Ar festivālu ČELLO CĒSIS Koncertzāle «Cēsis» sāk desmito sezonu

Šajā nedēļas nogalē, no 2023. gada 22. līdz 24. septembrim, norisināsies jau devītais Starptautiskais festivāls Čello Cēsis, kas tradicionāli atklāj  Koncertzāles “Cēsis” jauno koncertsezonu. Festivāls iesāksies ar  franču čellista Gaspara Klausa un indie popa apvienības Efterklang solista Kaspera Klausena programmas pirmatskaņojumu, kura muzikālā iecere radusies mūziķiem esot savās mītnes zemēs, bet šobrīd top tās koncerta skanējums abiem rezidējot Cēsīs. Sestdien festivāla programma turpināsies ar jauno Vidzemes čellistu dienas koncertu un populāriem opusiem vakara daļā – Šostakoviča un Sensānsa čellkoncertiem divu jauno zvaigžņu – korejieša Džemina Hana, kolumbieša Santjago Kanjona-Valensijas, diriģenta Andra Pogas un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sniegumā. Devītais ,,Čello Cēsis”  noslēgsies ar multimediālu dejas uzvedumu “Pikaso un Ēriks Satī”.

Starptautiskā festivāla Čello Cēsis mērķis ir atklāt klausītājiem pēc iespējas dažādākas čella kā mūzikas instrumenta šķautnes un raksturus dažādos mūzikas žanros un repertuārā. Arī šī gada festivāla programmā kaut ko savai gaumei atradīs dažādas mūzikas piekritēji – improvizācija, dzīvais instruments, elektronika un balss ambientā noskaņā, klasiskas vērtības, kā arī multimediju, dejas un mūzikas sinerģija. Šīs tik daudzveidīgās izpausmes mūzikā atspoguļos festivāla viessolisti no Francijas, Dānijas Korejas, Kolumbijas, Maltas un Latvijas.

Čello Cēsis atklāšana gaidāma piektdien, 22. septembrī, 19.00, kad izskanēs franču čellista Gaspara Klausa (Gaspar Claus) un dziedātāja, dāņu indi popa apvienības Efterklang solista Kaspera Klausena (Casper Clausen) rezidences laikā Koncertzālē “Cēsis” tapusī programma “Čells un balss. Claus&Clausen”. Abi mūziķi sadarbojušies jau iepriekš un atkal ir satikušies – šoreiz Cēsīs, lai klausītājiem dāvātu iespēju piedzīvot pavisam unikālas programmas pirmatskaņojumu.

Festivāla otrās dienas programma, 23. septembrī, iesāksies ar Vidzemes jauno čellistu koncertu, plkst. 15.00. Čello Cēsis potenciāls un nākotne ir jaunajā čellistu paaudzē, tāpēc ik gadu festivāla ietvaros tiek rīkotas meistarklases, lekcijas, izglītojošas diskusijas un tikšanās ar čellspēles meistariem. Šoreiz talantīgākajiem jaunajiem čellistiem no Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolas, Valmieras Mūzikas skolas un Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolas būs iespēja uzstāties īpašā koncertā.

Vakarā gaidāms festivāla lielkoncerts “Divi čellkoncerti diviem solistiem”, kurā skanēs vērienīgi opusi jaunu un daudzsološu čellistu Džemina Hana (Jaemin Han, Dienvidkoreja), Santjago Kanjona-Valensijas (Santiago Cañón-Valencia, Kolumbija) un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sniegumā. Pie diriģenta pults – Andris Poga, kurš ar abiem solistiem jau ticies uz koncertu skatuvēm citviet Eiropā.

“Veidojot šī koncerta programmu, svarīgākais aspekts bija prezentēt Latvijā vēl neiepazītus, bet starptautiskajā mūzikas arēnā aktīvus un izcilus jaunos čellistus. Ar abiem talantiem esmu jau iepriekš muzicējis un varu apgalvot, ka katram no viņiem piemīt spilgts un ļoti individuāls mūzikas redzējums un spēles stils. Latvijas klausītāji par to noteikti varēs pārliecināties divu hrestomātisku čellkoncertu lasījumos,” par koncerta solistiem saka Andris Poga.

Dmitrija Šostakoviča Pirmais čellkoncerts ir viens no populārākajiem 20. gadsimta šī žanra paraugiem. Šedevrs tapis 50. gadu sākumā komponētā Sergeja Prokofjeva Koncertsimfonijas iespaidā – to atzinis pats Šostakovičs, sakot, ka vēlējies izmēģināt spēkus līdz tam neapgūtā žanrā.

Cēsīs šo koncertu dzirdēsim vēl pavisam jaunā, bet neticami talantīgā un spožā Džemina Hana interpretācijā. Dienvidkorejā dzimušais čellists ir vairāku starptautiski nozīmīgu čella konkursu uzvarētājs un, lai arī vēl tikai 20 gadu vecus, jau sniedzis plašu koncertturneju dzimtajā Korejā, kā solists uzstājies kopā lieliskiem orķestriem Eiropā.

Otrs opuss Čello Cēsis lielkoncerta programmā būs franču romantiskās mūzikas pārstāvja Kamila Sensānsa Pirmais čellkoncerts. Tā nepārprotamais melodiskais šarms, svaigums un vitalitāte ir ietērpta izsmalcinātā formas skaidrībā, kas izskaidro šī koncerta lielo popularitāti jau no tā pirmatskaņošanas brīža. Koncerts skanēs Bogotā dzimušā un par vienu savas paaudzes daudzsološākajiem čellistiem dēvētā Santjago Kanjona-Valensijas lasījumā.

Kanjons-Valensija ir spilgts solists, komponists, jaundarbu pasūtinātājs, ierakstu mākslinieks, gleznotājs un fotogrāfs. “Tehniski nevainojams…” (The Strad). 2022. gada BBC Next Generation mākslinieks Valencia kļuvis par izcilu mūziķi, kas tiek slavēts kā “mākslinieks, no kura skaņa un tekstūra plūst ar vieglumu un autentiskumu” (The Whole Note).

Koncerta simfoniskajā sadaļā – Karla Nilsena Otrā simfonija. Kaut arī retums Latvijas koncertzālēs, šī dāņu komponista savdabīgā mūzikas un pasaules izjūta, rakstot simfonisko mūziku trauksmainajā 20. gadsimta pirmajā ceturksnī, ir ievērības cienīga un pasaulē regulāri atskaņota. Otrā simfonija tapusi un pirmatskaņota vienā gadā ar Nilsena laikabiedra Žana Sibēliusa slaveno Otro simfoniju, taču muzikālās izteiksmes ziņā tā ir krietni atšķirīga, tuvāka Antonīna Dvoržāka daiļradei.

Festivāla noslēgumā, svētdien, 24. septembrī - multimediāls dejas uzvedums, kas būs krāsu, formu, efektu un mūzikas piedzīvojums visu vecumu skatītājiem un klausītājiem.

Koncerts būs muzikāls ceļojums franču komponista Ērika Satī nozīmīgāko klaviermūzikas kompozīciju pasaulē, ko vainagos baleta “Parāde” iestudējums, kas pirmizrādi piedzīvoja 1917. gadā Parīzē, Sergeja Djagiļeva Krievu baleta (Ballets Russes) izpildījumā. Baleta kostīmu un scenogrāfijas autors bija Pablo Pikaso.

Arī uzvedumā Cēsīs uz skatuves tiks uzburta krāsu un formu pasaule, ko iedvesmojušas Pikaso oriģinālās skices. Dejotāju tērpi veidoti, respektējot oriģinālo mākslinieka estētiku, ieviešot tikai nelielus pielāgojumus, kas tos papildina ar laikmetīgu pieskaņu.

Iestudējumā baleta klasiku papildina jaunas mediju tehnikas, tai skaitā – stopkadra animācija, videomāksla, projekciju deja un laikmetīgā deja.

Lai izceltu čella skanējumu, Rubens Zahra festivālam Cēsīs komponista Satī klavierdarbus aranžējis īpašam instrumentu sastāvam -  čellam, klavierēm un sitaminstrumentiem.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas Koncertzāles “Cēsis” kasē, Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.82863307sec.