18. novembrī Rīgas kanālā pie Bastejkalna iedegsies uguns skulptūra

Latvijas valsts svētkos, 18. novembrī, visiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja pirmo reizi vērot uguns skulptūru Rīgas pilsētas kanālā iepretim Bastejkalnam. Projekts taps gaismas festivāla „Staro Rīga 2011” ietvaros, sadarbojoties Latvijas mākslinieku savienībai, Latvijas mākslas akadēmijai un producentu grupai „Rain Project”.

Uguns skulptūru veidos profesionāli tēlnieki Kārlis Īle, Agnese Rudzīte un Latvijas mākslas akadēmijas studenti Maija Puncule, Agita Šteinberga, Jānis Noviks, Rihards Ābeltiņš, Lauris Vītoliņš, Edgars Kvjatkovskis un citi.

"Latvijas kultūrtelpā 21. gadsimta māksla iezīmējas ar stilistikas veidu dažādošanos un materiālo vērtību izpratnes maiņu. Paliekošie tēlniecības materiāli tiek atvietoti ar īstermiņā realizējamām un gaistošām struktūrām – ledu, uguni, smiltīm u.c. Uguns skulptūras ir tēlnieku mēģinājums pildīt garīgo vakuumu, ko vieš materiāli pragmatiskā estētika,” skaidro Latvijas mākslinieku savienības prezidents Igors Dobičins.

Uguns skulptūra atradīsies uz pontoniem kanāla vidū un to veidos trīs daļas. Pirmajā ikviens skatītājs varēs atpazīt auseklīti, jumi un citus latvisku simbolus un šī skulptūras daļa simbolizēs tautas dziesmu. Otrajā skulptūras daļā dažādu augstumu caurules simbolizēs ērģeles un digitālā ekvalaizera elementus jeb mūsdienu mūziku. Savukārt skulptūras centrālā daļa savienos mūsdienu un senatnes dziesmas, veidojot unikālo „Rīgas dziesmu”.

„Ideja par šādu uguns skulptūru mums dzima, jo latvieši visiem asociējas kā dziedoša tauta. Taču vienlaikus, ja visi zina Liepājas himnu „Pilsēta, kurā piedzimst vējš”, tad Rīgai šādas dziesmas, kura būtu atpazīstama un tautā iesakņojusies, trūkst. Tādēļ mums kā māksliniekiem arī gribējās veidot asociāciju par Rīgas dziesmu. Tās sākums viennozīmīgi būtu meklējams tautas dziesmā, bet tai tāpat kā Rīgai noteikti jābūt arī modernai. Tādēļ arī mūsu Rīgas dziesma veidojas, savienojoties pagātnei un nākotnei, un tālāk jau caur uguni tumsā izplatoties arvien tālāk un tālāk,” uguns skulptūras koncepciju skaidro projekta mākslinieciskais vadītājs, tēlnieks Kārlis Īle.

Uguns skulptūra „Rīgas dziesma” Rīgas pilsētas kanālā pie Bastejkalna tiks iedegta 18. novembrī, plkst. 18.00.

Par muzikālo noformējumu rūpēsies projekta"MALLEMUCK" mūziķi.

””Rīgas dziesmā” savienosies senatne un mūsdienas, uguns un ūdens, tumsa un gaisma. Novembris ir ļoti tumšs, taču arī ļoti simbolisks mēnesis Latvijai, jo tieši vistumšākajā laikā dzimst vislielākās alkas pēc gaismas. Tādēļ mēs gribam dāvināt šo uguns skulptūru visiem rīdziniekiem, lai mēs pieredzētu kā no mazas liesmas var dzimt ļoti zūdoša māksla – uguns skulptūra,” saka „Rain Project” producents Reinis Druvietis.

“Rīgas dziesma” ir pirmais pilotprojekts Pasaules uguns skulptūru festivālam Make Fire Art Riga 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Uguns skulptūru "Rīgas dziesma" atbalsta Rīgas pilsētas dome un „Latvijas Hipotēku un zemes banka”, pasaules mūzikas krogs "Bubamara”. Informatīvie atbalstītāji – „Diena”, "Izglītība un Kultūra", „Ir”, Subbota”, „Čas”, Draugiem.lv, Inbox.lv, Tvnet.lv, Radio Naba, Latvijas ziņu kanāls, Easyget.lv, Hc.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.05.2024 - 23.05.2024 Dziesmu un deju lietus Irlavā 2024 Tukuma TIC
Festivāls "Dziesmu un deju lietus Irlavā 2024" būs 23.maijā pulksten 12:00 Irlavas kultūras namā. | Skatīt vairāk
Nometnes & sporta spēles Bauskas novadā Bauskas TIC
Plāno nometnes & sporta spēles Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 24.05.2024 KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77069902sec.