Civilās aviācijas gaisa kuģu lidojumi GPS signāla traucējumu dēļ nav ietekmēti

Civilās aviācijas gaisa kuģu lidojumi GPS signāla traucējumu dēļ nav ietekmēti

Valsts aģentūra “Civilās aviācijas aģentūra” (CAA) sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem uzrauga GPS signālu traucējumu attīstību, vienlaikus atgādina – GPS traucējumi neietekmē gaisa kuģu lidojumu drošumu Latvijas Republikas gaisa telpā.

Somijas nacionālās lidsabiedrības “Finnair” lēmums atlikt lidojumus uz Tartu lidostu Igaunijā GPS traucējumu dēļ tiek darīts piesardzības nolūkā nevis tieša apdraudējuma dēļ. Tartu reģionālā lidosta darbojas ar GPS sistēmu, tajā nav uz zemes izvietota aeronavigācijas aprīkojuma, kā rezultātā lidsabiedrība veic preventīvus pasākumus nemainīgi augsta drošības līmeņa saglabāšanai.

Gaisa kuģi ir aprīkoti ar vairākām navigācijas sistēmām, ne tikai ar GPS. Tas ietver INS (inerciālās navigācijas sistēmas), VOR (radiovirzienu uztvērēji), un DME (attāluma mērīšanas iekārtas), kas var darboties neatkarīgi no GPS un nodrošināt nepieciešamo navigāciju gadījumos, kad GPS signāli tiek traucēti. Piloti ir apmācīti, kā rīkoties dažādos apstākļos, ieskaitot GPS traucējumus. Arī gaisa satiksmes vadības centri sniedz būtisku ieguldījumu drošu lidojumu nodrošināšanā. Civilās aviācijas sistēma ir izstrādāta tā, lai tā būtu izturīga un spējīga saglabāt operāciju drošību, pat saskaroties ar šādiem tehniskiem izaicinājumiem.

“Sistēma nav tik viegli ievainojama. Satelītnavigācijas sistēma nav primārais navigācijas līdzeklis. Tā ir moderna un visprecīzākā, bet ir arī citas sistēmas uz zemes un gaisa kuģos, kas turpina darboties,” norāda CAA direktors Māris Gorodcovs.

Katru gadījumu, kad konstatēts GPS traucējums, centralizēti apkopo un analizē Eiropas Aviācijas drošības aģentūra, kas arī izdevuši drošuma biļetenu, kurā norādīts, ka situācija nav kritiska. Vienlaikus ir doti ieteikumi dalībvalstu kompetentajām iestādēm, aeronavigācijas pakalpojumu sniedzējiem un gaisa kuģu ekspluatantiem rīcībai, lai uzlabotu civilās aviācijas gaisa kuģu lidojumu drošumu.

Rīgas lidostā un Latvijas Republikas gaisa telpā bez GPS signāla sistēmas tiek izmantoti arī citi navigācijas līdzekļi – radiobākas, attāluma mērīšanas ierīces un primārie radari, kas nodrošina alternatīvas navigācijas iespējas. Tas ļauj turpināt drošu aviosatiksmi visā gaisa telpā, kā arī uz un no Rīgas lidostas.

No GPS traucējumiem galvenokārt var ciest reģionālās lidostas, kurās nav pietiekama alternatīvā aprīkojuma. Attiecīgi, sekojot lidsabiedrības procedūrām, gaisa kuģu piloti pieņem lēmumu, lai izslēgtu mazākos riskus gaisa kuģu lidojumu drošumam, piemēram, lido uz rezerves lidlauku.

Arī lidsabiedrības iegulda papildu līdzekļus, sagatavojot un apmācot pilotus izmantot alternatīvos navigācijas rīkus gadījumos, kad kāds no tiem nav pieejams. Piemēram, aviokompānijas airBaltic izmantotajam gaisa kuģim Airbus A220-300 ir vairāku pakāpju navigācijas sistēmas, kas nodrošina neatkarīgu un precīzu navigāciju, kā arī nosēšanās procedūru.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.05.2024 - 20.05.2024 Dobeles ceriņu skaistums! Nikos Travel
Skaisti,jo skaisti ir saplaukuši ceriņi.Ir laiks doties baudīt šo dabas brīnumu. Pa ceļam iegriezīsimies ZS Līcīšos, tējas degustāciju baudīsim,25 | Skatīt vairāk
Latvija 27 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.05.2024 - 16.05.2024 Sestdien Sama modināšanas svētki Aizkraukles novada TIC
Apmeklētājus īpaši piesaistīs viduslaiku un Kokneses biedrību organizētās aktivitātes, gadatirgus, koncerti un darbnīcas kurās darboties būs | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.05.2024 - 20.05.2024 Jāšanas sporta sacensības Valmiermuižā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
18.-19. maijā plkst. 10.00 Valmiermuižas stallī norisināsies Jāšanas sporta sacensības “Valmiermuižas pavasaris 2024”. | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65683007sec.