Plastmasas pudeles var atrast arī Arktikas ledājos

Britu vadīta ekspedīcija Arktikā ir atklājusi nepatīkamus skatus - pat Arktikas okeānā atrodamas peldošas plastmasas pudeles un cita veida atkritumus.

Ekspedīcijas dalībnieki plastmasu un polistirēna gabalus atraduši uz ledus gabaliem, kas peldējuši okeāna vidū. Šis atklājums ir tālākais punkts uz ziemeļiem, kur atklāti cilvēka radīti atkritumi, kas peld pa pasaules ūdeņiem. Ievērības cienīgs ir fakts, ka tikai aptuveni 1600 kilometru attālumā ir Ziemeļpols un visa šī teritorija ilgāku laiku tiek uzskatīta par brīvu no cilvēka rīcību sekām.

Pētnieki bija daļa no Pen Hadrova Arktiskās misijas, kas devās uz Ziemeļpolu, lai ievāktu svarīgus ģeogrāfiskos datus. Šī misija vēl arvien notiek. Tās laikā nebija iecerēts pētīt konkrēto apvidu, kas parasti visu gadu ir klāts ar ledu.

"Pēdējos 25 gadus, kopš es nodarbojos ar Arktikas izpēti, es nekad iepriekš neesmu redzējis tik daudz uz redzamus atkritumus. Plastmasas gabali vienkārši stāvēja uz ledus," sacīja Hadrovs, ekspedīcijas vadītājs.

"Atrast šādus atkritumus ir nepatīkama zīme - tas liecina, ka kūstošais ledus drīz vien ļaus arvien vairāk piesārņojumam iekļūt šajā teritorijā. Bet tam, savukārt, ir liels potenciāls darīt briesmas Arktikas dabai un dzīvniekiem," atradumu komentēja Tims Gordons, Eksteres universitātes biologs.

Arktikas daba agrāk bija pasargāta no apkārtnes ar jūras ledu visu gadu, taču šobrīd šim ledum kūstot, daba būs pakļauta dažādām ķibelēm - kā piemēram zvejošanai, kuģošanai, kā arī citām industriālām vēlmēm. Kā norāda dabas eksperti, nepieciešams risinājums kā pasargāt Arktikā mītošos dzīvniekus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.05.2024 - 24.05.2024 Lielais plosts 2024 TAKA
Šī gada 25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.05.2024 - 21.05.2024 Delfinārijs un dinozauru parks-25.05.24 Nikos Travel
Sākam vasaras sezonas populārākos braucienus- Delfinārijs un dinozauru parks. Priecāsies gan bērni, gan pieaugušie. Smaidiem piepildīta diena! | Skatīt vairāk
35 EUR
Rūjienas saldējuma svētki Valmieras novada Tūrisma pārvalde
25.maijā Rūjienā norisināsies, iespējams, gardākie svētki šajā pusē - Rūjienas saldējuma svētki! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.05.2024 - 23.05.2024 Naktsmītņu rezervācija Augšdaugavas novadā TAKA
Mums ir pieejams plašs nakstmītņu piedāvājumu klāsts: viesnīcas, viesu mājas, hosteļi, kempingi un telšu vietas, atpūtas kompleksi, brīvdienu un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12469912sec.