Vai pica kļūs par pasaules kultūras mantojumu?

Pica noteikti ir garšīga, dažāda un vienreizīga - bet vai picai piemīt potenciāls, lai tā kļūtu par pasaules kultūras mantojuma sastāvdaļu? 15.11.2010 pasaules kultūras organizācija Unesco Nairobi (Kenijā) tikās sanāksmē, kurā apsprieda 46 objektus, kas varētu tikt iekļauti nemateriālā pasaules kultūras mantojuma sarakstā.

Šajā sarakstā kopš 2003. gada jau ietilpst tādi kultūras mantojuma objekti kā tradīcijas, dejas, paražas un mutvārdu folklora, kas ir svarīga kādas zemes vai etniskās grupas identitātes sastāvdaļa un tiek uzskatīti par saglabāšanas vērtiem.

Picai gan ir spēcīga konkurence - par pasaules kultūras mantojuma objekta godu sacenšas arī Vidusjūras reģiona virtuve, Pekinas opera, flamenko deja, klasiskā spāņu jāšanas māksla, beļģu Houtem gadatirgus, kā arī paklāju darināšanas māksla Irānā un Azerbaidžānā.

Pēc Unesco definīcijas nemateriālā kultūras mantojuma objektam ir jābūt dzīvam arī mūsdienās, tam jāpiemīt identitāti veidojošām īpašībām un jāprezentē sava zeme vai kultūras reģions. Unesco šobrīd pārvalda divus nemateriālo kultūras objektu sarakstu - vienā iekļautas kultūras tradīcijas un paražas no visas pasaules, bet otrā apkopoti kultūras fenomeni, kam steigšus nepieciešamība palīdzība, citādi tie izzudīs. Šobrīd slavenākie kultūras fenomeni, kas ieguvuši nemateriālā pasaules kultūras mantojumu statusu, ir Argentīnas tango, ķīniešu kaligrāfija un indonēziešu batikas māksla.

Lēmums par to, kuri no iesniegtajiem objektiem tiks izvēlēti tālākai apspriešanai, tiks pieņemts nākamnedēļ.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.05.2024 - 21.05.2024 Turcjas kūrorti - 22.-29.05. Estravel Latvia
Pēdējā brīža cenas atpūtai 4* un 5* kūrortos // Viss iekļauts // Izmantojiet iespēju! | Skatīt vairāk
no 325 EUR
Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē Alūksnes TIC
Atzīmējot mācītāja un skolotāja Ernsta Glika 370.gadadienu, aicinām doties aptuveni 4 kilometrus garā pastaigā iepazīstot vietas Alūksnē. | Skatīt vairāk
Rēzeknes āra peldbaseins atsāk sezonu! Rēzeknes pilsētas TIC
Un beidzot pēc ziemas sezonas, no 7.maija ir atsākusi darbu Olimpiskā centra Rēzekne “karstā sirds” – brīvdabas peldbaseina zona. | Skatīt vairāk
ÖÖD brīvdienu spoguļmāju noma Estravel Latvia
Visa Igaunija // Spoguļmāju noma līdz 30.09. // Pieprasījums ir ļoti liels - pasteidzieties rezervēt! | Skatīt vairāk
no 176 EUR
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Novatours
,


Skyline Bar
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.6682241sec.