«Bali vēders» – ceļotāju slimība, kas iecerēto atpūtu var pārvērst par mokošu un dārgu pārdzīvojumu

Bali un citi Dienvidaustrumāzijas galamērķi pēdējos gados ir ļoti populāri Latvijas tūristu vidū, un daudzi turp ieplānojuši doties arī skolēnu brīvlaikā. Ceļotāji, kas šajās valstīs pabijuši, zina vārdu savienojumu Bali Belly jeb Bali vēders, kas, iespējams, izklausās priecīgi, bet patiesībā var ceļotājiem radīt daudz ciešanu un arī  finansiālus zaudējumus.

Bali Belly ceļotāju vidū ir pazīstams arī kā Montezuma's Revenge vai Rangoon Runs, un tā ir izplatīta ceļojumu slimība – caureja, ko izraisa piesārņota pārtika vai ūdens. Slimība bieži izpaužas kā vēdera krampji, caureja, vemšana, vispārējs vājums un sāpes. Labākajā gadījumā simptomi izzūd vienas dienas laikā, bet tie var ilgt arī četras vai piecas dienas. Vājākam organismam šī slimība pat var būt letāla, jo izraisa stipru atūdeņošanos.

“Slimība ir īpaši izplatīta Bali salā Indonēzijā un citos tropiskajos galamērķos. Ceļotājiem tā var radīt gan fiziski nepatīkamas izjūtas, gan arī finansiālus zaudējumus, izmaksām sasniedzot pat tūkstošus,” stāsta apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmuma Balcia risku parakstīšanas un produktu attīstības vadītājs Renārs Duntavs.

Viņš norāda, ka arī ceļotāji no Latvijas nereti saķer Bali Belly, un šogad jau ir bijuši vairāki apdrošināšanas gadījumi, kad ceļotājiem bija nepieciešams segt medikamentu un ārstēšanas izmaksas, jo nereti lielo sāpju un atūdeņošanās dēļ ir jāizmanto vietējo ārstu palīdzība. “Turklāt zaudējumi rodas ne tikai, maksājot par ārstēšanos, bet arī gadījumā, ja slimības dēļ nākas atcelt lidojumu mājup, pagarināt uzturēšanos viesnīcā  un atcelt citas rezervācijas – šādos gadījumos zaudējumi var sasniegt vairākus tūkstošus eiro. Piemēram, Balcia nesen bija gadījums, kad reisu un viesnīcu atcelšanas dēļ nodarīti kopējie zaudējumi gandrīz 3000 eiro apmērā,” stāsta Renārs Duntavs.

Vairumā gadījumu slimību izraisa baktērijas, ar ko ir inficēts krāna ūdens vai pārtika, tāpēc no saslimšanas var izvairīties, ievērojot šos padomus:

    • Nedzert krāna ūdeni, un neizmantot to pat zobu tīrīšanai. Drošāk būs lietot pudelēs nopērkamu ūdeni.

    • Nepasūtīt dzērienus ar ledu, jo vietējie restorāni un bāri bieži izmanto krāna ūdeni, lai pagatavotu ledus gabaliņus.

    • Nepirkt jau mizotus augļus, tā vietā izvēlieties augļus, ko var nomizot pats, lai būtu drošs, ka tie nav saskārušies ar slimību izraisošajām baktērijām.

    • Izvairīties no neapstrādātas pārtikas lietošanas uzturā. Piemēram, salātus bieži mazgā ar krāna ūdeni, un pat salātlapa burgerā var būt inficēta, tāpēc labāk dot priekšroku termiski apstrādātiem ēdieniem.
  

• Dzert daudz ūdens (kas fasēts pudelēs) un dezinficēt rokas.

    • Iegādāties ceļojumu apdrošināšanu. Balcia ceļojumu apdrošināšana sedz gan ārstēšanās, gan rezervāciju un lidojumu atcelšanas, gan citas izmaksas, kas rodas slimības dēļ.

"Ja gadījies saslimt, noteikti ir vērts saglabāt visus čekus un rēķinus par medikamentiem un ārstēšanu, kā arī pēc iespējas ātrāk informēt par notikušo savu apdrošinātāju, lai saņemtu atlīdzību par šīm izmaksām," piebilst Balcia eksperts.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 04.05.2024 Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20222116sec.