Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā baudi Ziemas naktis un aplūko Ginesa rekorda cienīgu triekni

Tradicionālās Rīga ZOO Ziemas naktis ir klāt! No 22. decembra ikviens apmeklētājs aicināts uzkavēties zooloģiskajā dārzā līdz pat 21.00, lai, neskatoties uz zemo gaisa temperatūru, izbaudītu vienu no ģimeniski siltākajiem zoodārza pasākumiem!

No 2023. gada 22. decembra līdz 2024. gada 7. janvārim Rīga ZOO notiek Ziemas naktis, kur viesi aicināti aplūkot ne tikai pastāvīgos zoodārza iemītniekus, bet arī Gaismas dzīvniekus, sasildīties iekštelpu ekspozīcijās un uzcept līdzpaņemtās desiņas ugunskurā, klausoties Egīla Zirņa dzejoli “Kas zoodārzā notiek naktī”. Sākot no plkst. 14.00 ieejas biļete ikvienam apmeklētājam maksās tikai 5 eiro.

Vēro dzīvnieku barošanu

Ziemas naktīs apmeklētāji aicināti baudīt visas zoodārza piedāvātās iespējas – arī vērot dzīvnieku barošanu!
    • 16.15 maltīti saņems žirafes,
    • 18.15 burkānus grauzīs alpakas,
    • 18.30 pekari mielosies ar zīlēm,
    • 18.45 ziemeļbrieži notiesās pa porcijai ķērpju.
    • Arī Tropu mājā mītošās lapgriežskudras vakarpusē tiks pacienātas ar vakariņām – aveņu lakstiem vai diedzētiem ozolu dzinumiem, kuru nokopšanai kukaiņi veltīs vairākas stundas.

Uzzini vairāk Osteostāstos

Nīlzirgu mājas ekspozīcijas “Osteostāsti” pašā sirdī aplūkojams slavenā ziloņa Radžas galvaskauss un triekņi. Triekņi ir pārveidojušies augšžokļa priekšzobi, kas aug visu mūžu. Tie ir cieti, blīvi un ļoti smagi. Triekņi azsargā snuķi, priekškājas un vajadzības brīdī var kļūt par bīstamu ieroci. Rīga ZOO pieaicinātie profesionāļi šī gada sākumā veica mērījumus, kuros tika konstatēts, ka Rīga ZOO Osteostāstos šobrīd apskatāmie eksemplāri ir pasaulē garākie Āzijas ziloņa triekņi, tādēļ ir ticis iesniegts pieteikums Rīga ZOO mitušo izcilnieku iekļaut Ginesa rekordu grāmatā.

Āzijas zilonis Radža bija Rīga ZOO iemītnieks līdz 2003. gadam, kad tas devās uz piemērotāku mītni Nīderlandē. 1914. gadā celtā vēsturiskā Ziloņu māja šobrīd ir mītne nīlzirgu dāmām Augustei un Funtei, turklāt daļa no tās pārveidota, lai varētu eksponēt dzīvnieku skeletus. Jaunatklātajā ekspozīcijā izceltas daudzas iepriekš nepieejamas liecības par ēkas vēsturiskajiem iemītniekiem - ziloņiem, piemēram, norādes uz Radžas 'nedarbiem' un Radžas meitas, zilonītes Zuzes rotaļlieta – metāla bumba, kuru apmeklētāji aicināti gan aptaustīt, gan pārbaudīt, vai spēj to iekustināt.

Jaunumi iekštelpu ekspozīcijās

Ja naksnīgās pastaigas laikā deguns ir paspējis nosalt, tad ikvienam būs iespēja ieiet sasildīties iekštelpu ekspozīcijās Flamingu mājā, Lauku sētā, Nīlzirgu mājā, Terārijā, Akvārijā, Žirafu mājā un Tropu mājā, kur vienādiņ valda mūžīgā vasara. Ēkās varēsiet pavērot darbīgos kailos smilšracējus un publikas mīluļus surikatus, ķirzakas, čūskas, daudzkrāsainas zivis, neparastus kukaiņus. Savukārt, ja būsiet uzmanīgi, varbūt Tropu mājas naktsdzīvnieku ekspozīcijā palaimēsies ieraudzīt nesen dzimušos lielo galago un naktspērtiķu mazuļus. Bez tam turpat Tropu mājā ilgu laiku var pavadīt, vērojot pasaulē sīkāko pērtiķīšu pundurkalitriksu izdarības un mazuļu audzināšanas paņēmienus, jo arī šī saime nesen kļuvusi kuplāka. Abi mazuļi patlaban mēdz cieši turēties pieaugušo dzīvnieku kažokos un izskatās kā palielas kustīgas mugursomas.

Tropu mājas iemītnieku pulkam pievienojusies arī jauna, Rīga ZOO līdz šim neredzēta suga – Eiropas stikla ķirzaka. Tās pazīstamākais nosaukums angļu valodā ir “sheltopusik”, kas savukārt ir cēlies no krievu vārda ar nozīmi “dzeltenvēderains”. Šī ķirzaka ir līdziniece Latvijā sastopamajai glodenei – abas sugas izskatās līdzīgas čūskām. Uzmanīgi ieskatoties, Eiropas stikla ķirzakai tomēr var ieraudzīt pakaļkājas, kas ir aptuveni divus milimetrus garas un atrodas pie kloākas.

Piedzīvo vairāk kopā ar gidu

Vakaros aicinām arī pieteikties ekskursijai “Rīga ZOO slavenībām pa pēdām”. Tajā zinošs gids iepazīstinās ar slavenākajiem zoodārza dzīvniekiem šobrīd un pagātnē, kā arī ļaus ielūkoties vietās, kuras pārējiem apmeklētājiem nav pieejamas. Ekskursija ir piemērota gan ģimeņu grupām, gan pieaugušajiem, piemēram, darba kolektīviem. Tai ir jāpiesakās iepriekš – vairāk gan par pieteikšanos, gan par ekskursijas saturu uzzini rigazoo.lv sadaļā “Ekskursijas".
Ziemas naktis ilgs līdz 7. janvārim. Rīga ZOO kases šajā laikā būs atvērtas līdz plkst. 20.00, iekštelpu ekspozīcijas – līdz 20.30, bet klejot pa izgaismotajām takām un baudīt Ziemassvētku gaisotni varēs līdz pat plkst. 21.00. Jāatzīmē, ka Ziemas naktis nenotiks 24. un 31. decembrī, kad kases strādās līdz plkst. 14.00, bet zoodārzs – līdz 15.00. Savukārt gan 25. un 26. decembrī, gan 1. janvārī Rīga ZOO atkal gaidīs ciemos uz Ziemas naktīm.
www.rigazoo.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53580594sec.