Rīga ZOO jauns pienācējs – kluss, iemītniekiem un dabai draudzīgs

Oktobra sākumā Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs nāca klajā ar jaunu vizuālo veidolu. Centieni kļūt vizuāli mūsdienīgākiem iet roku rokā ar citu būtisku vērtību – ilgtspējīgu risinājumu ieviešanu. Šobrīd Rīgas ZOO saimnieko jauns pienācējs – klusais, iemītniekiem un dabai draudzīgais Volvo L25 elektriskais frontālais iekrāvējs.

Ikdienas darbi Rīga ZOO un Volvo L25 pielietojums

Volvo L25 elektriskais frontālais iekrāvējs ir aprīkots ar atveramu kausu, palešu dakšām un rotējošu birsti ar savācēju, tāpēc tā pielietojums ir ļoti plašs un darbs tiek paveikts bez izmešiem un ar neticami zemu trokšņu līmeni. Tas ļauj atvest dzīvniekiem barību un citas vajadzīgās lietas, kā arī kopt dzīvnieku mītnes un zoodārza teritoriju, ar skaņām netraucējot ne apmeklētājus, ne iemītniekus. To novērtē gan zoodārza darbinieki, gan Savannas zonas iemītnieki, jo tur iekrāvējs dodas paveikt darbus visbiežāk. Tuvu vietai, kur piebrauc transporta līdzekļi, mēdz uzturēties tramīgās zebras – to tuvumā pat aplīmēti stikli, ļaujot nesatrūkties no ziņkārajiem apmeklētāju skatieniem. Šobrīd dzīvnieku ikdienā ir mazāk skaļu trokšņu, kas nozīmē arī stresa mazināšanos.

Darbojoties Rīga ZOO, Volvo L25 Electric frontālais iekrāvējs pierādījis, ka ir radīts ar domu par zaļāku rītdienu. Tā rūpējas gan par operatoru, gan par apkārtējo vidi, jo strādā ne vien teju bez trokšņiem, bet arī bez kaitīgajiem izmešiem. Akumulatora kapacitāte ļauj iekrāvējam nepārtraukti darboties līdz sešām stundām – teju visu darba dienu, pagūstot gan atvest dzīvniekiem nepieciešamo, gan notīrīt zoodārza celiņus.

Vide 

Kad runa ir par sabiedrības pārmaiņu ietekmēšanu un pasākumiem, kas veicina rūpniecisko procesu dekarbonizāciju, ir nepieciešama sadarbība. Gan Rīga ZOO, gan SIA Swecon – Volvo Construction Equipment (Volvo CE) oficiālais dīleris Latvijā – veicina pasākumus, lai izglītotu par vides jautājumiem, spētu nodrošināt videi draudzīgu tehniku un saistītos pakalpojumus. 

“Volvo L25 Electric ne tikai sniedz labumu videi un kopienai kopumā, bet arī rada jaunas iespējas – strādā klusi, bez kaitīgajiem izmešiem, kas ir īpaši svarīgi Rīga ZOO, rūpējoties par dzīvās radības labbūtību un ietekmi uz apkārtējo vidi,” Arnis Avots, SIA “Swecon” uzņēmuma vadītājs.

Rīga ZOO Vides izglītības centrs

Rīga ZOO misijas saistītas ar sugu aizsardzību, zinātni un sabiedrības izglītošanu. Ne mūsdienīga izglītība par dzīvo mums apkārt, ne sugu aizsardzība nav iedomājama bez rūpēm par mūsu visu planētu, tostarp izmešu samazināšanas. Tāpēc Rīga ZOO ikdienas darbībā pakāpeniski ievieš ilgtspējīgākus risinājumus. Savukārt izglītības darbu būtiski uzlabot ļaus Vides izglītības centrs, kura būvniecība tuvojas finiša taisnei. 

Trīs jaunās mācību klasēs skolēni varēs papildināt skolā gūtās zināšanas dabas zinībās un bioloģijā, kopā ar zinošiem nodarbību vadītājiem gūstot padziļinātu izpratni par vides jautājumiem. Zooloģiskā dārza apmeklētājiem būs arī iespējams apskatīt divas jaunas ekspozīciju telpas, kā arī vairākas jaunas dzīvnieku mītnes. Vasarā ap centru būs apskatāmi apputeksnētājiem draudzīgi apstādījumi, no kuriem varēs gūt iedvesmu arī savam dabai draudzīgajam dārzam.

“Starptautiskā dabas un dabas resursu aizsardzības savienība (IUCN) šogad ziņojumā botāniskos un zooloģiskos dārzus min kā būtiskas organizācijas sugu saglabāšanā. Nozīmīga daļa šo iestāžu ieguldījuma ir tieši sabiedrības izglītošanā, lai zināšanas par dabu būtu iespējams iegūt visas dzīves laikā. Galvenais mērķis ir, lai šīs zināšanas veicinātu dabai draudzīgu attieksmi un ikdienas paradumu maiņu,” tā par Vides izglītības centra artavu sabiedrības izglītošanā saka Rebeka Šķērstiņa, Rīga ZOO Zinātnes un izglītības nodaļas vadītāja.

Vides izglītības centrs top ar Kohēzijas fonda finansiālo atbalstu projekta “Valsts vides monitoringa programmu un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības veicināšana, pilnveidojot nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centru infrastruktūru” ietvaros.

Ēdenes projekts 

Rīga ZOO ir tikai viens no partneriem, kuriem talkā nācis Volvo ilgtspējīgais darba rīks. Trīs mēnešus darbojoties slavenajā Ēdenes projektā, VolvoL25 elektriskais riteņu iekrāvējs ietaupījis trīs tonnas CO2 un pierādījis elektromobilitātes potenciālu. Projekta mērķis – izveidot kustību, kas veido attiecības starp cilvēkiem un dabas pasauli, lai parādītu progresu, ko var panākt sadarbojoties kopā visu dzīvo būtņu labā – sasaucas ar Volvo CE vērtībām.

Volvo Construction Equipment līdz 2040. gadam ir ambīcijas sasniegt nulles siltumnīcefekta gāzu (CO2) emisiju līmeni, kas ir desmit gadus agrāk nekā citiem nozares dalībniekiem, saskaņā ar Zinātnē balstītu mērķu iniciatīvu.

Rīga ZOO pārmaiņas ļaus labāk justies gan iemītniekiem, gan viesiem

Arī Rīga ZOO nākamajiem vairāk nekā 10 gadiem uzstādījis ambiciozus mērķus – pērn sabiedrībai prezentēts “Masterplan 2035”, kuru īstenojot, zooloģiskais dārzs taps par mūsdienīgu četru sezonu bioparku. Drīzumā sāksies pirmās zonas – “Himalaju” – projektēšana. Jaunās ekspozīcijas līdzināsies apmeklētāju iemīļotajai “Savannas” zonai, kurā kopš 2019. gada kopā mīt dažādu sugu nagaiņi, bet uz salas aplūkojami pērtiķi geladas. Dzīvnieku mītņu plānošana balstīsies jaunākajos labturības principos, tajā pašā laikā padarot zoodārza apmeklējumu par izglītojošu piedzīvojumu, kas ļaus dzīvniekus vērot bez vizuālām barjerām. Tāpat pārmaiņas ļaus Rīga ZOO darbībā iekļaut vairāk ilgtspējīgu risinājumu.

“Ja kādreiz zoodārzs bija dzīvnieku izstāde, tad tagad tā uzdevumi ir daudz plašāki – izglītot, aizsargāt sugas, pētīt, lai izzinātu, un rūpēties par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu,” stāsta Anete Bilzēna, Rīga ZOO valdes locekle.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.01309586sec.