Latvijas dabas brīnišķīgās ainavas skatāmas Liepājas muzeja krājuma izstādē

No 7. novembra Liepājas muzeja nodaļā "Liepāja okupāciju režīmos" K. Ukstiņa ielā 7/9 iekārtota muzeja krājuma gleznu izstāde "Skaistā Latvija". Izstādē eksponētas 16 mākslinieku gleznas un grafikas, kurās mākslinieku acīm skatītas Latvijas dabas brīnišķīgās ainavas.

Skaistie dabas un pilsētas skati iedvesmojuši tādus māksliniekus kā Konrādu Ubānu, Arturu Baumani, Teodoru Uldriķi un citus. Tikai daži gleznu un grafiku autori savā radošajā darbībā pievērsušies ainavai kā žanram. Tāpēc interesanti un pat intriģējoši redzēt, kā savu dzimto pusi vai citu iemīļotu vietu Latvijā, attēlo mākslinieki, kuriem tuvāki bijuši citi sižeti.

Izstādē pārstāvētas dažādu paaudžu mākslinieku grupas. 19. gs. nogalē un 20. gs. sākumā latviešu glezniecībā sevi pieteica tādi mākslinieki, kā Vilhelms Purvītis, Janis Rozentāls un Jānis (Johans) Valters – viņus mēdz dēvēt arī par latviešu klasiķu trijotni, jo nākamās paaudzes mācījās no šiem gleznotājiem.

Īpaši daudz izstādē pārstāvēti tieši V. Purvīša studenti, jo 1930.gados viņš vadīja Latvijas Mākslas akadēmijas Dabasskatu glezniecības meistardarbnīcu. Latviešu klasiķa studentu rindās sēdēja Jēkabs Apinis, Oļģerts Saldavs, Arvīds Egle, Jānis Gailis (pēdējie divi, starp citu, bijuši kursa biedri), savukārt Jānis Lauva, Kārlis Lejnieks un Vilis Valdmanis 1930.gadu vidū absolvēja Latvijas Mākslas akadēmijas Figurālās glezniecības meistardarbnīcu (vad. G. Eliass, L. Liberts).

Dažādie skatupunkti, kurus Latvijas ainavā uztvēruši mākslinieki savā laikā, ir atšķirīgi. Katrs redzējis ko skaistu, mīļu vai neparastu, un centies to parādīt arī citiem. Gleznu un grafiku autoru kolektīvs ir pietiekami dažāds, lai katrs izstādes apmeklētājs atrastu kādu darbu vai pat motīvu, kas liktu padomāt "Lūk, tā ir mūsu skaistā Latvija!"

Lai gan "Liepāja okupāciju režīmos" stāsta par Liepājas pilsētu un tās iedzīvotājiem valsts sāpīgākajās vēstures lappusēs, ir svarīgi apzināties un sev atgādināt, cik skaista ir mūsu Latvija. Ir patīkami redzēt, no kādiem skatupunktiem Latviju apskatījuši mākslinieki, kas nebūt nav vienaudži, tādēļ izstāde ir vēl jo interesantāka.

Izstāde būs aplūkojama no 7. novembra līdz 8. decembrim. Ieeja bezmaksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Nometnes & sporta spēles Bauskas novadā Bauskas TIC
Plāno nometnes & sporta spēles Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Bauska aicina baudīt pilsētas svētkus! Bauskas TIC
Esi aicināts svinēt Bauskas pilsētas un novada svētkus kopā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.05.2024 - 18.05.2024 Atklāj muzeju nakti 2024 Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izmanto iespēju apmeklēt muzejus bezmaksas! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 19.05.2024 Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54274821sec.