Apkopota apetīti rosinoša informācija par Latvijas melno zeltu - mellenēm

Apkopojoša informācija par vienām no vasaras gardākajām ogām - mellenēm, kuras Latvijā dēvē par melno zeltu.

Mellenes ievērojami uzlabo redzi tumsā, pastiprina redzes asumu un novērš acu nogurumu. Ir pierādīts, ka mellenes paātrina acs tīklenes atjaunošanos.

Tagad mellenes ietilpst arī kosmonautu ēdienkartē, ziņo Tvnet.lv. Portāls Figura.lv iesaka apēst vismaz 50 gramus melleņu dienā. 100 gramos melleņu ir 43 kilokalorijas, 10 grami ogļhidrātu un 1 grams olbaltumvielu.

Mellenēs ir ļoti liels C un K vitamīnu daudzums, šajās ogās ir arī vitamīni A un E, kā arī B grupas vitamīni. Ogu sastāvā ir daudz mangāna, to sastāvā ir arī kalcijs, dzelzs, magnijs, cinks un kālijs.

Apollo.lv rekomendē izvērtēt melleņu pozitīvo ietekmi uz organismu, to varot sajust ikviens neatkarīgi no vecuma. Vienīgais, kas jāatceras – brīnumogas jālieto uzturā visu gadu. Kā to paveikt? Gaužām vienkārši - ogas iespējams sasaldēt. Turklāt mellenes iespējams arī kaltēt, ievārīt, spiest no tām sulu un karstākajā melleņu sezonā, protams, ēst svaigas.

Četrassezonas.lv informē:

- Svaigas mellenes ir ļoti trauslas, tāpēc tās jāmazgā ļoti akurāti un uzmanīgi. Mellenes jāmazgā tieši pirms lietošanas, jo tām ir ziedu vaska aizsargkārtiņa, kas neļauj tām sabojāties. Ja ir zināma melleņu izcelsme un tās ir ekoloģiski vai savvaļā audzētas, tad vislabāk tās nemaz nemazgāt.

- Ja lieto saldētas mellenes, taču negrasies tās termiski apstrādāt, ļauj tām kārtīgi atkust un nožūt.

- Saldētas mellenes pievieno brokastu kokteilim. Ja tev ir plastmasas blenderis, tad, lai to nesabojātu, ļauj ogām dažas minūtes atkust.

- Svaigas vai kaltētas mellenes var pievienot brokastu pārslām.

- Lielisku desertu var pagatavot, vīna glāzē izveidojot melleņu un jogurta kārtas, kuras pārkaisa ar kristalizētu ingveru.

- Saldētas mellenes labāk izmantot gatavošanā, svaigu desertu pagatavošanai tās nebūs pārāk piemērotas. Pirms termiskas apstrādes tās nevajag atdzesēt.

- Ja vēlies tās sajaukt ar citām ogām vai augļiem, maisi uzmanīgi, lai nesabojātu melleņu mizu. Šādam mērķim ļoti piemērotas kaltētas ogas.

- Noskalo un nožāvē mellenes, lai tās neveido traipus kēksu mīklā. Melleņu sula, reaģējot ar sodu, padara konditorejas izstrādājumus tumšus.

- Iegādājoties mellenes, jāpievērš uzmanība, vai tās ir stingras un izskatās svaigas, kā arī to miza ir klāta ar gaišu slānīti. Pakrati iepakojumu, lai pārliecinātos, ka tās brīvi kustas; ja tā nav, tad, visticamāk, tās ir bojāšanās rezultātā kļuvušas mīkstas.

- Izvairies no ogām, kuru krāsa ir duļķaina un struktūra ir ūdeņaina un nav viendabīga. Tām būtu jābūt sausām, jo ūdens klātbūtne veicina melleņu bojāšanos.

- Iegādājoties saldētas mellenes, pārliecinies, vai tās nav salipušas kopā. Ja mellenes ir sasalušas klučos pa vairākām kopā, tas liecina par to, ka tās ir atkausētas un sasaldētas vairākas reizes.

Nobeigumā garda recepte no portāla Espati.lv

Kārtainais melleņu deserts

Sastāvs

1 l melleņu

30 g želatīna

500 g saldā krējuma

labi drūpoši cepumi

½ citrona

4 ēdamkarotes aveņu ievārījuma

2 ēdamkarotes cukura

Pagatavošana

Ņem 8 saldo ēdienu trauciņus (labi izskatīsies caurspīdīgi), tajos apakšējā kārtā liek jau iepriekš sadrupinātus cepumus, kas sajaukti ar ievārījumu. Atsevišķi sajauc saldo krējumu ar cukuru, rūpīgi iecilā 500 g melleņu, piespied citrona sulu. 15 g izkausēta želatīna lej klāt saldā krējuma masai, kuru ielej trauciņos pāri cepumu kārtai. Liek ledusskapī sastingt uz 2 – 3 stundām.

Kad masa trauciņos sastingusi, gatavo virsējo kārtu. Atlikušās mellenes sablendē, pieliek klāt izkausētu želantīnu un lej pāri trauciņos. Liek apmēram uz tik pat ilgu laiku sastingt.

 

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Mūsdienu Latvijas garšas. Gardēžu pasākums Viesistaba
Visas vasaras garumā, katru trešdienu gardēžu pasākumi angļu valodā. Gatavo kopā ar šefpavāru Mūsdienu Latvijas garšas. Gan individuāliem viesiem, | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Bauska aicina baudīt pilsētas svētkus! Bauskas TIC
Esi aicināts svinēt Bauskas pilsētas un novada svētkus kopā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
KUKUL ceptuve TUKUMĀ! Tukuma TIC
Meklē vietu, kur nobaudīt smalkmaizītes, bulciņas, maizīti, cepumiņus vai sāļās uzkodas kopā ar gardu, smaržīgu kafiju vai tēju? Kukul Elizabete | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 22.05.2024 Līvas ciema svētki Liepājā Liepājas reģiona TIB
Šo sestdien, 18. maijā, ar 20. jubilejas “Līvas ciema svētkiem” krāšņi vērsies simboliski vārti vasaras sezonai Liepājā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.99597096sec.