Dzejas dienas Jūrmalā – Raiņa un Aspazijas pilsētā

Visā Latvijā tradicionālais Dzejas dienu pasākums Jūrmalā notiks 11. septembrī Horna dārzā Jomas ielā 35, vainagojot Jūrmalā kā Raiņa un Aspazijas pilsētā notiekošos daudzos dzejai un abiem dzejniekiem veltītos sarīkojumus.

Ievadot Dzejas dienu centrālo pasākumu, jūrmalnieki un pilsētas viesi no plkst. 12.00 līdz 20.00 tiek aicināti uz Horna dārza grāmatu tirdziņu – izmantot iespēju iegādāties grāmatas par izdevniecību cenām tieši no apgādiem un izdevējiem.

Plkst. 17.00 Jūrmalas Kultūras centrs aicina Horna dārza lapenē tikties ar dzejnieku Kārli Vērdiņu un viņa draugiem, kas Kārļa dzejas lasījumu papildinās ar muzikālu pavadījumu. Jūrmalas Kultūras centra direktors Agnis Kristvalds uzskata, ka tikšanās ar Kārli Vērdiņu var izvērsties par īpašu notikumu mazajiem jūrmalniekiem, kuri tikko sākuši apgūt lasītprasmi: „Kopā ar autoru lasīsim un vārīsim Burtiņu zupu, tad jau redzēsim, kas no tā visa iznāks?!”

„Kopā ar Ingu Ulmani, Aigaru Voitišķi un Andri Sējānu atcerēsimies šovasar mūžībā aizgājušo dzejnieku un tulkotāju Pēteru Brūveri, kurš ir viens no spilgtākajiem 20.–21. gadsimta mijas autoriem. P. Brūvera dzeja vienlaikus ir vienkārša un sarežģīta, klasiska un novatoriska. Viņa dzeja pārsteidz ar leksikas muzikalitāti un krāšņumu. Dzejnieks savā mākslā iedzīvinājis sen aizmirstus vārdus, padarījis tos mūsdienīgus, saprotamus un izjūtamus. Autors ir noskaņu meistars – līdzjūtīga ironija savijas ar aizejošo un nesniedzamo,” stāsta A.Kristvalds. „Kopā ar mūziķi Aigaru Voitišķi dzejnieks ierakstījis albumu „Stikla laivas”, iesaistījies ambientās mūzikas un vides zinātnes kopprojektā „Dabas koncertzāle”, kā arī bijis teksta autors animācijas filmai „Neparastie rīdzinieki” un bērnu koncertprogrammai „Brīnumskapis”.”

Dzejas dienas Jūrmalā parasti sākas ar sarīkojumiem, kas veltīti Rainim, atzīmējot viņa dzimšanas dienu 11. septembrī un nāves dienu 12. septembrī. Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Pliekšāna ielā 5/7 uz īpašu dzimšanas dienu programmu tiek gaidīti dažāda vecuma skolasbērni, jo 9. septembrī plkst. 14.00 notiks muzeja pedagoģiskās programmasDārgumu meklēšanas ekspedīcija” ģenerālmēģinājums. Tur varēs atjaunot piedāvāto dzejoļu tekstu rindiņu kārtību, veidot smilšu gleznas un no akmeņiem darināt vārdus, meklēt muzeja teritorijā paslēpušos priekšmetus un veikt daudz citu radošu un izzinošu darbību. Sarīkojuma nosaukums – „Mūžīgais bērns uz spēļu takas”. Iepriekš piesakoties pa tālr. 67764295, šo programmu gan pieaugušie, gan bērni var izdzīvot arī plkst. 10.00 vai 12.00. Izstādē par Raiņa ārzemju ceļojumiem „Septiņi ceļi” 14. septembrī plkst. 17.00 Dzejas dienu sarīkojumā piedalīsies ārzemju vēstniecību un kultūras biedrību pārstāvji. Sarīkojumu virkne noslēgsies 21. septembrī plkst. 12.00, kad ar bērniem tiksies dzejnieks Uldis Auseklis un folkdziedātāja Agita Kaužēna.

Otrā pilsētas muzejā, kam tieša saikne ar abiem izcilajiem dzejniekiem, – Aspazijas mājā – Dzejas dienas sāksies 8. septembrī plkst. 12.30 ar Bulduru Dārzkopības vidusskolas audzēkņu tikšanos ar rakstnieci, jūrmalnieci Annu Žīguri. Nākamajā dienā – 9. septembrī – plkst. 17.00 muzejs aicina uz tikšanos ar dzejnieci Dagniju Dreiku. Sarīkojumā „Dzejnieks – tas pats šamanis…” viņa ne tikai lasīs dzeju, bet kopā ar apgādu „Daugava” iepazīstinās ar savu jauno slovāku dzejas antoloģiju. Uz Dzejas dienu vismazākajiem 16. septembrī plkst. 11.00 Aspazijas mājā gaida pirmsskolniekus, lai tiktos ar bērnu rakstnieku Juri Zvirgzdiņu.

Līdztekus Jūrmalas Kultūras centra vērienīgajam pasākumam Horna dārzā 11. septembrī otrs lielākais Dzejas dienām veltītais pasākums 15. septembrī plkst. 13.00 būs2. konference „Jūrmala – Raiņa un Aspazijas pilsēta”, kas notiks Majoru vidusskolas zālē, kurā Raini un Aspaziju sveica pēc atgriešanās no pirmās trimdas. Konferenci jau otro gadu ar Majoru vidusskolas līdzdalību un Jūrmalas pilsētas domes atbalstu organizē divas nevalstiskās organizācijas – Jūrmalas Latviešu biedrība un biedrība „Aspazijas mantojums”. Priekšlasījumus gatavo biedrības „Aspazijas mantojums” valdes priekšsēdētāja Ināra Andžāne par jauniem Aspazijas un Raiņa gaitu meklējumiem Jūrmalā un Raiņa un Aspazijas vasarnīcas darbiniece Aija Magone par Raiņa dzīvi vasarnīcā. Gaidāmi arī citi priekšlasījumi, tostarp par to, kā realizējas iecere Jūrmalu pozicionēt kā Raiņa un Aspazijas pilsētu. Uz konferenci aicināti visi interesenti, īpaši – skolu audzēkņi.

Dzejas dienas plaši atzīmē bibliotēkās, visās izveidojot tematiskas literatūras izstādes. Bulduru bibliotēkā 7. septembrī plkst. 16.00 pasākumā „Ceļojums laikā” varēs dzirdēt jauno literātu lasījumus – ieradīsies Lielupes vidusskolas 1.–3.klases audzēkņi ar saviem darbiņiem, stāstiem, tēlojumiem un dzejoļiem, bet nākamajā dienā, 8. septembrī, plkst. 9.30 līdzīga satura bibliotekārā stunda „Dzejas kaste” notiks Lielupes vidusskolā, un to organizē Bulduru bibliotēka. Arī Kauguru bibliotēka akcentu liek uz jaunajiem lasītājiem – 9. septembrī plkst. 14.00 – Dzejas dienas sarīkojumā „Vējš sapūš zelta dālderus” ar dzejas lasījumiem uzstāsies sākumskolas „Atvase” skolēni.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Latvija
Mazsalaca Youth band un draugu koncerts Valmieras novada Tūrisma pārvalde
26. maijā plkst. 16.00 Mazsalacas Kultūras centrā aicinām uz orķestra Mazsalaca Youth band un draugu koncertu! Solisti: Paula Saija, Matīss Žilinskis un | Skatīt vairāk
no 3.00 EUR
Nometnes & sporta spēles Bauskas novadā Bauskas TIC
Plāno nometnes & sporta spēles Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 22.05.2024 Līvas ciema svētki Liepājā Liepājas reģiona TIB
Šo sestdien, 18. maijā, ar 20. jubilejas “Līvas ciema svētkiem” krāšņi vērsies simboliski vārti vasaras sezonai Liepājā. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Hotel Jūrmala SPA
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Jūrmalas TIC
,


Liepājas reģiona TIB
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76653814sec.