Liepājas muzeja etnogrāfisko tekstīliju kolekcija papildināta ar vērtīgu dāvinājumu

Liepājas muzejs saņēmis vērtīgu dāvinājumu no dobelnieces Antras Kārklas - Bārtas tautastērpu, ko trīsdesmitajos gados darinājusi Turlavas kuršu ķoniņu ciemā uzaugusī skolotāja Ieva Salmgrieze (1890.-1975.)

Dāvinājumā ietilpst Bārtas tautastērpa atlasā austi melni vilnas brunči ar dekoratīvu sarkanu apakšmalu, kurā ieausti rozīšu un saulīšu raksti, linu krekls izšūts ar melnu kokvilnas diegu, sarkans vilnas ņieburs ar dekoratīvu brokāta un samta apdari, balta vilnas villaine, kurai gar trīs malām izšūta blīva rakstaina mala. Tautastērpu papildina divas dažāda izmēra burbuļsaktas un ar stikla pērlēm un salmiņiem izšūts Bārtas vainags.

Dāvinājumā saņemta arī Ievas Salmgriezes fotogrāfija tautastērpā un tautastērpa darinātājas rakstīti dzejoļi. Ierosmi dāvinājumam devis Kurzemes tautas tērpu informācijas centrs, kas šogad veiksmīgi sācis darbību Liepājas muzeja paspārnē.

Septembra pēdējā trešdienā, 25. septembrī, Liepājas muzeja Kurzemes tautastērpu informācijas centrā uz sarunām par košajiem un daudzveidīgajiem kurzemnieku brunčiem no Kurzemes novadiem pulcējās tie, kuru interesi saistīja etnogrāfisko brunču darināšanas un valkāšanas jautājumi.

Ieradās Liepājas aušanas meistares, tautastērpu darināšanas entuziastes un amatieres, Tukuma deju kolektīvu vadītāji tērpu darinātāji, Saldus rokdarbnieces, tautastērpu ražošanas biznesa vadītājas un tautastērpu darinātājas no Rīgas, seno tērpu fanes un modernā apģērba darinātājas – drosmīgu ideju realizētājas no Liepājas.

Sarunu dalībniekus sagaidīja Kurzemes brunču un audumu paraugu ekspresizstāde, kas iepazīstināja ar Liepājas muzeja etnogrāfijas krājuma eksponātiem, Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstīto projektu materiāliem un Liepājas aušanas meistaru veikumu. Izstāde būs skatāma Liepājas muzeja Kurzemes Tautastērpu informācijas centrā līdz 16. oktobrim.

Nākošās sarunas un ekspresizstāde par Kurzemes vīru un sievu etnogrāfiskajām rotām notiks 23. oktobrī plkst. 17, turpat – Liepājas muzeja Kurzemes tautastērpu informācijas centra telpās Kūrmājas prospektā 16/18.

Liepājas muzeja etnogrāfisko tekstīliju krājums ir lielākais Latvijā. Tā izveidē daudz darba un īpašu uzmanību veltījis muzeja ilggadējais direktors Jānis Sudmalis. Šis darbs, gadiem ejot, ir turpinājies muzeja speciālistiem dodoties ekspedīcijās pa Lejaskurzemi. Kurzemes tautastērpu kolekcija šodien ir lieliska informatīva bāze tautastērpu pētniekiem un darinātājiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 22.05.2024 Muzeju nakts Liepājā Liepājas reģiona TIB
Sestdien, 18. maijā, Liepājā starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” programmā paredzēti vairāki muzikāli priekšnesumi. | Skatīt vairāk
Latvija
Bauska aicina baudīt pilsētas svētkus! Bauskas TIC
Esi aicināts svinēt Bauskas pilsētas un novada svētkus kopā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.05.2024 - 20.05.2024 Jāšanas sporta sacensības Valmiermuižā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
18.-19. maijā plkst. 10.00 Valmiermuižas stallī norisināsies Jāšanas sporta sacensības “Valmiermuižas pavasaris 2024”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 24.05.2024 KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.0103569sec.