Aicina uz Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai vēltītajiem pasākumiem

Arī aprīlī un maijā turpinās Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada notikumi, piedāvājot virkni pasākumu. Šobrīd viens no centrālajiem notikumiem norisinās ārpus Latvijas - Parīzē, UNESCO galvenajā mītnē ir atklāta izstāde "Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists", kas tur būs aplūkojama līdz 24. aprīlim. Savukārt, 3. maijā tiks pasniegta balva "Laiks Ziedonim", kas šogad veidota Raiņa 150. jubilejas noskaņās.

2014. gadā pavasarī pēc Kultūras ministrijas darba grupas Raiņa un Aspazijas jubilejas gada īstenošanai ierosinājuma Nacionālā kultūras padome vienojās 2015. gadu pasludināt par Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu, rosinot valsts, pašvaldības un nevalstiskās organizācijas iesaistīties tā norisē ar iniciatīvām, plānojot un īstenojot pasākumus un citas aktivitātes Raiņa un Aspazijas personību un viņu radītā kultūras mantojuma aktualizēšanai. Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileja ir ietverta UNESCO svinamo dienu kalendārā.

Par godu Raiņa un Aspazijas 150. dzimšanas dienai Latvijas Rakstnieku savienība ir izveidojusi pasākumu programmu "Pastāvēs, kas pārvērtīsies". Programmas "Pastāvēs, kas pārvērtīsies" informatīvie atbalstītāji: "Kultūras Diena", "Latvijas Avīze", portāls "Delfi", interneta žurnāls "Satori", portāls "Tvnet" un "Draugiem.lv".

"Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists"
Parīze, UNESCO galvenā mītne
"Salle des Pas Perdus", 7, place de Fontenoy
20. - 24. aprīlis

Izstāde "Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists" veltīta abiem ievērojamajiem latviešu rakstniekiem un saistošā stāstā atklāj gan viņu biogrāfiskos datus, gan literāro darbu motīvus un dzejas fragmentus. Izstādē iespējams ne tikai uzzināt, kā radušies abu dzejnieku pseidonīmi vai kādās pilsētās un valstīs viņi uzturējušies, bet arī aplūkot Latvijas teritorijas karti dažādos gadsimtos, kā arī izpētīt valodu izcelsmes koku. Izstādes saturiskās koncepcijas un teksta autors ir Pauls Bankovskis, vizuālo risinājumu veidojis mākslinieks Kaspars Perskis, projekta kuratore ir MMA Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Elvīra Bloma.

Apbalvojums "Laiks Ziedonim" Raiņa 150. jubilejas zīmē
Vidzemes koncertzālē "Cēsis", Raunas ielā 12-1, Cēsis
3. maijā plkst. 19.00

Ceremonijā cildinās apbalvojuma "Laiks Ziedonim" nominantus un laureātus. Pasākumā skanēs fragmenti no Imanta Kalniņa operas "Spēlēju, dancoju", kurai Imants Ziedonis pēc Raiņa lugas motīviem veidojis libretu. Skaņdarbus kopā ar pavadošo sastāvu izpildīs fonda "Viegli" mūziķi: Renārs Kaupers, Jānis Holšteins-Upmanis, Māra Upmane-Holšteine, Raimonds Gusarevs, Jānis Strapcāns un koris "Balsis" Inta Teterovska vadībā. Pavadošajā sastāvā būs fonda "Viegli" draugi un atbalstītāji. Ceremonijas muzikālais vadītājs - Juris Vaivods. Biļetes uz ceremoniju nopērkamas ekase.lv, kino "Splendid Palace" Rīgā un Vidzemes koncertzāles "Cēsis" kasēs.

TEĀTRIS

Rainis "Zelta zirgs" PIRMIZRĀDE
Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā "Zirgu pasts"
Rīgā, Dzirnavu ielā 46
25. aprīlī plkst. 19.00 (ieeja tikai ar ielūgumiem)

Izrādi veidojis Latvijas Kultūras akadēmijas un Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijas maģistratūras students Gildas Aleksa, kura veiksmīgā sadarbība aizsākās LKA Skatuves mākslas festivālā „Patriarha Rudens 2014". Pateicoties festivāla meistardarbnīcu darba augstajai kvalitātei, pieņemts lēmums sadarbību turpināt un radīt jaunu, mūsdienīgu populārās Raiņa lugas interpertāciju. Lietuvas skatītājiem iestudējums tiks prezentēts Viļņā, 16. maijā, starptautiskā teātra festivāla TYLOS programmas ietvaros. Lomās: Latvijas Kultūras akadēmijas dramatiska teātra aktiera mākslas un režijas 2. kursa studenti (kursa vadītāja – prof. Māra Ķimele).

Kirils Serebreņņikovs, Ieva Struka "Raiņa sapņi"
Latvijas Nacionālais teātris, Kronvalda bulv. 2, Rīgā
27. aprīlī plkst 19.00

Krievu režisora Kirila Serebreņņikova veidotais jauniestudējums "Raiņa sapņi" Latvijas Nacionālajā teātrī tapis sadarbībā ar teātra zinātnieci, Nacionālā teātra direktora padomnieci literārajos jautājumos Ievu Struku un komponistu Jēkabu Nīmani. Tā ir veltījums Rainim viņa 150 dzimšanas dienas gadā un piedāvās ieskatīties Raiņa dzīvē ar dzejas, sapņu un pārdomu palīdzību, noiet Raiņa dzīves ceļu no piedzimšanas jeb nebūtības līdz nāvei jeb mūžībai. Lomās: Ainārs Ančevskis, Kaspars Aniņš, Mārtiņš Brūveris, Gundars Grasbergs, Ivars Puga, Lolita Cauka, Maija Doveika un citi. Izrādē piedalās Emīla Dārziņa jauktais koris, diriģents Artūrs Ancāns. Pirmizrāde šā gada janvārī aizsāka Raiņa un Aspzijas 150. jubilejas gadu, kura laikā Latvijas profesionālajos un labākajos amatierteātros plānotas kopumā 15 izrādes. Tā ir viens no uzvarējušajiem darbiem dramaturģijas konkursā "Modini kanonu! Rainis un Aspazija). Biļetes uz izrādi nopērkamas Nacionālā teātra kasē vai www.bilesuparadize.lv

Rainis "Indulis un Ārija"
Liepājas teātris, Teātra ielā 4, Liepājā
29. aprīlī plkst. 19.00

Liepājas teātra versija par Raiņa lugu "Indulis un Ārija", ko kustību valodā iestudējis režisors Sergejs Zemļanskis no Krievijas. Iestudējuma pieteikums bija viens no trijiem, kas uzvarēja radošajā konkursā "Modini kanonu! Rainis un Aspazija". Galvenajās lomās Mārtiņš Kalita un Liene Grava. Izrādes tapšanā piedalījušies scenogrāfs/kostīmu mākslinieks Maksims Obrezkovs (Krievija), komponists Pāvels Akimkins (Krievija), horeogrāfa asistente, pedagoģe, repetitore Poļina Pšindina (Krievija), scenārijs – Vladimirs Motašņovs, Sergejs Zemļanskis (Krievija). Gaismu mākslinieks – Mārtiņš Feldmanis. Biļetes nopērkamas Liepājas teātra kasē un www.bilesuparadize.lv.

Inga Ābele "Aspazija. Personīgi".
Jaunais Rīgas teātris (JRT), Lāčplēša ielā 25, Rīgā
29. aprīlī plkst. 19.00

Oriģināldramaturģijas darbs "Aspazija. Personīgi" ir pētījums par slaveno dzejnieci, politiķi un spilgto personību Aspaziju, kā pamatā ir viņas biogrāfijas meti. Darbs godalgots dramaturģijas konkursā "Modini kanonu! Rainis un Aspazija", kas tika izsludināts sagaidot abu literātu 150. jubilejas gadu. Izrādi veidojušas rakstniece Inga Ābele un režisore Māra Ķimele. Galvenajā lomā – Baiba Broka. Scenogrāfiju izrādei veidojis mākslinieks Gints Gabrāns, mūzikas auors – Jānis Šipkēvics (Shipsi), kostīmu māksliniece – Kristīne Jurjāne. Biļetes nopērkamas JRT kasē un www.biletes.jrt.lv.

MUZEJI

"Ciemos. Aspazijai un Rainim 150"
A. Čaka memoriālais muzejs, Lāčplēša ielā 48/50 – 14, Rīgā
līdz 3. jūnijam

Nelielā piemiņas izstāde veidota sadarbībā ar Memoriālo muzeju apvienību. Izstādē aplūkojamas 11 Aspazijas un Raiņa fotogrāfijas no 1925. gada, kad abi dzejnieki dzīvoja Rīgā, Dīķu ielā līdz 1943. gadam, kad Aspazija viena vadīja savas dienas Dubultos, Meierovica prospektā 20.

"Dzīvoklis. 16. Elza Rozenberga. Klauvēt!"
A.Upīša memoriālajā muzejs, Brīvības ielā 38–4, Rīgā
līdz 21. augustam

Izstāde "Dzīvoklis Nr. 16. Elza Rozenberga. Klauvēt!" ir cikla „Dzīves telpa. Nams Brīvības ielā 38 – ievērojamu personību mājvieta gadsimta šķērsgriezumā" turpinājums. Tā vēsta par īso laika posmu, kas Brīvības ielas 38 namā bija apmetusies dzejniece un dramaturģe Elza Rozenberga.

KONFERENCES

"Starp patiesību un varu: rakstnieku dažādās lomas Eiropas vēsturē 19. - 21. gs"
Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), Mūkusalas ielā 3, Rīgā
1. un 2. maijs

Konference "Starp patiesību un varu: rakstnieku dažādās lomas Eiropas vēsturē 19. - 21. gs" aicinās domāt par rakstītā vārda ietekmi politiskos un sociālos procesos, kā arī par lomām, kādas rakstnieki uzņemas sarežģītās vēsturiskās situācijās. Tostarp viena no sesijām būs veltīta Rainim un Aspazijai, diskutējot par 19. gadsimta ideāliem un to īstenošanos 20. gadsimtā. Konferenci rīko LNB sadarbībā ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariātu.

LITERATŪRA UN GRĀMATNIECĪBA

Priekšlasījumu vakars "Latvijas un Krievijas kultūras sakari"
Rīgas Latviešu biedrības namā, Merķeļa iela 13, Rīgā
29. aprīlī plkst. 18.00

Raiņa pirmā trimda Slobodskā (Krievija), Dainu tēva Krišjāņa Barona dzīve un darbība Krievijā pagājušajā gadsimtā. Raiņa un Krišjāņa Barona piemiņas saglabāšana trimdas vietās 21.gadsimtā. Priekšlasījumi: Mg.art. Rūta Kārkliņa, Mg.art. Andris Ērglis, Mag.philol. Gaida Jablovska.

Izstāde "Aspazijai 150"
LU Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkā, Visvalža ielā 4a, 1. stāvā, Rīgā
līdz 15. maijam

Aspazijas kā latviešu literātes darbi līdz šim izveidojuši daudz paliekošu atmiņu iespiestā formā, par kuru vērtības saglabāšanu rūpējas tieši bibliotēkas. Izstāde būs unikāla iespēja, lai iedziļinātos Aspazijas darbu starpkulturālajā kontekstā. Izstādē būs iespēja iepazīties ar Aspazijas biogrāfijām un atmiņām, viņas tulkotajiem darbiem, kā arī ar darbiem, kuros viņa ir bijusi literārā redaktore. Izstādīti tiks arī kritikas un interpretācijas darbi saistībā ar Aspazijas ieguldījumu. Izstādes materiāli aplūkojami dažādās valodās – latviešu, krievu, angļu u.c. Ieeja bez maksas.

VIZUĀLĀ MĀKSLA

Izstāde "Aspazijas un Raiņa tēli un transformācijas"
LKA E. Smiļģa Teātra muzejs, E. Smiļģa ielā 37/39, Rīgā
līdz 11. septembrim

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā atklāta projekta "Aspazijas un Raiņa tēli un transformācijas" scenogrāfijas studentu mākslas objektu otrā kārta. Šoreiz pirmās kārtas Aspazijas motīvu un tēlu instalācijas papildināja jaunas – mobilais sārts "SĀRTS SĀRTS", reflektējot ar Raiņa lugu "Indulis un Ārija", un objekts "Saule. Ēģipte. Rotaļa", kas ir atskats bezrūpīgā, mazā Jāņa Pliekšāna rotaļā. Projektā "Aspazijas un Raiņa tēli un transformācijas" studentiem asociētā profesora Kristiāna Brektes vadībā uzdevums ir iedziļināties Aspazijas un Raiņa daiļradē, izvēlēties kādas lugas situāciju un varoņus un tos interpretēt vizuālā tēlā.

Izstāžu cikls "Es zinu, jūs, pusvientulīgie garā"
Valkas pilsētas kultūras nams, E. Dārziņa ielā 8, Valkā
No 1. maija līdz 30. septembrim

Valkas pilsētas kultūras nama izstāžu zālēs norisināsies Starptautiskā mākslas un kultūras biennāle "Dzīve", kuras laikā atklās apjomīgu laikmetīgās mākslas izstādi "Es zinu, jūs, pusvientulīgie garā." Biennāles kurators Aivars Ikšelis. Izstāžu kompozīcija būs veidota kā pētījums, kura pamattēma – aktualizēt latviešu literātu un politiķu Raiņa un Aspazijas biogrāfijas metus, viņu personības un ieguldījumu kultūrā, būvējot vai nojaucot robežas starp izdomājumiem un īstenību. Šajā starptautiskajā izstāžu projektā piedalīsies mākslinieki no Igaunijas, Lietuvas, Francijas, Krievijas, Ungārijas un Latvijas, izstādes pētījumu tēmas atklājot ar gleznu, grafiku, porcelāna darbu, tērpu ekspozīciju un instalāciju palīdzību.

PASĀKUMI RAIŅA UN ASPAZIJAS PILSĒTĀ JŪRMALĀ

Multimediāla ekspozīcija "RAIŅA T ELPA. Plašums. Dziļums. Bezgalība"
Jūrmalas pilsētas muzejā, Tirgoņu ielā 29, Majoros.
līdz 2016. gada janvārim.

Ekspozīciju veidojuši mākslinieks Ivars Mailītis, Raiņa telpas projekta autors un vadītājs, arhitekts. Matīss Mailītis, Raiņa un Aspazijas vasarnīcas projekta koncepcijas autors, režisors Viktors Jansons, kura idejas kontekstā videoinstalācijas telpa ir viens no vairākiem atsevišķiem, bet konceptuāli saistītiem autordarbiem, kā arī Raiņa un Aspazijas vasarnīcas vadītāja, projekta konsultante Astrīda Cīrule.

Lelde Stumbre "Aspazija. Vakara laivā"
Jūrmalas teātris, Muižas ielā 7, Bulduros, Jūrmalā
19. aprīlī, plkst. 16.00

Patiesu sirreālo atmiņu retrospekcija. Luga stāsta par dzejnieces Aspazijas dzīves gājumu, tikai apgrieztā secībā – no vecuma uz jaunības dienām. Rainis lugā nav redzams, bet jūtams gan, ik uz soļa. Iestudējuma režisors Imants Jaunzems. Lugu dramaturģe Lelde Stumbre sarakstījusi īpaši Jūrmalas teātrim un tā ir teātra veltījums Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejā. Iestudējums iekļauts jubilejas Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas programmā "Pastāvēs, kas pārvērtīsies!". Ieejas maksa 4 eiro.

Aspazija "Satversmes tēvu" lokā
Aspazijas māja, Jūrmalā, Dubultos, Z. Meierovica prosp. 18/20
24. aprīlī plkst. 17.00

Tikšanās ar dr.iur. Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesori Sanitu Osipovu.

Izstāde "Aspazija un Eiropa."
Aspazijas māja, Z. Meierovica prosp. 18/20 Dubultos, Jūrmalā
līdz 2016. gada 5. janvārim

Izstādē aplūkojami priekšmeti, kas raksturo dzejnieces literāro gaumi un aprakstīti Aspazijas atmiņās. Izvēlētas īpaši nozīmīgas grāmatas, tie ir retumi no Jūrmalas pilsētas muzeja, Rakstniecības un Mūzikas muzeja krājuma. Aspazijas un Raiņa bibliotēkas grāmatas, kuras lasītas, studētas, saņemtas dāvanās un dāvinātas citiem, tās īpaši novērtējusi Aspazija. Priekšmeti izstādei nākuši arī Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma, kā arī sadarbībā ar Memoriālo Muzeju Apvienību.

Programmā iespējamas izmaiņas! Precīzu informāciju meklējiet www.aspazijarainis.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.05.2024 - 05.05.2024 Mārča Auziņa solo programma Jaunmoku pilī Tukuma TIC
Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā, 4. maijā plkst. 18.00, Jaunmoku pils terasē notiks virtuozā ģitārista Mārča Auziņa solo | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.05.2024 - 10.05.2024 Baudi Raxtu Raxti spēka dziesmas Bauskas TIC
Iepazīsti koncertprogramma "Spēka dziesmas" Mazmežotnes muižā! | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Māmiņdienas brančs Baltvilla
Tradicionālais māmiņdienas brančs Baltvillā 12. maijā! Uzdāvini mammai svētkus un pavadi jauku laiku kopā ar ģimeni. Nepieciešama iepriekšēja | Skatīt vairāk
35 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.98583007sec.