Pļaujas svētkos Ates muzejā aicina iepazīt senču darbus

Septembra otrajā sestdienā, 14. septembrī Alūksnes novada Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā notiks tradicionālie Pļaujas svētki. Šogad svētkos īpaša goda vieta būs ierādīta liniem un dažādiem to apstrādes veidiem, tādēļ svētku moto ir "Zelta lini – sudraba sēklas".

Pļaujas svētki sāksies pulksten 11 un tos ar horeogrāfisku uzvedumu "Kas kaitēja liniņam", savijot darba un mīlestības tēmu, iedejos Alūksnes pilsētas Tautas nama deju kopa "Jukums" Agra un Initas Veismaņu vadībā.

Muzeja vadītāja un svētku režisore Ina Rubene atklāj, ka linu apstrādes procesu svētku laikā demonstrēs un izdziedās Briežuciema etnogrāfiskais ansamblis. Tautas lietišķās mākslas studijas "Kalme" no Alūksnes, "Sagša" no Gulbenes un "Smiltene" veidos kopēju linu izstrādājumu izstādi, bet Balvu amatniecības vidusskolas audzēkņi demonstrēs savus darinātos tērpus no linu auduma. Varēs vērot arī linu auklu apavu - peterņu gatavošanas procesu.

Pļaujas svētku apmeklētāji varēs vērot un arī paši iesaistīties dažādos senču darbos – labības kulšanā, graudu malšanā, maizes cepšanā, kartupeļu rīvēšanā un piena seperēšanā, medus sviešanā. Varēs iemēģināt savas prasmes veļas mazgāšanā pēc senlaiku tradīcijām, kalšanā, arī rokdarbos, grozu pīšanā, ragu rotu gatavošanā, koka un māla darbos un citādi. Kā allaž savas prasmes demonstrēs mūsu ilggadējie un iemīļotie sadarbības partneri, bet aicinām arī jaunus dažādu amatu un mājražošanas prasmju meistarus pieteikties gan darbu ierādīšanā, gan savas produkcijas pārdošanā svētkos, iepriekš gan sazinoties ar pasākuma organizatoriem vai sūtot pieteikuma anketu, kas atrodama Alūksnes novada mājas lapā www.aluksne.lv, - norāda Viktora Ķirpa Ates muzeja vadītāja I. Rubene.

Svētku norisē piedalīsies arī Jaunlaicenes folkloras kopa "Putnis", Ziemeru pagasta folkloras kopa un Rencēnu folkloras kopas "Rota".

Sīkāka informācija par svētkiem www.aluksne.lv.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.05.2024 KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 19.05.2024 Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 23.05.2024 Te ir darbs! Nikos Travel
Sakarā ar paplašināšanos,meklējam kolēģi savā draudzīgajā kolektīvā, visas soc. garantijas, draudzīgs kolektīvs un interesants darbs,sūti CV | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.05.2024 - 23.05.2024 Dziesmu un deju lietus Irlavā 2024 Tukuma TIC
Festivāls "Dziesmu un deju lietus Irlavā 2024" būs 23.maijā pulksten 12:00 Irlavas kultūras namā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.93313003sec.