Pusdienas mākoņos: ieskats aviokompāniju ēdināšanas servisa vēsturē

Pirms 94 gadiem 11. oktobrī reisa laikā no Londonas uz Parīzi tika pasniegta pirmā maltīte lidmašīnā – trīs šiliņu vērts lenča komplekts. Kopš tā laika ēdināšanas pakalpojumi lidojumu laikā piedzīvojuši pamatīgas pārvērtības, un, lai gan stjuartu pasniegtais ēdiens mūsdienās nereti tiek atzīts par negaršīgu un nekvalitatīvu, aviokompānijas turpina nākt klajā ar dažādiem uzlabojumiem, lai pilnībā apmierinātu izsalkušo pasažieru vajadzības.

1919. gads. Aviokompānijas Handley Page Transport reisā no Londonas uz Parīzi tiek pasniegta pirmā maltīte uz lidmašīnas klāja. Iepriekš sagatavotie lenča komplekti maksā trīs šiliņus gabalā.

1836.gads. ASV lidsabiedrība United Airlines vienā no tai piederošajām lidmašīnām ierīko pirmo virtuvi, lai pasažieriem būtu iespējams pasniegt siltus ēdienus. Drīz vien tās piemēram seko citas aviokompānijas.

1950. gadi. Periodam, kurš bieži tiek dēvēts par komerciālās aviācijas "zelta laikiem", raksturīgi auduma galdauti un sudraba galda piederumi. To lieliski raksturo zemāk apskatāmais aviokompānijas Pan Am 1959. gada reklāmas video. "Plašs salons, nemanāma gaisa kondicionēšanas sistēmas darbība, pieejamas sieviešu tualetes. [Aviolaineris] traucas teju ar skaņas ātrumu, tomēr iekšpusē nav nekādu jūtamu kustību. Gardi ēdieni papildina baudu – tie tiek gatavi četrās vienlaikus darbojošās virtuvēs, kur tos iespējams uzsildīt piecās minūtēs."

1969. gada 2. marts. Regulārus avioreisus uzsāk virsskaņas aviolaineris Concorde. Pasažieri augstu novērtē aviokompāniju British Airways un Air France īpaši kvalitatīvos un izsmalcinātos ēdienus – šampanieti, kaviāru, melnās trifeles, zosu aknas un omārus ar safrānu.

1970. gadi. Globālā aviobiļešu cenu krituma dēļ kvalitatīvu ēdienu pasniegšana lidojuma laikā vairs nav prioritāte. 1971. gadā darbu uzsāk pasaulē pirmā zemo cenu aviokompānija Southwest Airlines.

1973. gads. Francijas aviokompānija Union de Transports Aériens esošo ēdienkaršu izvērtēšanai nolīgst šefpavāru Remo Olivjē. Lidmašīnās arvien biežāk sāk pasniegt sālītu, sātīgu un pikantu ēdienu, jo tas vislabāk piemērots atsildīšanai, kā arī spēj visilgāk saglabāt garšu 10 kilometru augstumā.

1985. gads. Tiek nodibināta zemo cenu aviokompānija Ryanair. Jau drīzumā tai lemts kļūt par vienu no lielākajām lidsabiedrībām pasaulē, tomēr teju tikpat drīz tā sāk izpelnīties kritiku par lidojuma laikā pasniegto ēdienu un dzērienu augstajām cenām.

1987. gads. Roberts Krendels, American Airlines vadītājs, izpelnās mediju uzmanību itin neparasta, taču efektīva izmaksu samazināšanas paņēmiena dēļ. Proti, atbrīvojoties no vienas olīvas katrā pirmajā klasē pasniegto salātu porcijā, gadā izdodas ietaupīt 40 000 ASV dolāru.

2001. gads. 11. septembra teroristu uzbrukumu dēļ lidsabiedrības pieņem jaunus mērus, kuri skar arī ēdināšanas pakalpojumus. Aizsākas plastmasas galda piederumu laikmets, bet atsevišķas aviokompānijas, ciešot no pamatīgiem zaudējumiem, spiestas samazināt izmaksas, atsakoties no tradicionālo maltīšu pasniegšanas lidojumu laikā un aizstājot tās ar uzkodām un gāzētiem dzērieniem.

2006. gads. Izskanējušie draudi par 10 iespējamajiem uzbrukumiem transatlantiskajiem reisiem kļūst par iemeslu liela tilpuma šķidruma tvertņu aizliegšanai lidmašīnās, jo pastāv bažas, ka teroristi varētu izmantot šķidrās sprāgstvielas. Rezultātā pasažieri spiesti iegādāties stipri sadārdzinātus dzērienus lidostās vai uz lidmašīnas klāja.

2013. gada aprīlis. Air Baltic nāk klajā ar inovatīvu ēdiena pasūtīšanas sistēmu lidojuma laikā, ļaujot klientiem izvēlēties ikkatru maltītes sastāvdaļu jau aviobiļetes rezervācijas brīdī.

2013. gada jūlijs. Travelsupermarket.com publicē pētījumu, kurā tiek atklāts, ka lidsabiedrību piemērotais uzcenojums ēdieniem un dzērieniem mēdz būt par par 2 600 procentiem augstāks nekā lielveikalos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ  TAKA
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos. | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Luksus klases piedāvājumi - Taizeme Estravel Latvia
Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. | Skatīt vairāk
no 610 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16387701sec.