Ķemeru Nacionālajā parkā notiks izglītojošs pasākums «Kad beigas ir tikai sākums»

Rudenī, kad dabā iestājas nosacīts miera un miega periods, Dabas aizsardzības pārvalde un Ķemeru Nacionālais parks aicina uz tematisku pasākumu “Kad beigas ir tikai sākums”. Pasākumā, kas notiks sestdien 28. oktobrī, varēs uzzināt par dzīvības ciklu dabā – kas notiek ar organismiem pēc to bojāejas, kāda ir šī procesa nozīme dabā. Pārgājiena un izzinošo aktivitāšu uzmanības centrā – mirusī koksne, tostarp šī gada dzīvotne - kritala.

Pasākumā iespējams iesaistīties vairākos veidos, jo paredzētas trīs dažādas aktivitātes. Pirmā no tām ir pārgājiens no plkst. 11.00 līdz 13.00 kopā ar dabas eksperti Līgu Strazdiņu. Tajā ikviens aicināts iepazīt dabiska meža elementus, īpašu uzmanību pievēršot mirušajai koksnei. Pārgājienam laikus jāpiesakās, aizpildot anketu https://ej.uz/kadbeigasirtikaisakums. Informācija par tikšanās vietu tiks izsūtīta reģistrētajiem dalībniekiem.

Vienlaikus no plkst. 11.00 līdz 17.00 Ķemeru Nacionālā parka dabas centrā Meža mājā, Ķemeros ikviens bez maksas var piedalīties īpašā “izlaušanās spēlē” un apskatīt Jūrmalas Mākslas skolas audzēkņu radīto izstādi “Kritalas”. Turpat no plkst. 12.00 līdz 15.00 būs iespēja doties virtuālā ceļojumā sēņu pasaulē, kur baisus dabas elementus palīdzēs saskatīt 3D brilles.

“Diena un nakts, krāsainais rudens, kas nomaina ziedošo vasaru, mums atgādina par dabā valdošajiem pretstatiem un cikliskumu. Pilnbrieds nevar būt mūžīgs ne dabā, ne cilvēka mūžā, par ko mudina aizdomāties sirmie mati, veļu laiks un no Rietumiem aizgūtie Helovīni. Tādēļ aizvien aktuāls ir jautājums – kas seko pēc tam? Vai tās ir beigas? Bet varbūt beigas ir kā jauna sākums? Dabā to redzam gadu no gada, atliek būt vērīgiem un izprast notiekošos procesus,” pasākumā piedalīties iedrošina Ķemeru Nacionālā parka dabas centra vadītāja Agnese Balandiņa.

Viens no mirušās koksnes elementiem ir kritala. Kritalas ir viens no nozīmīgākajiem dabiskas meža struktūras elementiem, kam ir neaizstājama nozīme dzīvības daudzveidības nodrošināšanai mežā. Par kritalu uzskatāmi nokrituši, nokaltuši stumbri vai to daļas. Kritalas var veidoties dabiski, kokiem atmirstot izretināšanas rezultātā, kā arī vējlaužu, vējgāžu, snieglaužu, kukaiņu darbības, slimību vai ugunsgrēku rezultātā. Kritalu atmirušo koksni par dzīves un barošanās vietu izmanto sēnes, gļotsēnes, ķērpji, sūnas, gliemeži un kukaiņi. Bet putniem un zīdītājiem tās kalpo kā paslēptuve, vieta, kur meklēt barību un arī izaudzināt mazuļus.

Pasākumu atbalsta projekts LIFE FOR SPECIES jeb “Apdraudētas sugas Latvijā: uzlabotas zināšanas un kapacitāte, informācijas aprite un izpratne”. Tas ir Eiropas Savienības LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras līdzfinansēts projekts, kuru līdz 2024. gada beigām īsteno Dabas aizsardzības pārvalde kopā ar projekta vadošo partneri Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtu, kā arī Daugavpils Universitāti un Latvijas Ornitoloģijas biedrību. Projekta mērķis ir aktualizēt aizsargājamo un apdraudēto sugu sarakstu, balstoties uz zinātniski pamatotiem kritērijiem, uzlabot datu kvalitāti un pieejamību par sugām, kā arī palielināt sabiedrības un ieinteresēto pušu informētību un aktīvu rīcību sugu aizsardzībā Latvijā. Vairāk par projektu lasiet vietnē www.lifeforspecies.lu.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.467623sec.