Jelgava ielūdz uz Poļu kultūras dienām 2012

Līdz ar Lāčplēša dienai veltītajiem pasākumiem visā Latvijā, 11. novembrī Neatkarības dienu atzīmē arī Polija. Latvijas Poļu savienības Jelgavas nodaļa sadarbībā ar Jelgavas integrācijas pārvaldi, kā arī Jelgavas pilsētas domes un Polijas vēstniecības atbalstu nu jau tradicionāli no 5. līdz 11. novembrim organizē Poļu kultūras dienas Jelgavā. 6. novembrī pulksten 11:30 Jelgavas pils pagalmā tiks atklāta Polijas vēstniecības Latvijā veidotā fotoizstāde "Aizmirstā ūnija", kura izveidota 2011. gadā sakarā "Viļņas Traktāta" 450 gadu jubileju.

1561. gada 28. novembrī Viļņā pēdējais Livonijas ordeņa mestrs Gothards Ketlers ordeņa īpašumus nodeva Lietuvas lielkunigaitim un Polijas karalim Sigismundam II Augustam. Jaunizveidotā Kurzemes un Zemgales hercogiste kā mantojams lēnis tika nodota Ketleru valdījumā. 1562. gadā Rīgas pilī Gothards Ketlers svinīgi nolika mestra pilnvaras un zvērēja uzticību Polijas karalim kā hercogs. Kurzemes un Zemgales hercogiste pastāvēja līdz 1795. gadam, Jelgava kļuva par tās galvaspilsētu un Kurzemes hercogu kapenes ir apglabāts arī pirmais hercogs.

Ceļojošā fotoizstāde kopš pagājušā gada novembra apceļo vairākus Latvijas novadus. Vairāk zina stāstīt Latvijas Lauksaimniecības universitātes Muzeja vadītāja Ginta Linīte: "Oktobrī tā izstādīta Liepājā, bet jau no 6. novembra būs aplūkojama Jelgavas pils pagalmā. Pirmo reizi izstādes eksponēšanai tiek izmantots pils pagalms un uz tik ilgu laiku – līdz pat 26. novembrim. Jelgavas pils pagalmā uz lielām, speciāli apstrādātām 16 foto plaknēm apskatāmas senu dokumentu, karšu un gleznu reprodukcijas ar anotācijām, kas atspoguļo situāciju Baltijas reģionā 16.,17. un 18.gadsimtā."

Pēdējo gadu laikā "Poļu kultūras dienas" Jelgavā pulcējušas gan jelgavniekus, gan pilsētas viesus izstādēs, koncertos, dzejas vakaros un citos pasākumos. Latvijas Poļu savienības Jelgavas nodaļas vadītāja Marija Kudrjavceva priecājas par iespēju svinēt Latvijas un Polijas valstu svētkus un popularizēt poļu kultūru.

Sākot ar pirmdienu, bistro "Silva" parūpēsies arī par poļu tradicionālo virtuvi. Lūdzam Marijai minēt dažus no poļu tautai raksturīgiem ēdieniem. "Mums pazīstamie sautētie kāposti ir iecienīti arī Polijā, tikai viņi paraduši tiem pievienot daudz vairāk piedevu un garšvielu, nosaucot par "bigos". Savukārt kas līdzīgs ukraiņu vareņikiem poļu ēdienkartē atrodams ar nosaukumu "pirogiruski", un ir pildīti ar kartupeļiem un biezpienu. No zupām poļi iecienījuši gurķu, tomātu zupas un "žurek" – zupu ar desu. Saldajā varēsiet pagaršot "šarlotku" – klasisko ābolu pīrāgu," atklāj Marija.

Vien no vērtīgākajām un unikālākajām tradīcijām, kas jau teju septiņus gadus iedzīvināta Jelgavas 6. vidusskolā, ir poļu valodas apguves programma pirmsskolas vecuma bērniem. Ar šāda veida programmu, kas iekļauta vispārējās vidusskolas kursā, Jelgava var lepoties kā vienīgā Latvijā. Marija stāsta: "Valodas apguves mērķis un uzdevums ir saglabāt poļu valodu un kultūru Latvijā. Līdz šim šo iespēju saviem bērniem intensīvi izmanto vecāki, kam Polijā meklējami senči un saknes, tie, kam darba un biznesa lietas saistītas ar biežu izbraukšanu turp, kā arī vienkārši sava prieka dēļ. 7. novembrī visi vecāki tiek aicināti uz atklāto mācību stundu."

No 5. līdz 11.novembrim varēs baudīt Poļu kultūras dienu pasākumus visā Jelgavā. 11. novembrī par godu Polijas Neatkarības dienai Integrācijas pārvaldes zālē uzstāsies arī poļu folkloras ansamblis "Lipkowianka". Poļu nedēļa palīdzēs saglabāt poļu kultūras mantojumu un sekmēs poļu identitātes saglabāšanos, kā arī veicinās poļu kultūras atpazīstamību un attīstību Jelgavā.


Vairāk informācijas interneta vietnē www.llu.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.05.2024 - 16.05.2024 Baudi Cepļa muzikālos ceturtdienu vakarus! Bauskas TIC
Ieskandināsim vasaru, pavadot kopā burvīgu vakaru un izbaudot priekpilnu gaisotni | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.05.2024 - 19.05.2024 Uz Muzeju nakti aicina Alūksne! Alūksnes TIC
“Eiropas Muzeju nakts” ietvaros Alūksne aicina apmeklēt muzejus un ekspozīcijas, kas būs atvērti līdz pat pusnaktij! Ieeja- bez maksas. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.05.2024 - 15.05.2024 Japānas lietišķās mākslas izstāde Liepājas reģiona TIB
No 16. maija līdz 30. jūnijam Liepājas muzejā būs skatāma Japānas lietišķās mākslas izstāde | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57024217sec.