Zivjērgļu «webkameras» ligzdā izšķīlies pirmais mazulis [1]

Šajās dienās ir izšķīlies pirmais mazulis zivju ērgļa ligzdā, kas tiek novērota ar interneta kameras palīdzību. Ligzda atrodas Kurzemes pusē netālu no Skrundas ligzdošanas teritorijā, kas ērgļu pētniekiem zināma jau kopš 2006. gada.

Pēc kameras datiem konstatēts, ka pirmā ola ligzdā varētu būt izdēta jau 18. aprīlī. Kā visi plēsīgie putni, arī zivjērglis perēt sāk pēc pirmās olas izdēšanas, līdz ar to mazuļi izšķiļas ar laika intervālu. Perēšana ilgst aptuveni piecas nedēļas, perē galvenokārt mātīte, bet to ik pa laikam nomaina arī tēviņš. Mazuļus silda, baro un sargā tikai mātīte, tēviņa galvenais uzdevums ir pienest barību. Mazuļi lidot prasmi apgūst aptuveni 8-10 nedēļu vecumā.

Translācija iespējama, pateicoties Igaunijas - Latvijas programmas finansējumam, datu pārraidi nodrošina „Latvijas Mobilais Telefons", sistēmas piegādi un uzstādīšanu veica „Komerccentrs Dati grupa", serveri nodrošina EENet, būtisku atbalstu darbu plānošanā ir sniegusi Igaunijas Ornitoloģijas biedrība.

Kopš šī ligzdošanas teritorija ir zināma, ligzda vienmēr bijusi apdzīvota, un mazuļi no tās nav izvesti tikai vienā - 2009. gadā. Gados, kad ligzdots sekmīgi, no šīs ligzdas izlido divi līdz trīs mazuļi un vienā gadā ligzdu atstāja pat četri jaunie ērgļi. Zivjērglis ir gājputns un pie mums ierodas marta beigās – aprīļa sākumā. Šogad tēviņš, kas pirmais pārrodas no ziemošanas vietām, pie ligzdas manīts jau 31. martā. Tikko atlidojis, tas sāk pielabot ligzdu, papildinot tās vainagu ar sausiem zariem. Mātīte ierodas kādu nedēļu vēlāk.

Ērgļu ligzdā notiekošo interesenti var vērot un komentēt forumos dabas novērojumu portālā dabasdati.lv un Latvijas Facebook mājas lapā LatviaLikes. Laipni aicināti!

Projekta „Ērgļi pāri robežām” ietvaros divas videonovērošanas kameras ir izliktas arī pie zivjērgļu ligzdām Igaunijā. Vienā no tām ērgļi uzsāka ligzdošanu, pirmo olu izdējot 7. maijā, gandrīz trīs nedēļas vēlāk nekā ligzdā Latvijā. Projekta kamerām varat sekot līdzi arī www.looduskalender.ee, kur ar saviem vērojumiem un komentāriem par ligzdās notiekošo varat piedalīties arī forumā (angļu valodā).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Vita 05/24/2012 10:35 Tas ir jauki, bet kāpēc rakstam par zivju ērgli ir pievienota bilde ar mazajiem ērgļiem?

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.05.2024 - 19.05.2024 Cēsu novads aicina uz Muzeju nakti 2024! Cēsu TIC
18. maijā aicinām ieplānot ciemošanos Cēsu novada muzejos! Šī gada Muzeju nakts ietvaros vairāk nekā 15 novada muzeji un apskates vietas ciemos | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.05.2024 - 20.05.2024 Dobeles ceriņu skaistums! Nikos Travel
Skaisti,jo skaisti ir saplaukuši ceriņi.Ir laiks doties baudīt šo dabas brīnumu. Pa ceļam iegriezīsimies ZS Līcīšos, tējas degustāciju baudīsim,25 | Skatīt vairāk
27 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.05.2024 - 18.05.2024 Piedalies spēlē "Cēsu luktura ceļš"! Cēsu TIC
18. maijā ikviens interesents ir laipni aicināts bez maksas izspēlēt izzinošo spēli "Cēsu luktura ceļš", kas norisināsies Muzeja nakts 2024 ietvaros! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.86020589sec.