Ulda Zemzara gleznu albuma «Jūra un krasts» prezentācija Aspazijas mājā

2011.gada 9. novembrī plkst. 17.00 Aspazijas mājā (Z.Meierovica prosp.20, Dubulti) notiks Ulda Zemzara gleznu albuma „Jūra un krasts” prezentācija. Pasākumā piedalīsies mākslinieka dēls – komponists Imants Zemzaris un aktieris Pēteris Vilkaste.

Šā gada aprīlī, kad sākās darbu atlase Ulda Zemzara gleznu izstādei „Jūra un krasts” Aspazijas mājā, tās vadītājai Ārijai Vanagai un māksliniekam līdzdarbojoties dzima ideja par gleznu albūma izdošanu, kurš būtu veltīts mūsu jūrai, krastam un tās ļaudīm. Ar tā palīdzību gan pilsētas viesi un tūristi, gan ikviens no mums varētu iepazīt un apzināt to kultūras mantojuma daļu, kas slēpjas izcilā gleznotāja un rakstnieka, jūrmalnieka Ulda Zemzara mākslinieka darbnīcā un Jūrmalas un Latvijas kultūras apcirkņos. Pateicoties tam, ka projektu atbalstīja Jūrmalas pilsētas dome, Jūrmalas kultūras centrs, Jūrmalas pilsētas muzejs, SIA ”Arctic Paper Baltic States” un pats mākslinieks ieguldot gan līdzekļus, gan darbu pie veidojot albumu, tas ir gatavs un jau nākamnedēļ tiks prezentēts Aspazijas mājā.

Mākslinieks savu skatījumu uz jūru apraksta sekojoši: „Var teikt, ka esmu bijis tikai gar ūdens malu gājējs, jūras apjūsmotājs un vērotājs, kas iedvesmojies bangu stihijās, pats stāvot drošībā uz sauszemes. Pavisam reta bijusi iespēja kopā ar zvejniekiem vai no ekskursantu prāmja palūkoties no ūdens puses uz krastu. Mana patiesā saistība ar jūru ir bijusi dzīvošana tiešā tās tuvumā, gleznām ierosmes gūstot, apstaigājot līču sēres, akmeņainos liedagus, kāpas un kraujas, iegaumējot gaismas un mākoņu spēles virs ūdeņu plašumiem. Esmu jūrmalnieks”.

Uldis Zemzaris dzimis Jūrmalā – Mellužos, 1924. gada 24. februārī. Visi bērnības un jaunības gadi cieši saistīti ar Jūrmalu, kur mācījies vispirms Pumpuru pamatskolā, pēc kara vienu gadu Dubultu ģimnāzijā, bet no 1946.gada uzsācis ikdienas braucienus uz Rīgu, lai tur Mākslas vidusskolā sāktu apgūt mākslinieka gleznotāja profesiju, kam sekoja studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Pirmie skolotāji mākslā bijuši Kārlis Sūniņš, Otto Pladers, vēlāk akadēmijā profesori Jānis Roberts Tilbergs, Eduards Kalniņš un garīgi vistuvākais – Kārlis Miesnieks.

Savas izstādes mākslinieks pārsvarā rīkojis Rīgā, atzīmējot svarīgākās gadskārtas. Pirmā nopietnākā darbu izstādīšana Jūrmalā notika 1976.gadā, kad Dzintaros, Jomas ielas galā, atradās Mākslinieku savienības izstāžu paviljons. Personālizstādes māksliniekam bijušas ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs - Tartu, Maskavā, Sidnejā, Ottavā, Columbus, Bostonā un Ņujorkā.

Gleznotājs Uldis Zemzaris ir jau astoņdesmitgadnieks, un kā vecmeistars labi pazīstams un iecienīts Latvijā. Viņa darbi glabājas gan Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Rīgā un Latviešu Mākslinieku savienības mākslas kolekcijā, gan arī Jūrmalas pilsētas un Tukuma mākslas muzejos, Tretjakova galerijā un Maskavas Izstāžu direkcijas fondos, Nortona un Nansijas Dodžu kolekcijā Ņūdžersijā, Bratislavas pilsētas galerijā Slovākijā, un vēl daudzviet privātkolekcijās Eiropā, Austrālijā, ASV un NVS valstīs.

Uldis Zemzaris apbalvots ar ordeni „Goda zīme (1971) un Triju zvaigžņu ordeni (2003). Pagodināts kā Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis un ir Latvijas Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāts.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 01.05.2024 Strūklakas modināšana TUKUMĀ Tukuma TIC
Kā katru gadu arī šoreiz pulcēsimies 1. maijā, lai modinātu strūklaku, kopā priecātos un sagaidītu silto pavasari. | Skatīt vairāk
Latvija
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Hotel Jūrmala SPA
,


Liepājas reģiona TIB
,


Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
,


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.12267399sec.