Pagūsti iepazīties ar izstādi «Mode kūrortā» Jūrmalas pilsētas muzejā

Vēl tikai līdz 1. martam Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma izstāde ''Mode kūrortā''. Tā tika atvērta 2012. gada 21. augustā un šo gadu laikā piedzīvojusi 40 300 apmeklētāju. Par to, kā radās ''Mode kūrortā'' un kāpēc tā tiek slēgta, stāsta izstādes autore, Jūrmalas pilsētas muzeja vēstures speciāliste Inga Sarma:

''Spriežot pēc apmeklētāju reakcijas, izstāde cilvēkiem ļoti patīk, jo ienākot izstādes telpā, viņi vienmēr smaida un uzkavējas ilgāk. Parasti, ja ir ekskursija, tiek uzdoti jautājumi un bieži vien cilvēki dalās atmiņām, ka mājās arī bijis tāds vai citāds priekšmets, apģērba gabals, vai arī vecmāmiņai tāds ir bijis, vai redzēts albumā. Cilvēki vaicā, kāpēc tieši tādi apģērbi tika nēsāti, kas ir viens vai otrs priekšmets, kas izskatās nesaprotams un nepazīstams mūsdienās. Izstāde radīja lielu interesi, ne tikai no mūsu vietējiem apmeklētājiem, bet arī ārzemju viesiem. To filmēja TV kompānijas un filmēšanas grupas no Ukrainas, Baltkrievijas, Krievijas, Monako... Labs rādītājs ir tas, ka Pērnavas muzejs viesojoties pie mums, izteica vēlēšanos šo izstādi eksponēt nākamajā gadā pie sevis. Tātad ''Mode kūrortā'' 2016. gadā brauks uz Pērnavu.

Atskatoties pagātnē, jāteic, ka ideja par izstādi visu laiku virmoja gaisā. Līdz 2012.gadam nebija telpu, kur to īstenot. Strādājot pie pamatekspozīcijas, radās daudz interesantu ierosmju, jo apģērbs ir ļoti daiļrunīgs, tas spēj pastāstīt daudz un - visiem saprotamā valodā. Tā ir arī saikne, kas cilvēkam ļauj izprast laikmetu. Tā kā pamatekspozīcijai ir atvēlēta neliela telpa, mēs nevarējām parādīt visu to, ko gribējām. Tērpu tur ir maz, tādēļ vēlējāmies radīt krāšņu ekspozīciju, kur būtu vairāk redzams tieši apģērbs. Man personīgi interese par modes vēsturi bijusi vienmēr. Darbošanās ar tērpu teātri ''Pūra lāde'' arī bija nozīmīgs faktors, jo no 2001.gada, kopš pastāv tērpu teātris, ir bijuši ļoti daudzi dāvinājumi, arī paši dalībnieki savākuši dažādus tērpu paraugus, radušās arī kopijas. Izstādē ''Mode kūrortā'' gan ir tikai viena kopija, tā ir pludmales pidžama, visi pārējie eksponāti ir oriģināli. Laika gaitā muzejā ir uzkrājusies ievērojama apģērbu kolekcija. Kolēģi no citiem muzejiem, kad skatās šo izstādi un arī krājumu, vienmēr atzinīgi novērtē mūsu kolekciju. Mēs nevaram lepoties ar ļoti seniem tērpiem, toties mums ir iespaidīgs apģērbu klāsts par padomju laiku: gan peldkostīmi, gan kleitas, gan dažādi citi apģērbu gabali. Izrādās, ka daudzviet tam nav pievērsta vajadzīgā uzmanība un nu vesels laika posms apģērba vēsturē gājis zudībā. Toties mēs Jūrmalā varam parādīt šo laikmetu ļoti daudzpusīgi.

Tomēr visu savu bagātību izrādīt nevarējām, jo ekspozīcijas telpa ir neliela. Izstādi veidojot, brīžiem bija ļoti grūti izšķirties – ko atstāt un, no kā atteikties. Daudz skaistu un izteiksmīgu lietu palika neparādītas. Izstādē pārstāvēts tikai sieviešu apģērbs, kungiem atvēlēts ļoti maz vietas: pāris peldbikses, ir viens kungu stūrītis ar aksesuāriem un viens manekens frakā. No malas raugoties – izteikti feministiska izstāde, bet kā reiz teicis Īvs Senlorāns, slavenais franču dizainers: ''Īsti galants vīrietis vienmēr ļauj mirdzēt sievietei''. Mēs šoreiz vadījāmies no šāda principa. Cerēsim, ka mums nākotnē būs iespēja tikt pie lielākas zāles un tad arī parādīt vairāk.

Veidojot izstādi, izvēlējāmies katram laikmetam savu nosaukumu, piemēram, 70-tie gadi: Margrietiņu laiks, kā asociācija ar hipiju modi, vai Belle Epoque.- kā tradicionāli dēvētas19. gadsimta beigas, Zelta divdesmitie, arī atslēgfrāzes, atslēgjēdzieni, kas uzreiz cilvēkam rada asociācijas – mežģīnes, saulessargi, platmales, čarlstons...

Nākotnes ieceres saistībā ar modi ir vēl joprojām. Nākamais projekts varētu būt 2016. gadā ar Pērnavas muzeju, iespējams, daudz lielāka izstāde, diemžēl, jūrmalniekiem vajadzēs braukt to skatīties uz Pērnavu. Domāju, ka Jūrmalas muzejā mēs vēl noteikti izveidosim kādu ar modi saistītu izstādi, piemēram, par apakšveļu.

Izstādi ''Mode kūrortā’ finansiāli atbalstīja Jūrmalas pilsētas dome un liels paldies jāteic Aigaram Tampem, jo viņa ziedojums ļāva izstādi papildināt ar lielformāta foto izdrukām Veiksmīga sadarbība bija ar izstādes mākslinieci Annu Vanagu, kura tajā brīdī vēl mācījās Mākslas akadēmijā un tas viņai bija pirmais lielais darbs. Anna strādāja ar lielu iedvesmu un atdevi. Tāpat ļoti nozīmīga bija sadarbība ar kolekcionāru Aināru Radovicu, jo daudzi izstādē skatāmie eksponāti nākuši no viņa kolekcijas.

Izstāde bija skatāma trīs gadus, kaut gan bija paredzēti pieci, bet tā kā šogad mūsu sadraudzības pilsētai Kabūrai (Francijā) ir jubileja un mums šī sadarbība ir ilglaicīga un ļoti nozīmīga, mēs priecājamies par iespēju eksponēt Jūrmalā izstādi, kas ir veltīta Marselam Prustam. Tāpēc dodot vietu Prustam, mode atkāpjas''.

Izstāde ''Mode kūrortā'' vēl skatāma līdz 1. martam Jūrmalas pilsētas muzejā, Tirgoņu iela 29, Majoros, Jūrmalā. Darba laiks: P., O. – slēgts, T. – Sv. No 10.00 – 17.00. Ieeja – bez maksas.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.05.2024 - 18.05.2024 Atklāj muzeju nakti 2024 Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izmanto iespēju apmeklēt muzejus bezmaksas! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.05.2024 - 19.05.2024 Uz Muzeju nakti aicina Alūksne! Alūksnes TIC
“Eiropas Muzeju nakts” ietvaros Alūksne aicina apmeklēt muzejus un ekspozīcijas, kas būs atvērti līdz pat pusnaktij! Ieeja- bez maksas. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.18403602sec.