudīt šo dabas brīnumu. Pa ceļam iegriezīsimies ZS Līcīšos, tējas degustāciju baudīsim,25 | Skatīt vairāk
27 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.920609sec.