«Pāri ceļiem un upei » dokumentālās īsfilmas tiks izrādītas festivālos Roterdamā un Parīzē

Pasaulē atzītā ukraiņu režisora Sergeja Lozņicas veidotā dokumentālā īsfilma ''Vecā ebreju kapsēta'' iekļauta starptautiskā Roterdamas filmu festivāla oficiālajā programmā. Savukārt, dāņu režisora Jona Banga Karlsena veidotā dokumentālā īsfilma ''Kaķi Rīgā'' izvēlēta 32. Starptautiskā Vides filmu festivāla FIFE īsflimu konkursa programmai. Abas īsfilmas tapušas filmu studijas ''Mistrus Media'' producētā projekta ''Pāri ceļiem un upei'' ietvaros.

Sergeja Lozņicas veidotā dokumentālā īsfilma ''Vecā ebreju kapsēta'' iekļauta starptautiskā Roterdamas filmu festivāla oficiālajā programmā, kur piedzīvos savu starptautisko pirmizrādi 24. janvārī. Līdzās Kannu, Berlīnes, Venēcijas un Lokarno festivāliem, šis ir viens no lielākajiem Eiropas kino notikumiem.

Filmas stāsts veidots Maskavas priekšpilsētā, Vecajā ebreju kapsētā un filma ir veltījums Rīgas ebreju piemiņai. Pirmā ebreju kapsēta Rīgā tika atvērta 1725.gadā, apbedīšana tajā notika līdz 19. gadsimta 30.gadiem. Kad 1941. gadā vācieši okupēja Rīgu, kapsēta kļuva par masu apbedījumu vietu vairāk nekā 1000 ebrejiem, kuri tika nogalināti Rīgas geto teritorijā. Pēc Otrā pasaules kara daudzi kapakmeņi tika aizvākti un izmantoti celtniecībā. 60. gados kapsēta tika nolīdzināta un ieguva oficiālu nosaukumu ''Komunistisko brigāžu parks''. 1992. gadā parks tika pārdēvēts par Veco ebreju kapsētu. Mūsdienās, parks, kas atrodas vienā no Rīgas nabadzīgākajiem rajoniem, sauktiem par Maskačku, ir populāra vieta bezdarbībā slīgstošiem dzērājiem, vietējiem bērniem un amerikāņu tūristiem.

Filmas galvenais operators ir Sergijs Stefans Stecenko, skaņu režisors – Vladimirs Golovnickis, izpildproducente – Daiga Livčāne, producenti – Antra Gaile, Sergejs Lozņica un Maria Beikere – Čustova. Filma ir ''Mistrus Media'' un ''ATOMS & VOID'' (Nīderlande) kopprodukcija.

Savukārt, dāņu režisora Jona Banga Karlsena Rīgā veidotā dokumentālā īsfilma ''Kaķi Rīgā'' iekļauta 32. Starptautiskā Vides filmu festivāla FIFE) īsflilmu konkursa programmā, kas notiks no 3. līdz 5. februārim Parīzē. Festivālā ietvertās 100 filmas no 41 valsts vērstas uz vides problemātikas un sociālās tematikas atspoguļojumu. No 1000 pieteikumiem tikai 45 filmas tika atlasītas festivāla īsfilmu konkursa programmai. Festivālu katru gadu apmeklē vairāk kā 13 000 skatītāju no Francijas un citām pasaules valstīm, tostarp žurnālisti, filmu un vides organizāciju pārstāvji.

Dokumentālās īsfilma ''Kaķi Rīgā'' starptautisko pirmizrādi piedzīvoja 2014.gada novembrī starptautiskā Amsterdamas dokumentālo filmu festivālā (IDFA).

Jona Banga Karlsena filmas tapšanā un varoņu izpētē piedalījās sociālantropologi Māra Pinka un Garets Hamiltons, filmas galvenais operators – Valdis Celmiņš, skaņu režisors – Aleksandrs Vaicahovskis, filmu producēja filmu studija ''Mistrus Media'', producente – Antra Gaile.

''Vecā ebreju kapsēta'' un ''Kaķi Rīgā'' ir divas no septiņām īsfilmām, kas tapušas Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ''Force Majeure'' ietvaros. Dokumentālās īsfilmas, kuras veidoja septiņi ievērojami Eiropas dokumentālā kino režisori sadarbībā ar Latvijas sociālantropologiem, turpina piesaistīt starptautiskās auditorijas uzmanību.

Abu filmu veidošanu atbalstīja nodibinājums ''Rīga 2014'', ES programma MEDIA un Nacionālais Kino centrs.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
-100 € - Apvienoto Arābu Emirātu kūrorti Estravel Latvia
Līdz 31.05. - rezervējiet atpūtu 2024/2025 gada Ziemas sezonai AAE par lielisku cenu // Ietaupiet 100 € par rezervāciju | Skatīt vairāk
no 726 EUR
Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē Alūksnes TIC
Atzīmējot mācītāja un skolotāja Ernsta Glika 370.gadadienu, aicinām doties aptuveni 4 kilometrus garā pastaigā iepazīstot vietas Alūksnē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 25.05.2024 “ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē TAKA
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko! | Skatīt vairāk
5* atpūta Antālijas kūrortos Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis 5* viesnīcā, viss iekļauts ēdināšanas programma // Akcija līdz 04.06. | Skatīt vairāk
no 435 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.21267009sec.