Foto: BalticTravelnews.com
Autors: Laura Grīnvalde
Avots: Baltictravelnews.com
Baznīcā laika posms no Pelnu dienas līdz Lieldienām ir lielais gavēnis. Tas ir laiks, kad ikviens kristīgs cilvēks ir aicināts šajā laikā uz dziļāku savas sirdsapziņas izmeklēšanu, grēku nožēlu un gandarīšanu. Gavēņa laikā viens no gavēšanas aspektiem ir atturēšanās no ēdieniem, kā arī aicina prātīgi rīkoties ar tiem labumiem, kas ir mūsu pārziņā, piemēram, neizniekojot ēdienu. Galvenais nosacījums ir nebadināt savu organismu, bet pabarot to ar dabīgu, pēc iespējas mazāk pārstrādātu barību. Gavēņa pamatā ir atgriešanās pie senču ēdienkartes, kas bija vienkārša un laba, tikai samazinātos daudzumos, jo šobrīd taču retais vairākas stundas no vietas spiests smagi strādāt uz lauka. Ir vairākas pakāpes attiecībā uz ierobežojumiem pārtikā. Tās ir: atteikšanās no gaļas, atteikšanās no piena produktiem, atteikšanās no zivīm (olām), atteikšanās no eļļas, pilnīga atteikšanās no ēdiena uz noteiktu laika posmu, ko drīkst tikai fiziski veseli un pieredzējuši gavētāji. Tradicionāli gavēnī lieto graudus, dārzeņus un augļus.
Arī Latvijas restorāni Gavēnī piedāvā īpašu šim laikam izveidotu ēdienkarti, kuros iekļauj vieglus ēdienus ar atļautajam produktiem.Viens no restorāniem ir Burkāns.
Reklāma
Restorāns Burkāns (www.burkans.lv) 2015.gada Gavēņa ēdienkartē ir zupa, aukstās uzkodas un siltie ēdieni. Restorāns lutinās ar dzidrinātu dārzeņu buljonu ar sezonas dārzeņiem un zaļumu eļļu. Ļaus iestiprināties ar aukstajām uzkodām, piedāvājot svaigus salātus ar bulguru, kinoju, marinētu muskat ķirbi un kazas sieru. Spēkam un enerģijai Burkāna Gavēņa laika ēdienkarte ir sēņu tartars ar trifeļu eļļu un svilinātu kartupeli un dārzeņu kārtojums ar šalot sīpoliem un sinepju graudu mērci. Nopietnā vakariņu laikā neiztikt bez siltajiem ēdieniem. Restorāns Burkāns silto ēdienu izlasē pasniedz biešu pērļu grūbu orzotto ar fenheļa salātiem un kartupeļu ņoki ar lēcu un tomātu mērci.
Foto: Vegkithen.com/10-walls.com
Avots: Kristigaskola.lv, Liepājas Sv. Annas evaņģēliski luteriskās draudzes mācītāja Jāņa Bitāna materiāli.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.