Iepērcies ar prātu - patiesība par duty free veikaliem

Bieži ceļotāji vēlas pirms došanās atvaļinājumā lidostā izdevīgi iegādāties kādu viskija pudeli vai kosmētikas produktu. Labākā vieta, kur to izdarīt, ir duty free veikali, kas lieliski noder, kavējot laiku pirms lidojuma. Diemžēl izdevīgais pirkums bieži nemaz nav tik izdevīgs - cenas priekšrocības, kas it kā ir spēkā duty free jeb beznodokļu veikalos lidostās, izrādās, nav nemaz tik lielas, ja produktu cenas salīdzina ar parasto veikalu cenām, tā pierādīts tirgus izpētes institūta Centre for Retail Research.

Zinātnieki veikuši pētījumu tiešsaistes cenu salīdzināšanas portāla Kelkoo uzdevumā un izpētījuši cenas un piedāvājumu duty free veikalos desmit lielākajās Eiropas lidostās. Salīdzinot duty free cenas ar cenām, kas par tām pašām precēm tiek prasītas tradicionālajos veikalos, nācis klajā, ka Hītrovas lidostā Londonā pasažieriem un ceļotājiem tiek piedāvātas viszemākās cenu priekšrocības - tur cenas ir par 3,1% zemākas nekā citur. Londonai seko Berlīnes Šēnfeldes lidosta - 4,6% zemākas cenas. Vislielākā cenu atšķirība starp duty free veikalu cenām un cenām parastajos veikalos novērota Lionas St. Exupéry lidostā (Francijā) un Šarla de Golla lidostā Parīzē, kur izpētītās 22 preces maksā 11,9% un 11,5% zemāk nekā veikalos.

Paradoksāli, bet iepirkties Francijas duty free veikalos tomēr nav lētāk nekā citur, neskatoties uz to, ka to cenu līmenis ir zemāks nekā citos Francijas veikalos. Nopērkot vienu un to pašu preču daudzumu dažādās lidostās, visvairāk naudas nācās izdot Londonas Hītrovā, bet vismazāk - Romā. Otrs lētākais preču grozs pieejams vācu lidostās - Frankfurtē un Berlīnes Šēnfeldē, kam seko Liona un Parīze.

Interesanti, ka britu lidostās salīdzinājumā ar citām Eiropas lidostām dārgākās preču grupas ir luksusa preces, apģērbi un aksesuāri, kā arī elektronika, savukārt Spānijas lidostās dārgākie ir pārtikas produkti un skaistumkopšanas līdzekļi. Romā izdevīgi ir iegādāties luksusa preces un elektroniku, piemēram, iPad planšetdatoru, kas tur maksā 677 eiro. Salīdzinājumam - Berlīnē un Frankfurtē iPad maksā 686 eiro, bet Londonā - pat 704 eiro.

Savukārt Francijā relatīvi dārga ir kosmētika - tur Estee Lauder Advanced Night Repair Crème nakts sejas krēms maksā 109 eiro. Vācijā par to jāmaksā 94,25 eiro, bet Lielbritānijā - tikai 55,97 eiro. Vispār Lielbritānijas duty free veikalos lētākās preces ir kosmētika, smaržas, šokolāde un alkohols.

Ja duty free veikalos tiešām ir izdevīgi iegādāties cigaretes un alkoholu, tad labāk izvairīties no delikatešu iegādes - tās duty free veikalos maksā pat 12,4% dārgāk nekā parastajos veikalos. Protams, duty free veikali varētu piedāvāt zemākas cenas, bet lidostu telpu nomas maksa ir augsta, tāpēc cenas samazinātas netiek.

Galvenais ieteikums ceļotājiem - zināt, cik preces parasti maksā, lai, ieraugot lidostas veikalā piedāvājumu ar it kā milzīgu atlaidi, pēcāk nav jākož pirkstos, jo vietējā lielveikalā prece, kā izrādās, parasti maksā pat vēl lētāk. Nevar noliegt - pirkumiem lidostās piemīt īpašs šarms, tomēr nevajadzētu aizmirst, ka duty free vēl automātiski nenozīmē, ka prece ir lētāka.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Ragakrasts" holiday houses in Mersrags Tukuma TIC
Well-furnished cottages near the sea with fireplace, sauna in Mersrags. | Skatīt vairāk
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Iztāde "Talsu rallijs" Talsu novada TIC
Maija mēnesī Valdemārpils izstāžu zālē, apskatāma dubultizstāde, kas ir kā ceļojums cauri laikam un emocijām. | Skatīt vairāk
Rūjienas saldējuma svētki Valmieras novada Tūrisma pārvalde
25.maijā Rūjienā norisināsies, iespējams, gardākie svētki šajā pusē - Rūjienas saldējuma svētki! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Grand Palace Hotel
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.98987412sec.