Eiropa nodos ASV iestādēm lidojumu pasažieru datus

Eiropas Parlamenta deputāti ratificējuši vienošanos ar Amerikas Savienotajām Valstīm par lidojumu datu nodošanu. Līgums aizstās 2007.gadā parakstītu pagaidu regulējumu, kas jau tagad nodrošināja ASV pieeju personu datiem. Šo vienošanos jau decembrī atbalstījušas gandrīz visas Eiropas Savienības dalībvalstis.

Pret līgumu iebilda galvenokārt liberāļi un zaļie, uzskatot, ka praktiski neierobežotā jutīgu personas datu uzkrāšana un nodošana ASV praktiski jebkuru lidmašīnu pasažieri padarīs par aizdomās turamo terorismā. Turklāt vairāki parlamentārieši izteikuši bažas, ka dati kalpos ne tikai cīņai pret terorismu un vardarbību, bet arī citiem mērķiem, piemēram, imigrācijas un robežu šķērsošanas kontrolei. Sarunās pirms vienošanās noslēgšanas amerikāņu puse esot brīdinājusi, ka tās nenoslēgšanas gadījumā Eiropas lidsabiedrībām varētu tikt liegta nosēšanās ASV vai arī varētu atjaunot vīzu režīmu.

Parlamenta apstiprinātais līgums paredz, ka ASV varasiestādēm būs pieejama ļoti apjomīga informācija par pasažieriem, turklāt atsevišķi personas dati tiks uzglabāti pat 15 gadus. Pēc pusgada no datu bāzes pazudīs pasažiera vārds, bet pēc pieciem gadiem ASV iestādes informāciju par pasažieri pārcels uz „neaktīvo datu bāzi”, un pieeja tai būs ļoti ierobežotam ASV ierēdņu lokam.

Savukārt dati, kas pēc ASV iestāžu domām varētu palīdzēt starptautiskā terorisma apkarošanā, tiks uzglabāti 15 gadus, tai skaitā, pasažiera vārds, adrese, tālruņa numurs, e-pasta adrese, kredītkaršu numuri un uz lidmašīnas borta izmantotie pakalpojumi – pat pasūtītais ēdiens, kā arī viesnīcu un nomas automašīnu rezervēšanas dati.

Vienošanās paredz, ka pasažieriem būs tiesības ASV varasiestādēm pieprasīt izziņas par viņu datu izmantošanu un nepieciešamības gadījumā šos datus labot.

ASV iestādēm tiks nodots ļoti plašs datu apjoms par lidojumu pasažieriem, piemēram:

1. PNR (Passenger Name Record) rezervācijas kods

2. Rezervācijas datums / biļetes iegādes datums

3. Pasažiera vārds

4. Pieejamā informācija par dalību lidsabiedrību bonuspunktu sistēmās (piemēram, bezmaksas lidojumi)

5. Citu tajā pašā rezervācijā norādīto pasažieru vārdi un informācija par viņiem

6. Visa pieejamā kontaktinformācija

7. Visa pieejamā informācija par lidojuma apmaksas veidu

8. PNR datos iekļautā informācija par ceļojuma maršrutu

9. Ceļojumu biroja nosaukums / ceļojumu aģenta vārds

10. Informācija par rezervācijas sadalīšanu

11. Pasažiera ceļojuma statuss (ieskaitot apstiprinājumus un reģistrēšanos lidojumam)

12. Lidojuma biļetes informācija (Ticketing Information), ieskaitot biļetes numuru, norādi par lidojumu tikai vienā virzienā (One Way Ticket)

13. Visa informācija par pasažiera bagāžu

14. Sēdvietas numurs un visa pārējā informācija par sēdvietu

15. Visu konkrētai rezervācijai veikto izmaiņu vēsture

Viena no valstīm, kas iebilda pret līgumu, ir Vācija, kur vienošanās izraisīja nopietnu kritiku gan no Vācijas Iekšlietu ministrijas, gan datu aizsardzības institūciju puses. Tomēr vairums ES valstu, kā jau minēts, vienošanos par lidojumu datu nodošanu ASV iestādēm atbalstīja.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaide auto nomai Bahreinā Europcar
Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi. | Skatīt vairāk
Iztāde "Talsu rallijs" Talsu novada TIC
Maija mēnesī Valdemārpils izstāžu zālē, apskatāma dubultizstāde, kas ir kā ceļojums cauri laikam un emocijām. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.05.2024 - 24.05.2024 Lielais plosts 2024 TAKA
Šī gada 25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”. | Skatīt vairāk
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Uzņēmumi


Rēzeknes pilsētas TIC
,


Ludzas novada TIC
,


AL SVETS
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52274895sec.