Maijas diena Turaidā – mīlestība ne tikai maijā [1]

Turaidas muzejrezervātā ikkatru gadu maijā tiek godināta Turaidas Rozes piemiņa. Šī nedēļas nogale, 8. un 9. maijs, kā arī pirmdiena, 10. maijs – Maijas diena, Turaidā tiks pavadīta mīlestības zīmē, aicinot ikvienu muzejrezervāta apmeklētāju atcerēties romantisko leģendu par Turaidas Maiju, kuras pašaizliedzīgā rīcība, izvēloties mūžīgu mīlestību, iedvesmo joprojām. Turaidas meitenes Maijas Greifas dzīvesstāsts, kuru pārcērt slepkavas cirvis 1620. gada 6. augustā Gūtmaņa alā, pārtapis teiksmainā stāstā par Turaidas Rozi. Maijas un Viktora mīlestība dzīvo leģendā un cauri gadsimtiem uzrunā iemīlējušos.

Rakstīt ar un par mīlestību

Nedēļas nogalē Turaidas muzejrezervāta akcijas „Piedalies pats!” ietvaros no 13.00 - 17.00 ikvienam būs iespēja rakstiskā veidā paust savas jūtas - sagatavot mīlestības vēstules sev dārgiem un tuviem cilvēkiem. Mīlestības vēstuļu darbnīcā iedvesmu varēs gūt, iepazīstoties ar 12.gadsimta itāliešu garīdznieka padomiem romantisku vēstuļu sacerēšanā. Vēstuļu rakstīšanai varēs izmantot īpašu „tinti”, spalvas kātu un mīlestības alfabētu. Svētdien, visā Latvijā atzīmējot Mātes dienu, mīlestības vēstuļu darbnīcā lieliem un maziem būs iespēja rakstīt vēstules savām māmiņām, vecmāmiņām, vecvecmāmiņām. 9.maijā pie Turaidas muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas notiks īpašs svētku priekšnesums - floristikas grupas "Flora+" tērpu skate, kuras laikā dāmas demonstrēs pašu rokām darinātus neparastus tērpus, cepures un rotas.

10. maija vakarā plkst. 18.00 sāksies Maijas dienas svētki Turaidā, kuros īpaši aicinātas piedalīties visas dāmas, kurām vārds ir Maija, lai kopīgi, ieklausoties senajā leģendā, pārdomātu mūžsenās vērtības, kuras dzīvo gadsimtiem ilgi un iedvesmo cilvēkus drosmīgai rīcībai.

Maijas dienas programma 10. maijā Turaidā

- plkst.18.00 Siguldas pagasta Tautas lietišķās mākslas studijas „Vīgrieze” izstādes „Rozēm kaisu istabiņu” atklāšana
Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamā mājā

- plkst. 18.45 Leģenda par Turaidas Rozi un Maiju godināšana Turaidas Baznīckalnā

- plkst.19.00 Lūgsna mīlestībai - koncerts „Mīlestības Augstā Dziesma” Turaidas baznīcā

Koncertuzvedumā piedalīsies siguldieši – aktieris un režisors Rolands Zagorskis, Latvijas Nacionālās operas solists Miervaldis Jenčs, dziedātājs un saksofonists Edijs Everss, dziedātājs Zigfrīds Muktupāvels, komponists Imants Zemzars un. Koncertu sadarbībā ar Turaidas muzejrezervātu rīko atjaunotā Siguldas biedrība „Vidzemes Šveice”, kas apvieno Siguldā dzimušus un augušus aktierus, mūziķus, māksliniekus, kultūras un sabiedriskos darbiniekus. „Ar šo koncertu piesakām biedrības darbību un ceram, ka mūsu mērķi un to īstenošana gūs atsaucību siguldiešu vidū. Vairāki koncerta dalībnieki šobrīd ir arī nesen atjaunotās biedrības biedri”, pastāstīja biedrības vadītājs Rolands Zagorskis.

Biedrība „Vidzemes Šveice”, kas dibināta 1880. gadā un sākotnēji saukta par „Siguldas Labdarības biedrību”, ir visvecākā biedrība Siguldā un savulaik tika uzskatīta par „visu Siguldas biedrību māti”. Biedrība aktīvi iesaistījusies Siguldas kultūras dzīvē, rīkojot dažādus pasākumus, zaļumballes, bazārus, teātra izrādes. Biedrībai bijis savs koris, teātra trupa, savs nams, kas tika uzcelts 1911. gadā netālu no Vidzemes šosejas.

Atjaunotās biedrības darbības galvenie mērķi ir piedalīšanās Siguldas kultūrvēstures apzināšanā, tās vērtību saglabāšanā un nodošanā nākamajām paaudzēm, kultūras projektu īstenošana, siguldiešu – kultūras nozaru pārstāvju darba popularizēšana un piedalīšanās Siguldas kultūras dzīves organizēšanā.

Uz tikšanos Turaidā - izzinot mīlestības vēstuļu noslēpumus un sajūtot romantiskas noskaņas plaukstošajā pavasarī!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Liliana 05/06/2010 16:38 Nu,mīlestības tēma jau visos laikos ir bijusi aktuāla.TRŪKST MĪLESTĪBAS CILVĒKIEM- JAU JĒZUS KRISTUS PAR TO TEICA UN RAKSTA BĪBELE!GALVENAIS BAUSLIS-MĪLESTĪBA PRET DIEVU UN TUVĀKO.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
🇬🇷 Vasaras piedzīvojums Peloponesā! Latvia Tours
Tieši Peloponesas kūrortos iespējams patverties no lielpilsētas kņadas, izbaudīt klusumu un ilgi gaidīto atpūtu. | Skatīt vairāk
no 425.00 EUR
Rēzeknes āra peldbaseins atsāk sezonu! Rēzeknes pilsētas TIC
Un beidzot pēc ziemas sezonas, no 7.maija ir atsākusi darbu Olimpiskā centra Rēzekne “karstā sirds” – brīvdabas peldbaseina zona. | Skatīt vairāk
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.05.2024 - 18.05.2024 Iepazīsti dabas takas un parkus Bauskā Bauskas TIC
Iepazīsti Bauskas apkārtnes dabas takas un parkus! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Siguldas novada TIC
,


Vidzemes Tūrisma asociācija
,


Turaidas muzejrezervāts
,


Rixwell Segevold Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55694008sec.