Ķīnas tējas kultūras noslēpumi katram tējas baudītājam

Ķīna – tējas dzimtene

No pasaules trīs plašāk lietotajiem dzērieniem – tējas, kafijas un kakao – tēju cilvēki lieto visvairāk.

Ķīna ir tējas dzimtene. Tiek uzskatīts, ka Ķīnā bija tējas krūmi jau pirms 5 vai sešiem tūkstošiem gadu un tie tika speciāli audzēti jau aptuveni pirms 2 tūkstošiem gadu. Tēja no Ķīnas, tāpat kā zīds un porcelāns, ir jau gadu tūkstošus pazīstama visā pasaulē un joprojām ir nozīmīga eksporta prece. Šobrīd Āzijas valstis nodrošina aptuveni 90% no tējas pasaulē. Visiem tējas krūmiem pasaulē ir kāda tieša vai netieša saistība ar Ķīnu. Tējas lapu un tējas dzērienu nosaukumi ir atvasinājumi no ķīniskā apzīmējuma “cha”. Krievi to sauc par “cha'i”, kas skan kā “chaye” (tējas lapas) Ziemeļķīnā. Angliski vārds “tea” skan līdzīgi kā Hainaņas reģionā. Japānā apzīmējums tējai ir tieši tāds pats kā Ķīnā, izrunā ir tikai neliela atšķirība. Tējas dzeršanas paradumi Japānā tika ieviesti 6.gadsimtā, bet Eiropa un Amerika ar tiem tika iepazīstinātas līdz 17. un 18.gadsimtam.


Tējas kategorijas

 Ķīnas tēju var iedalīt piecās kategorijās pēc to pagatavošanas metodēm.

 1. Zaļā tēja: Zaļajai tējai ir vairāki paveidi, kas saglabā oriģinālo tējas lapu krāsu bez fermentācijas gatavošanas laikā. Šī kategorija galvenokārt sastāv no Longjing tējas no Džedzjanas provinces, Maofeng no Anhojas provinces un Biluochun no Dzjansu provinces.

2. Melnā tēja: Melnā tēja, pazīstama arī kā “sarkanā tēja” (hong cha), pirms vārīšanas tiek iekrāsota, tā ir attīstīta zaļās tējas bāzes. Labākās melnās tējas ir Qihong no Anhojas provinces, Dianhong no Juņnaņas provinces, Suhong no Dzjansu provinces, Chuanhong no Sicuaņas provinces un Huhong no Huainaņas provinces.

3. Wulong tēja: Tā iekļauj dažādas tējas, kas ir starp zaļās un melnās tējas veidiem. Tā tiek nedaudz iekrāsota. Šī metode ir nākusi no vairākām Ķīnas Dienvidrietumu krasta provincēm: Taivānas, Fudžjaņas un Guaņdžou.

4. Presētā tēja: Tas ir tējas veids, kad tā tiek saspiesta un izveidota noteiktā formā. To ir viegli transportēt un uzglabāt, galvenokārt tās tiek piegādātas etniskajām minoritātēm, kas dzīvo pierobežas reģionos. Tā kā presētajai tējai ir melna krāsa, tā ir pazīstama Ķīnā arī kā “melnā tēja”. Lielākajai daļai presētājām tējām ir “ķieģeļu” formas, tāpēc bieži vien tās tiek dēvētas arī par “ķieģeļu tējām”. Mēdz būt arī kūku un vāžu formas. Šīs tējas galvenokārt tiek ražotas Hubei, Hunaņas, Sicuaņas un Juņnaņas provincēs.

5. Aromātiskā tēja: Šī tēja ir veidota no vairāku smaržīgu ziedlapu maisījuma kopā ar tējas lapām. Parasti tiek izmantotas jasmīnu un magnoliju lapas. Jasmīnu tēja visvairāk ir pazīstama Ķīnas Ziemeļu daļā un to ir ļoti iecienījuši ārzemju tūristi.

 

Tējas ražošana

 Tējas krūmam ir jāaug pieci gadi, kad tikai var sākt ievākt tā lapas un, sasniedzis 30 gadu vecumu, tas jau ir par vecs tējai. Veco augu stumbri tiek nocirsti, lai varētu augt jaunās atvases. Šādi atjaunojot, augs var ražot pat 100 gadus.

Tējas ievākšanas sezona ir atkarīga no vietējā klimata, dažādos reģionos tā ir atšķirīga. Pie Handžou, kur tiek audzēta populārā zaļā Longjing tēja, ievākšana sākas marta beigās un ilgst līdz oktobrim, kopā 20 – 30 reizes no tiem pašiem augiem ar 7 – 10 dienu intervāliem. Ar garākiem intervāliem tējas kvalitāte pasliktinās.

Apmācītas tējas ievācējas – sievietes dienā ievāc tikai 600 gramus tējas. Jaunās lapas tiek izkaltētas speciālās tējas kaltēs. Šis darbs, kas parasti tika darīts manuāli, tiek arvien vairāk mehanizēts. Visaugstākās kvalitātes Dragon Well tēja tiek ražota ar rokām, stundā sagatavojot tikai 250 gramus. Tējas lapas tiek kaltētas, ar elektrību uzturot 25 grādu pēc Celsija siltumu.

Lai sagatavotu vienu kilogramu tējas, ir nepieciešams ievākt 60 000 tējas lapas.

Ir izveidotas vairākas mehāniskas ierīces, kas katru stundu aptuveni 100 kilogramus tējas samaļ, kaltē, apviļā, iepako, tādā veidā atvieglojot strādniekus no garlaicīgā darba.

Tējas dzeršanas priekšrocības

Kopš neatminamiem laikiem Ķīnā tējas dzeršana ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Cilvēkiem patīk pēc maltītes iedzert tasi tējas.

Vasaras laikā auksta tēja izkliedē karstumu un rada relaksācijas sajūtu. Tāpēc pilsētās un lauku tirgos ir daudz tējas māju, kas piedāvā iespēju satikties ar draugiem un papļāpāt pie tējas tases.

Tējas lapas satur diezgan daudz ķimikāliju, no kurām 20 – 30% ir miecskābes, pazīstamas ar pretiekaisuma un baktericīdajām īpašībām. Tās satur arī alkaloīdu (5%, galvenokārt kofeīnu), kas ir stimulējošs līdzeklis nerviem un vielmaiņai. Aromātiskās tējas veicina tauku uzsūkšanos, veicina tievēšanu. Tāpēc tās ir svarīgas cilvēkiem, kas uzturā daudz lieto gaļu, kā vairākas Ķīnas etniskās minoritātes. Šajā sakarā Ķīnā ir radies teiciens “Labāk dzīvot trīs dienas bez sāls nekā vienu dienu bez tējas”.

Tēja ir bagāta arī ar vitamīniem un smēķētājiem tā palīdz izvadīt nikotīnu no ķermeņa. Augstākminētais nenozīmē, ka jo stiprāka tēja, jo vairāk labo īpašību tā satur. Pārāk daudz miecskābes izraisa gremošanas traucējumus vai aizcietējumu. Stipras tējas dzeršana vakaros rada bezmiegu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 25.05.2024 “ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē TAKA
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko! | Skatīt vairāk
Brauc ar klasi Alūksni! Alūksnes TIC
Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem! | Skatīt vairāk
no 3.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.05.2024 - 24.05.2024 Lielais plosts 2024 TAKA
Šī gada 25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”. | Skatīt vairāk
Sonora Vaice un Andrejs Osokins Akustikā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
26.maijā plkst.16.00 Kultūrtelpā Akustika norisināsies apburošās soprānes Sonoras Vaices un meistarīgā pianista Andreja Osokina koncerts. | Skatīt vairāk
25 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57519817sec.