Raiņa muzejs Jasmuiža aicina uz keramikas cepļa kurināšanu un atvēršanu

Šo sestdien, 2012. gada 14. jūlijā Raiņa muzejā "Jasmuiža" (Preiļu novads, Aizkalne) rekonstruētajā Andreja Paulāna darbnīcā – ceplī Andreja Paulāna TLMS un Preiļu keramiķu kopa ar saviem apdedzināšanai sagatavotajiem māla traukiem piepildīs cepli un ap pusdienlaiku to iekurinās. Šoreiz galvenie atbildīgie par podu apdedzināšanu būs Preiļu keramiķi. Vakara gaitā būs iespēja aprunāties ar podniekiem, kā arī vērot cepļa kurināšanas procesu un lielo liesmu. Par keramiķu darba rezultātu varēs pārliecināties 15. jūlijā, kad plkst. 12:00 notiks vēl karsto krāšņi glazēto trauku izņemšana. Būs iespēja darbus arī iegādāties.

Ieejas maksa cepļa atvēršanas pasākumā – 1.00 Ls (muzeja ieejas biļete)

Keramiķa Andreja Paulāna darbnīcas - cepļa vēsture

Laika gaitā liela daļa veco Latgales keramiķu cepļu un darbnīcu kļūst par vēsturi un atmiņām, bet Andreja Paulāna cepli pēc meistara nāves mantinieki atdod muzejam. 1973. gada rudenī no Andreja Paulāna dzimtajām mājām "Šembeļiem" meistara ceplis tiek pārvests uz Jasmuižu, iepriekš ik baļķi iezīmējot un sanumurējot. 1975. gada 30. maijā cepli atver apmeklētājiem.

Tomēr gadu nasta stipri skārusi vēsturisko ēku un 90. gadu nogalē tiek pieņemts lēmums cepli rekonstruēt. 1998. gada jūlijā notiek sabiedriskā fonda "Jasmuiža" dibināšanas sēde. Par tā pirmajiem biedriem kļūst Aizkalnes pagasta padome un Preiļu rajona padome, Raiņa Literatūras un mākslas vēstures muzeja toreizējais direktors Ivars Zukulis, kinorežisors Jānis Streičs, mākslinieks Jāzeps Pīgoznis, LR Saeimas deputāte Anta Rugāte, keramiķis Pēteris Ušpelis un Raiņa muzeja "Jasmuiža" darbinieki. Klātesošie paraksta "Svinīgi svarīgu apsolījumu", ka darīs visu iespējamo, kā arī neiespējamo, lai 1999. gada Pēteros atklātu slavenā podnieka rekonstruēto cepli. Solījums tiek pildīts, un ne gluži Pēterdienā, bet 1999. gada 2. jūlijā atjaunotajā darbnīcā notiek cepļa kurināšana, 3. jūlijā – cepļa atvēršana un svinīga atklāšana. Ceplī savus darbus apdedzinājuši 16 Latgales keramiķi.

Šis notikums plaši atspoguļots presē. Aija Lāce rakstā "Ai, Jezus, kāda Latgale!" stāsta: "Stabu galu stārķu telegrāfs par notikumu vēsta: tikšot atklāts jauns ceplis ar senu vēsturi, izcilā Latgales podnieka Andreja Paulāna (1896-1973) darbnīca – jauna, spodra guļbūve, mats matā tāda, kāda reiz Paulānam bijusi viņa Šembeļos un kāda tā gadu pēc meistara nāves pārvesta uz Jasmuižu, uzstutēta bez pamatiem uz plikas zemes… Šis ceplis ir gadsimta lielākais notikums Latgales kultūras dzīvē, – pārliecinoši saka Pēteris Ušpelis, un tas, ja lielākie notikumi gadu simtenī būtu sakrājušies vairāki, apliecinātu vien to, ka Latgales keramika pati par sevi ir viens dižens notikums ar ilga laika sīkstu dzīvīgumu…" ("Literatūra un Māksla Latvijā", 1999. gada 8. jūlijs.)

Kopš šī brīža Raiņa muzejā "Jasmuiža" ik gadus notiek Andreja Paulāna rekonstruētā cepļa kurināšana. Šogad ceplis tiks kurināts divas reizes - 14. jūlijā un 11. augustā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 06.05.2024 Tukuma pilsētas Kultūras nama aktualitātes Tukuma TIC
Tukuma pilsētas kultūras nams šajā nedēļā piedāvā Latvijas NBS Jūras spēku orķestra koncertu, aicina uz Strūklakas modināšanas svētkiem, kā | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 08.05.2024 Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 11.05.2024 Ekskursija-pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Dodies izzinošā ekskursijā - pārgājienā pa pilsētas centra alām kopā ar Ansi Opmani, kas ir viens no Dabas retumu krātuves dibinātājiem! | Skatīt vairāk
6 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65606689sec.