Liepājas muzejs aicina apmeklēt Leļļu Mākslas muzeja izstādi «Kofermājiņu ceļojums»

Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, no 23. aprīļa līdz 29. jūnijam apskatāma mākslinieces Ināras Liepas ceļojošā Leļļu Mākslas muzeja izstāde Kofermājiņu ceļojums.

Izstādē apskatāma mākslinieces Ināras Liepas rotaļlietu privātkolekcija, kurā apkopotas dažādu laiku un no dažādiem materiāliem izgatavotas rotaļlietas, spēles un lelles. Kolekcijā atrodami gan unikāli pasaulslavenu leļļu fabriku ražojumi, kā piemēram, Armand Marseille, Bebe Bru, Kämmer & Reinhardt lelles un Margarete Steiff rotaļu lāči, gan pašas Ināras Liepas autorlelles, gan bērnu vecāku darinātas rotaļlietas.

2012. gada sākumā Leļļu Mākslas muzejs, zaudējot telpas Vecrīgā, bija nonācis izvēles priekšā – pārtraukt muzeja darbību vai domāt par jaunu tā pastāvēšanas veidu. Pakojot muzeja ekspozīciju kastēs un koferos, māksliniecei, privātā muzeja vadītājai Inārai Liepai dzima ideja par ceļojošā muzeja izveidi un nu koferi uz laiku ir kļuvuši par leļļu un rotaļlietu kofermājiņām.

Māksliniece Ināra Liepa apmēram divdesmit ceļasomās iekārtojusi kofermājiņas no porcelāna, plastmasas, papīra, koka, auduma, plastikas u.c. materiāliem darinātām rotaļlietām. Dažas no kofermājiņu iemītniecēm nemaz nebija paredzētas bērnu lietošanai – to darbs bija sēdēt plauktos un izdaiļot interjeru. Piemēram, izstādes apmeklētāji varēs aplūkot, kādas izskatījās 19. gadsimtā iemīļotas buduāru lelles – greznos tērpos ietērptās, viesību apmeklējuma laikā līdzi ņemtās pieaugušo dāmu rotaļu draudzenes.

Vairāki kofermājiņu iemītnieki pieredzējuši arī skumjas dienas savu īpašnieku likteņos. Piemēram, daudzreiz lāpītais, sirsnīgi mīļotais Lācītis Jurītis savu saimnieci pavadījis izsūtījumā uz Sibīriju. Savukārt kāda cita latviešu meitene dāvanā no vācu gūstekņu nometnes iemītnieka saņēmusi koka zilonīti, ko vīrietis bija izgatavojis savai meitiņai, bet nojaušot, ka mājās nepārnāks, to atdāvinājis nejauši sastaptajai meitas vienaudzei.

Liepājnieku priekam, māksliniece Ināra Liepa savu izstādi papildinājusi ar seno un mūsdienu trīsdimensiju grāmatu eksemplāriem, rokdarbiem un vēsturiskām, tostarp arī Liepājas sērkociņu fabrikā Baltija ražotām, sērkociņkastītēm.

Izstādi Kofermājiņu ceļojums daudzviet pasaulē redzējuši jau aptuveni 15 000 bērnu un pieaugušo. Tas noticis, pateicoties Rīgas Domes, nodibinājuma Rīga 2014, Latvijas Kultūras ministrijas, Latvijas Ārlietu ministrijas, Veenkoloniaal muzeja, valsts akciju sabiedrības Latvijas dzelzceļš un Latvijas vēstniecību Igaunijā, Krievijā, Vācijā un Nīderlandē, kā arī draugu un domubiedru atbalstam.

Laikā no 2012. gada līdz 2014. gadam izstāde Kofermājiņu ceļojums tikusi izstādīta Rīgā, Rātsnama un Melngalvju nama izstāžu zālēs, Tallinā – Igaunijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgas dienu Maskavā ietvaros – Maskavas Leļļu teātrī un I. Turgeņeva muzejā, kas ir A. Puškina Valsts muzeja filiāle. Izstāde viesojusies arī Vācijā – prestižā Šlēzvigas-Holšteinas klasiskās mūzikas festivāla kultūras programmas ietvaros kofermājiņas viesojušās Pronstorfas mākslas galerijā Antique & Art Pronstorf. Savukārt Nīderlandes pilsētā Vēndamā, Latvijas Kultūras dienu ietvaros izstāde tika eksponēta Veenkoloniaal muzejā un Vēndamas Rātsnamā.

Izstādes apmeklējuma biļetes cena pieaugušajiem – EUR 3,00, bērniem, skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 1,50, ģimenes biļete (5 cilvēki) – EUR 5,00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 11.05.2024 Ekskursija-pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Dodies izzinošā ekskursijā - pārgājienā pa pilsētas centra alām kopā ar Ansi Opmani, kas ir viens no Dabas retumu krātuves dibinātājiem! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 11.05.2024 Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.72508788sec.