Stāsts par to, kā Latvijas pilsētas izvēles galvenās egles

Ak, eglīte - Ziemassvētku rota un katras ģimenes acu raugs. Katram siltas mājas pavardam ir savs stāsts, kā tajā nokļuvusi zaļā meža skaistule - egle. Kamēr Ziemassvētku vakarā egļu pucēšanas stāsti tiek nodoti draugiem un radiem, tikmēr Travelnews.lv uzzina, kā Latvijas pilsētās izvēlas galvenās egles.

DOBELES novada informācijas centra vadītāja Anita Banzina stāsta, ka pilsētas egles stāsts ir īss. Tā tika atvesta no Jaunpils puses mežiem, netālu no Anneniekiem. Tās garums pēc nozāģēšanas bija 12,8 m, bet uzstādot tā ir nedaudz pagarināta un skaistumam papildināta ar citas egles zariem. Egle tradicionāli ir uzstādīta pilsētas centrā – vēsturiskajā Tirgus laukumā – un tika iedegta pirmajā Adventes svētdienā, 1. decembrī. Egles iedegšanas pasākumu atklāja novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns un briedītis Rūdolfs.
Foto: Dobeleszinas.lv

JELGAVAS informācijas centrs pastāstīja, ka Pirmajā Adventē lielie un mazie jelgavnieki un pilsētas viesi satikās Hercoga Jēkaba laukumā, kur kopā ar dziesmām un rotaļām svinīgi iededza svētku eglīti. Klātesošos uzrunāja Jelgavas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne, un pasākumā piedalījās bērnu un jauniešu deju kolektīvs ''Vēja zirdziņš'' un Jūrmalas teātris ar pasaku tēliem. 18 metrus augsto pilsētas galveno egli veido 45 mazās eglītes, kas iestiprinātas dzelzs konstrukcijā. Ziemassvētku egle rotāta, izmantojot pagājušā gada dekorus, virteņu bumbas un jaunas spuldzīšu virtenes. Egles konstrukcija veidota pēc Jelgavas sadraudzības pilsētas Baranoviči (Baltkrievija) dāvinātās projekta skices.

Foto: Jelgava.lv

VALMIERAS Kultūras centra sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Turbuna atgādina, ka Valmierā pilsētas Ziemassvētku egles iedegšanas svētki notika 28.novembrī. Pasākumā viesojās rūķu meitene un divi smurfiņi – Smurfete un Čamma. Viņi ikvienu iesaistīja jautrās dejās un rotaļās, kā arī dziedāja Ziemassvētku dziesmas. Šogad Valmieras pilsētas Ziemassvētku egle noskatīta Kocēnu novada Dikļos. Egle ir kupla, aptuveni 12-13 metrus gara. Valmieras Kultūras centra direktors Toms Upners atzina, ka egles meklēšana ir ilgstošs process. "Pilsētas galveno Ziemassvētku rotu ik gadu sākam meklēt aptuveni trīs mēnešus pirms egles rotāšanas. Šogad egli izvēlējāmies Kocēnu novada Dikļos. Īpaši vēlos pateikties Dikļu pagasta evaņģēliski luteriskajai draudzei, kas mums ļāva egli nozāģēt savā īpašumā. Laika gaitā izveidojusies veiksmīga sadarbība ar partneriem, kas mums palīdz atrast skaistāko egli, piemēram, a/s ''Latvijas Valsts meži''. Šogad egli uz Valmieru atvedām nedēļu pirms iedegšanas, lai to varētu izgreznot. Egles rotājumu kopējais garums ir 2,5km. Egles rotāšanai izmantotas lampiņas un aptuveni 60 rotājumu – sniegpārsliņas un skujiņas,'' pastāstīja Toms Upners.

Foto: Valmieras Kultūras centrs

SIGULDAS novada Domes sabiedrisko attiecību speciāliste Sindija Brikmane pastāstīja, ka Siguldas novada galvenā egle, kas visu svētku periodu novadniekus un viesus priecēs Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā, veidota īpašā konstrukcijā, saliekot kopā 45 mazākas eglītes. Lielā egle rotāta baltos toņos, tajā pamīšus mirdz silti un auksti baltas spuldzītes, egles zarus rotā baltas, zelta un zaļas Ziemassvētku bumbas.

Foto: Siguldas novada Dome

LIEPĀJAS reģiona tūrisma informācijas biroja pārstāve Linda Finka stāsta, ka Liepāja, īpaši ziemas laikā, ir zināma kā viena no visskaistāk rotātajām pilsētām Latvijā. Paceļot acis uz augšu pilsētas centrālajā ielā, manīsi baltākās sniegpārslu mežģīnes. Pilsētas sirdī - Rožu laukumā - ssavus ciemiņus gaida lielākais Adventes vainags  Latvijā. Turpat blakus ir bērnu iemīļotā „Piparkūku pilsētiņa” ar mājiņām un slidkalniņu un pilsētas īpašā Ziemassvētku egle, kura veidota no daudzām mazām eglītēm un īpašu greznojumu. Liepājas egle ir 12 metrus augsta un tā veidota no 700 mazām eglītēm. Greznojumam izmantotas 80 spoguļbumbas, 120 ''šleifu'' rotājumi, un 20 LED spuldžu virtenes - katra virtene 12 metrus gara;  kopskaitā eglei apgaismo 730 spuldzes.

Foto: Liepājas reģiona tūrisma informācijas birojs 

SAULKRASTU novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Grasmane stāsta, ka novadā ir izveidojusies tradīcija- novada galvenā egle ir iedzīvotāja dāvinājums. Katru gadu novembrī dome aicina atsaukties iedzīvotājus, kuri visu pārējo priekam un svētku sajūtai, varētu dāvināt savā īpašumā augošu egli. Iedzīvotāji ir ļoti atsaucīgi un dažkārt tiek piedāvātas pat vairākas. Parasti tiek izvēlēta apmēram 10 metrus gara, ar kuplu vainagu un simetriskas formas  galvenā Ziemassvētku egle, kas tiek novietota Saules laukumā. Arī šis gads nav izņēmums, un pateicoties novada iedzīvotāja dāvinājumam, krāšņa un grezni saposta egle priecē novada iedzīvotājus un viesus.

Foto: Baltictravelnews.com
 








KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.05.2024 - 18.05.2024 Piedalies spēlē "Cēsu luktura ceļš"! Cēsu TIC
18. maijā ikviens interesents ir laipni aicināts bez maksas izspēlēt izzinošo spēli "Cēsu luktura ceļš", kas norisināsies Muzeja nakts 2024 ietvaros! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.05.2024 - 19.05.2024 Cēsu novads aicina uz Muzeju nakti 2024! Cēsu TIC
18. maijā aicinām ieplānot ciemošanos Cēsu novada muzejos! Šī gada Muzeju nakts ietvaros vairāk nekā 15 novada muzeji un apskates vietas ciemos | Skatīt vairāk
Nostalgy SĀKAS GRILĒŠANAS SEZONA! Tukuma TIC
Lapmežciemā kafejnīcā "Nostalgy" maijā sākas grilešanas sezona. Brauc ciemos! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 19.05.2024 Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59688902sec.