Jau trešo gadu Salacgrīvā notiks vērienīgs masku festivāls

2012. gada 18. un 19. februārī salacgrīvieši pie sevis ciemos aicina lielus un mazus, lai divu dienu garumā III Starptautiskā Salacgrīvas Masku tradīciju festivāla ietvaros dziesmās, dejās un tradicionālos rituālos aizvadītu Meteņdienu un ieskandinātu pavasara tuvošanos.

Pasaulē slavu ieguvuši Venēcijas un Brazīlijas karnevāli, taču ne katram zināms, ka maskošanās tradīcijas meklējamas gadu simtiem sirmā senatnē gandrīz katrā indoeiropiešu tautā un ir vienas no visnoslēpumainākajām parādībām, kas piesaista uzmanību ar savām darbībām un enerģiju. Maskās materializējas mirušo senču gars, kas ļauj nākt saskarsmē ar augstākiem spēkiem un var palīdzēt cilvēkam aizsargāt savu māju no slimībām, ļauniem gariem un nelaimēm. Ar maskām dziedē, nodrošina auglību un ražu nākamajam gadam.

Maskošanās tradīcijas Salacgrīvas pusē atšķiras no citu novadu tradīcijām un ir īpaši interesantas. Tie ir vecīši, kas ar savu izskatu liecina par dziļāku, noslēpumaināku būtību ar pārcilvēciskām kosmiskām enerģijām, kas palīdz mūsu tautas dzīvības un radošo spēku saglabāšanā un atjaunošanā.

Festivāla apmeklētājiem būs iespēja satikt ne vien Salacgrīvas puses vecīšus un masku grupas no vairākiem Latvijas novadiem, bet arī maskas no Lietuvas, Igaunijas un Polijas. Ārvalstu masku grupas uzstāsies arī svētdien, 19.februārī paredzētajā seminārā, kur tās iepazīstinās ar savām maskošanās tradīcijām un vēsturi.

Paši salacgrīvieši jau aktīvi sākuši gatavoties masku festivālam – janvārī ciemos tika aicināti pazīstamie masku pētnieki un folkloras kopas Grodi vadītāji Andris Kapusts un Aīda Rancāne, lai tie visus interesentus ne vien iepazīstinātu ar maskošanās nozīmi un atšķirībām dažādos Latvijas novados, bet arī ierādītu kā pareizi izgatavojamas tādas tradicionālās maskas kā garā sieva, mazais vīriņš, dzīvais mironis un dzērve.

Andris Kapusts, kas ir arī Latvijas folkloras biedrības valdes priekšsēdētājs, atzina, ka ir ļoti liels prieks būt Salacgrīvā un atkal tikties ar folkloras kopas Cielava vadītāju Zentu Menniku, jo „viņa ir viena no tām, kas ļoti rūpīgi uztvērusi maskošanās signālu vēl pirms daudziem gadiem, kad viņa kopā ar savu folkloras grupu pievērsās lokālajām masku tradīcijām – vecīšiem, un kopš tā laika ir ļoti daudz darījusi, tāpēc ir pelnījusi, ka viņas pilsētā Salacgrīvā notiek masku festivāls”.

Abas festivāla dienas pilsētā darbosies masku gatavošanas meistardarbnīcas, kurās katram būs iespēja pagatavot sev masku. Lai gan dažādi materiāli masku izgatavošanai būs pieejami uz vietas, tomēr festivāla organizatori lūdz festivāla viesus ņemt līdzi vecas aitādas, dzijas, pakulas un vecāsmātes austos dvieļus, palagus un galdsegas, lai maskas izdotos krāšņas un bagātīgas.

„Es atceros pirmo masku festivālu Salacgrīvā pirms trim gadiem - tas bija ļoti, ļoti interesants un ne īpaši redzēts pasākums mūsu pusē. Toreiz runājām ar folkloras kopas Cielava vadītāju Zentu Menniku, ka varētu iedibināt Salacgrīvā jaunu tradīciju - ikgadēju starptautisku masku festivālu, kas pulcētu kopā dažādu valstu masku tradīciju pazinējus un interesentus, lai kopā svinētu Meteņus. Mums ir izdevies šo tradīciju iedibināt un pašā ziemas vidū, februārī, kad Salacgrīvā ir klusāks, mēs aicinām pie sevis cilvēkus interesanti pavadīt laiku!” stāsta Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs.

Festivāla pirmajā dienā plānotas masku gatavošanas meistardarbnīcas, masku grupu priekšnesumi Salacgrīvas kultūras namā, individuālo masku izrādīšanās un konkurss jahtu laukumā pie bākas, kā arī danči līdz rīta gaiļiem. Festivāla otrā diena sāksies ar konferenci, kurā festivāla dalībnieki iepazīstinās ar sava reģiona maskošanās tradīcijām, kam sekos masku darināšanas meistardarbnīca un lielais masku gājiens cauri Salacgrīvas pilsētai uz pilskalnu, kurā paredzētas rotaļas un citas atrakcijas festivāla noslēguma pasākuma ietvaros. Vairāk informācijas un festivāla programma atrodama Salacgrīvas novada mājas lapā: www.salacgriva.lv.

Ieeja visos pasākumos bez maksas! Tiekamies Salacgrīvā!

Festivāla programma:

Sestdien, 18. februārī

11:00 – 13:00 Masku gājieni (Salacgrīvas vidusskolā, Ainažos, Valdemāra ielas 49.nama pagalmā un Svētciemā pie bērnudārza)

11:00 - 13:00 Masku gatavošanas meistardarbnīca Salacgrīvas kultūras namā (Mākslas skolas telpās)

17:00 - 19:00 Masku saiets un grupu izrādīšanās Salacgrīvas kultūras namā

20:00 - 21:00 Individuālo masku izrādīšanās jahtu laukumā pie bākas

22:00 Danči līdz rīta gaiļiem Salacgrīvas kultūras namā

Svētdien, 19. februārī

10:00 – 13:00 Seminārs par maskošanās tradīcijām Spīķerī (Rīgas ielā 10a)

13:00 – 15:00 Masku gatavošanas meistardarbnīca Spīķerī (Rīgas ielā 10a)

15:00 – 15:30 Lielais masku gājiens no Spīķera uz Salacgrīvas pilskalnu

15:30 Masku izrādīšanās un festivāla noslēguma pasākums Salacgrīvas pilskalnā

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KUKUL ceptuve TUKUMĀ! Tukuma TIC
Meklē vietu, kur nobaudīt smalkmaizītes, bulciņas, maizīti, cepumiņus vai sāļās uzkodas kopā ar gardu, smaržīgu kafiju vai tēju? Kukul Elizabete | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 22.05.2024 Muzeju nakts Liepājā Liepājas reģiona TIB
Sestdien, 18. maijā, Liepājā starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” programmā paredzēti vairāki muzikāli priekšnesumi. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.05.2024 - 23.05.2024 Dziesmu un deju lietus Irlavā 2024 Tukuma TIC
Festivāls "Dziesmu un deju lietus Irlavā 2024" būs 23.maijā pulksten 12:00 Irlavas kultūras namā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.05.2024 - 22.05.2024 “Pūt vējiņi!” vasaras koncertprogramma Liepājas reģiona TIB
Koncertdārzs “Pūt vējiņi!” aicina tikties visdažādāko žanru mūzikā un svinēt sešdesmit gadu jubileju virknē brīnišķīgu notikumu visas | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Liepupes muiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43141198sec.