Pasaules čempionātā skriešanā Rīgā uzstādīti divi pasaules rekordi

Pasaules čempionāts skriešanā Rīgā šodien piedzīvoja divus pasaules rekordus jūdzes distancē. Dāmām pasaules rekordu izskrēja etiopiete Dibire Velteži (Diribe Welteji), savukārt kungiem sīvā konkurencē čempiona titulu un jaunu pasaules rekordu uzstādīja amerikānis Hobs Keslers (Hobbs Kessler). Par 21 km čempioniem tika kronēta kenijiete Peresa Jepčirčira (Peres Jepchirchir) un viņas tautietis Sebastjans Save (Sebastian Sawe), savukārt 5 km distancē nepārspēti palika un čempionu cienīgus laurus plūca kenijiete Beatrise Čebeta (Beatrice Chebet) un etiopietis Hagoss Gebrivets (Hagos Gebrhiwet).

“Kad 2021. gada vasarā Rīga un Rimi Rīgas maratona komanda sīvā lielpilsētu konkurencē izcīnīja tiesības rīkot pirmo Pasaules čempionātu skriešanā, mūsu mērķis bija nostiprināt Rīgas vietu pasaules skriešanas kartē. Noslēdzoties čempionātam, varam ar lepnumu atzīt, ka, uzņemot pirmo Pasaules čempionātu, Rīga, Sebastiana Ko (World Athletics prezidenta) vārdiem runājot, šodien rakstīja pasaules skriešanas vēsturi. Divi pasaules rekordi un pasaules ziņu aģentūru virsraksti, pasaules tiešraide, nebeidzama olimpisko un pasaules rekordistu plejāde, kā arī plašākā ģeogrāfiskā pārstāvniecība ar dalībniekiem no vairāk nekā 100 valstīm, ir apliecinājums tam, ka pirmais Pasaules čempionāts Rīgā, pasaules skriešanas galvaspilsētā 2023, izdevies visaugstākajā līmenī. Esam pateicīgi visiem privātā sektora partneriem – Rimi, Wess Toyota, Signet Bank un Mēness Aptieka, Rimi Rīgas maratona komandai, iesaistītajām organizācijām un dienestiem, Rīgas Domei, Izglītības un Zinātnes ministrijai, Mission Latvia un Latvijas Sporta Federāciju padomei par pašaaizliedzīgu iesaistīšanos unikālo skriešanas svētku nodrošināšanā”, komentē Aigars Nords, Pasaules čempionāta organizatoru komandas vadītājs.

Jūdzes pjedestāls
Pasaules čempionāts skriešanā, kas Rīgā 1. oktobrī pulcēja vairāk nekā 13 000 skrējējus no vairāk nekā 100 valstīm, piedzīvoja divus pasaules rekordus jūdzes distancē. Etiopiete Dibire Velteži uzstādīja pasaules rekordu dāmu konkurencē ar rezultātu 4:20:98 par gandrīz 7 sekundēm pārspējot iepriekšējo pasaules rekordu. Velteži aiz sevis atstāja tautieti Freveini Hailu (Freweyni Hailu), kura finišēja 4:23.06 un jūdzes pasaules rekordisti stadionā kenijieti Feitu Kipjegoni (Faith Kipyegon) ar finiša rezultātu 4:24.13. Vīriešu konkurence jūdzē bija visai spraiga un pēc čempiona titula un pasaules rekorda tīkoja daudzi, tomēr tikai amerikānim Hobsam Kessleram par 28 sekundes simtdaļām ar jaunu pasaules rekordu 3:56.13 izdevās pieveikt savus konkurentus otrās un trešās vietas ieguvējus britu Kalumu Elsonu (Callum Elson) 3:56.41, kurš uzstādīja arī Lielbritānijas nacionālo rekordu, un pirmā šosejas jūdzes rekorda īpašnieku amerikāni Semjuelu Prakelu (Samuel Prakel) 3:56.43. Otrās un trešās vietas ieguvējus šķīra tikai 2 sekundes simtdaļas.

5 km pjedestāls
Par pasaules čempioni 5 km distancē kļuva kenijiete Beatrise Čebeta (Beatrice Chebet) ar finiša laiku 14:35. Otrā vietā ierindojās tautiete Liliana Rengeruka (Lilian Rengeruk) ar rezultātu 14:39, kas ir viņas jauns personīgais rekords. Savukārt trešā palika etiopiete Ejgajehu Taja (Ejgayehu Taye) ar savu sezonas labāko finišu 14:40. Vīriešiem pasaules čempiona titulu ieguva etiopietis Hagoss Gebrivets ar finiša laiku 12:59. Otro vietu ieņēma etiopietis Jomifs Keječa (Yomif Kejelcha) ar rezultātu 13:02 un trešā vietā ierindojās kenijietis Nikolass Kipkorirs (Nicholas Kipkorir), finišējot 13:16.

5 km distancē tika sasniegti arī vairāki nacionālie rekordi: pieci vīriešu un četri sieviešu nacionālie rekordi. Dāmām jaunus nacionālos rekordus uzstādīja Itālija, Uganda, Burundija un Slovēnija, savukārt kungiem jauni nacionālie rekordi tika sasniegti sekojošām valstīm - Norvēģijai, Zviedrijai, Japānai, Dānijai un arī Latvijai.

Pusmaratona pjedestāls kenijiešiem
Pasaules čempionātā pusmaratonā visu pjedestālu gan sieviešu, gan vīriešu konkurencē aizņēma kenijieši. Līdz ar to Kenija arī izcīnīja komandu kopvērtējuma titulu pusmaratonā. Pusmaratonā sīvā cīņā uzvarēja un par čempioni dāmām tika kronēta kenijiete Peresa Jepčirčira (Peres Jepchirchir) ar finiša laiku 1:07:25, par sekundi pārspējot otrās vietas ieguvēju Margaretu Kipkemboju (Margaret Chelimo Kipkemboi), kura finišēja 1:07:26. Trešās vietas ieguvēja ir kenijiete Katrīna Amanangole (Catherine Amangole), finišējot 1:07:34.

Par pasaules čempionu pusmaratonā vīriešiem tika kronēts kenijietis Sebastjans Save (Sebastian Sawe) ar finiša laiku 59:10. Otro un trešo vietu ieņēma viņa tautieši Daniels Ebenjo (Daniel Ebenyo), finišējot 59:14, un Semvels Mailu (Samwel Mailu) ar finiša laiku 59:19.

Pusmaratonā tika uzstādīts viens nacionālais rekords vīriešiem - Makao.

Jauns Latvijas rekords 5 km distancē
No Latvijas valstsvienības izlases visaugstvērtīgāko rekordu un jaunu Latvijas rekordu 5 km distancē uzstādīja Uģis Jocis ar rezultātu 14:14. Latviešu atlēte Evelīna Krista Sitņika finišēja 5 km distanci ar rezultātu 17:27.
Jūdzē Ņikita Bogdanovs finišēja ar rezultātu 4:18:13, uzstādot trešo visu laiku labāko rezultātu Latvijas vēsturē, savukārt sieviešu konkurencē 15 gadus jaunā sportiste Sibilla Vanadziņa finišēja ar laiku 5:18:28.
Pusmaratonā labākie Latvijas skrējēji bija Jānis Višķers ar finiša laiku 1:06:01 un Jeļena Ābele, finišējot 1:18:13.
Organizatori saka lielu paldies visiem iesaistītajiem dienestiem par pašaizliedzīgu iesaistīšanos pirmajā Pasaules čempionātā skriešanā Rīgā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45801497sec.