Turaidas muzejrezervāts izdevis jaunu arheoloģisko atradumu katalogu «Turaidas pilī atrastie 13.–18. gs. apģērba piederumi»

2023. gada 26. augustā Turaidas muzejrezervātā tiks atvērts arī jauns arheoloģisko atradumu katalogs “Turaidas pilī atrastie 13.–18. gs. apģērba piederumi”.

Turpinot Turaidas pils arheoloģiskajos pētījumos iegūto atradumu izvērtēšanu, Turaidas muzejrezervāts 2023. gadā izdevis jaunu katalogu “Turaidas pilī atrastie 13.–18. gs. apģērba piederumi”. Tajā apkopotas īsas ziņas par gandrīz divsimt senlietām, kas atrastas 1953. gadā arheologa Adolfa Stubava un 1976.–2000. gadā prof. Jāņa Graudoņa vadītajos izrakumos. Katalogā aplūkojami priekšmeti, kas gadsimtu gaitā saglabājušies kultūrslānī no mūra pils iedzīvotāju – kungu un kalpotāju tērpiem. Tie atspoguļo apģērba aizdares piederumus un apkalumus, rotaslietas, dažādus piekarus un apavus ar to apkalumiem.

Katalogs sastāv no divām daļām. Pirmajā ievietots dažu desmitu lappušu garš apcerējums par Livonijas viduslaiku un agro jauno laiku apģērba piederumiem. Tajā minētas atsevišķas ziņas no rakstītajiem avotiem, kas liecina par kādreiz nēsātiem grezniem augstmaņu tērpiem, kā arī Rīgas pilsētas iedzīvotāju apģērba un tā piederumu izgatavotājiem. Aplūkoti daži vēsturiskie vizuālie avoti – livoniešu attēlojums zīmējumos un skulptūrās. Vēl ievada daļā īsi raksturoti Turaidas pils arheoloģiskie atradumi un paskaidroti to datēšanas principi.

Darba otrā daļa ir katalogs, kurā iekļauti Turaidas pilsdrupās atrastu 185 priekšmetu attēli un īsi apraksti. Tā ir veselo senlietu un lielāko fragmentu izlase, kas parāda  atšķirīgu formu darinājumu izskatu. Sevišķa daudzveidība raksturīga metāla jostas sprādzēm, kas tika atrastas gandrīz simt eksemplāros. Mazāk variantu pārstāv citi jostu piederumi, apkalumi, āķīši un cilpiņas, pogas, saktas, gredzeni, krustiņpiekariņi, apavu fragmenti un to apkalumi. Šajā katalogā ietverto priekšmetu skaitliskais sadalījums – maz dārgu un greznu, bet daudz vienkāršu, praktisku senlietu – raksturo arheoloģisko atradumu klāstu, bet neatbilst Turaidas pils viduslaiku un agro jauno laiku iedzīvotāju apģērbā lietoto aksesuāru daudzveidībai. Diemžēl no grezniem importa audumiem šūtie augstmaņu tērpi un dārgmetālu rotas, kas reizēm minētas Livonijas rakstītajos avotos, kultūrslānī nesaglabājas. Zemē atrasti tikai vienkārši priekšmeti vai to fragmenti, kas nejauši pazaudēti vai senatnē salūzuši un izmesti atkritumos, jo bija darināti no lēta metāla – dzelzs vai vara sakausējuma, retāk no dzīvnieka kauliem vai ragiem. Nedaudzie jauno laiku ādas apavu fragmenti iegūti pagalma akas aizbēruma izsmelšanas laikā, jo citur sausajā kultūrslānī ādas ilgstošai saglabāšanai nebija labvēlīgu apstākļu.

Kataloga teksts ir paralēli latviešu un angļu valodā. Izdevumu sastādījusi Ieva Ose. Senos ādas izstrādājumus identificēja un datēja Viktorija Bebre, saktas un gredzenus palīdzēja datēt arheologs Vitolds Muižnieks, bet igauņu arheologs Erki Rusovs sniedza vērtīgu informāciju par metāla apkalumiem – dekoratīvajiem brakteātiem. Katalogā iespiesto senlietu fotogrāfijas izgatavojis Agris Tabaks, tekstu angliski tulkojusi Ilga Korkliša. 159 lappušu biezais un bagāti ilustrētais darbs redakcionāli sagatavots apgādā „Zinātne”, piedaloties literārajām redaktorēm Inārai Stašulānei un Antrai Legzdiņai, kā arī maketētājam Andrim Nikolajevam. Katalogs izdots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Kataloga atvēršanas svētkos (26.08.2023) tam būs akcijas cena 6,30 eur, pēc tam tas būs nopērkams kasē vai varēs pasūtīt ar Omniva piegādi. Kataloga cena 9 eur.

Senāk izdotie Turaidas senlietu katalogi apskatāmi un lasāmi mājaslapā:

https://e.turaida-muzejs.lv/books

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
Sarunu vakars ar Kasparu Znotiņu Tukuma TIC
Aicinām baudīt teātra, dzejas un kino sarunu vakaru Kandavas vīna namā kopā ar Kasparu Znotiņu 10.05.2024 19:00 | Skatīt vairāk
7 EUR
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Kandavas Retro auto  - pavisam drīz!  Tukuma TIC
14 vietīgs Kandavas Retro auto, kurš vedīs jūs iepazīt Kandavas šarmantās un vēsturiskākās vietas. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


CelojumuBode.lv
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46318698sec.