Dress code aiziet – tradīcijas paliek

Pavisam nesen iznāca iznāca ietekmīgā restorānu almanaha Harden’s UK Restaurant Guide 2008.gada numurs, kurā teikts, ka jaunajā sezonā uz Lielbritānijas restorāniem varēs doties jebkurā apģērbā. Stingrie etiķetes noteikumi esot palikuši pagātnē.

Prasības attiecībā uz viesu ģērbšanās stilu kļuvušas daudz liberālākas, un lielākoties šīs izmaiņas diktē pieaugošā konkurence, kas liek restorānu saimniekiem pievērt acis uz to, kas cilvēkam mugurā, vairāk uzmanības pievēršot apkalpošanai un klienta makam.

Ļoti ilgu laiku britu augstākās un daudzos vidējās klases restorānos pastāvēja prasība: vīrieši ierodas stingros uzvalkos, un kā obligāts nosacījums bija kaklasaite vai tauriņš. Džinsi vai cita veida «ikdienas» bikses bija stingri aizliegtas. Sievietēm šis aizliegums attiecas uz bikškostīmiem. Starp citu, pats jēdziens dress code radies pirms vairāk kā 100 gadiem Londonā.

Tomēr daudzviet dress code tradīcija arvien ir spēkā, un pat pēc atcelšanas sabiedrība turpina to ievērot. Tādēļ sniegsim dažu uz ielūgumu kartēm sastopamu terminu atšifrējumus.

White Tie (balta kaklasaite) – visstingrākais formālais kods. Vīrietim jābūt tērptam frakā ar baltu tauriņu. Arī vestei jābūt baltai. Sieviete ģērbjas vakarkleitā «līdz grīdai», cimdos, kurpēs uz papēža un ar miniatūru somiņu. Nav pieļaujama bižutērija un atkailinātas rokas.

Iespējamie uzaicinājumi: bankets pie prezidenta vai sūtņa, kāzas, apbalvojuma piešķiršana.

Black Tie (melna kaklasaite) vai Formal – vīrietis smokingā, sieviete vakarkleitā «līdz grīdai» vai kokteiļkleitā. Bižutērija pieļaujama.

Iespējamie uzaicinājumi: oficiāla vakara pieņemšana, piemēram, Ziemassvētki vai Jaungads, teātra pirmizrāde, kāzas.

Black Tie Invited (melna kaklasaite ir ieteicama) – vīrietis smokingā, sieviete kokteiļkleitā, garā kleitā vai smalkā kostīmā.

Iespējamie uzaicinājumi: bankets labā restorānā, korporatīvais bankets, ģimenes svinības.

Black Tie Optional (melna kaklasaite nav obligāta) – vīrietis smokingu var nomainīt ar tumšu uzvalku un kaklasaiti, sieviete tērpjas kokteiļkleitā vai kostīmā.

Creative Black Tie (melna kaklasaite, radoša pieeja) – šis dress code iesaka modernus jauninājumus un radošu formālā kostīma interpretāciju – netradicionālus aksesuārus, drosmīgas krāsas.

Cocktail Attire (kokteilis) – vīrietim – tumšs uzvalks, sievietei – kokteiļkleita.

Semi-formal (daļēji formāli) – smokings vai tumšs uzvalks ar kaklasaiti vīriešiem, kokteiļkleita sievietēm, ja pasākums notiek pēc plkst.18.00. Ja agrāk, tad vīriešiem jāvelk parasts uzvalks ar kaklasaiti un smalks kostīms dāmām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 03.05.2024 Gardēžu vakariņas Valmieras novada Tūrisma pārvalde
2.maijā plkst.19.00 Valmiermuižas alus virtuvē gardēžu vakariņas “Alus garšu precināšana” kopā ar viesšefpavāru Dzintaru Kristovski un Aigaru | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.8977809sec.