Tūristi tiek iepazīstināti ar ķīniešu etiķeti

Vasaras Olimpisko spēļu priekšvakarā rietumu valstu tūristi tiek iepazīstināti ar „ķīniešu etiķeti”. Vai būs panākumi, vai nē, tas protams, vienmēr ir atkarīgs no situācijas, taču varbūt der atcerēties dažus ieteikumus kā uzvesties svinīgos pasākumos, uz ielas vai arī sarunājoties ar vietējiem iedzīvotājiem.

1. Banketi un svinīgi saieti

Ķīnā viesus cienā pirmos. Tā kā visu apēst neizdosies (ļoti daudzveidīgs ēdiena piedāvājums), saglabājot pieklājību, ir jāpaņem un jāuzliek uz šķīvja no katra ēdiena pa mazai kripatiņai. Var gadīties, ka mājas saimnieks Jums pats uzliks uz šķīvja pēc saviem ieskatiem.

2. Tirdzniecība
Atšķirībā no lielveikaliem, kur cenas ir fiksētas, ir ļoti daudzi tirdziņi un privātie veikaliņi, kur ir iespējams tirgoties. Taču no sākuma ir jāatrod kontakts ar pārdevēju. Ne skaļa runāšana, strīdi, ne apvainojumi Jums nepalīdzēs iežēlināt pārdevēju. Smaids un draudzīga attieksme palīdzēs daudz vairāk kaut ko sasniegt. Taču nebaidieties pajautāt: „Vai Jūs varētu piedāvāt nedaudz labāku cenu?”.


3. Mašīnas
Nedomājiet, ka ja Jūs ejiet kājām, tad Jūs esiet galvenais. Automašīna var arī neapstāties, lai Jūs palaistu garām. Visticamāk automašīna nobremzē tikai pirms tūristu grupas, kura šķērso gājēju pāreju. Ķīnietis savu automašīnu ļoti mīl, tāpēc ļoti izvairīsies no katra iespējamā skrāpējuma.

4. Nūjiņas ēšanai
Nerādiet ar nūjiņām uz citiem cilvēkiem, tāpat neduriet uz tām ēdienu, nelaiziet nūjiņas. Nedrīkst durt rīsos nūjiņas vertikālā veidā, tā ķīnieši dara atceroties savus mirušos.

5. Nezaudējiet savu seju
Nekad nekliedziet, pat tad ja kāds ir izdarījis kaut ko nepareizi. Zaudējot savaldīšanos, nelieciet otram cilvēkam „pazaudēt savu seju”, jo tad viņš tūlīt pat atteiksies no tālākas sadarbības. Labāk savaldieties un smaidiet, un neatlaidīgi lieciet cilvēkam „palīdzēt: atrisināt radušos pārpratumu vai problēmu.

6. Attiecības starp vīrieti un sievieti

Diemžēl attiecībā pret uzstājīgajiem vīriešiem ir jāatbild skaļi un droši sakot „byy!”, kas nozīmē „nē”. Vīriešiem ieteikts neizteikt savu patiku pārāk emocionāli un pārāk brīvā veidā, jo ķīniešu sievietes to sapratīs kā uzmākšanos.

7. Publiska jūtu izrādīšana
Jaunā ķīniešu paaudze ir tikpat brīvi cik viņu vienaudži rietumos, taču vecākās paaudzes iedzīvotāji ir ļoti atturīgi esot publiskā telpā. Tiek ieteikts labāk atturēties no publiskas maigošanās vai bučas (pat uz vaiga).

8. Cieņa pret vecākiem cilvēkiem
Vecākiem cilvēkiem tiek atvērtas durvis un palaisti pa priekšu, kā arī tiek dota vieta apsēsties. Nebrīnieties, ja ķīnieši piedāvās palīdzību kaut vai ejot pa kāpnēm – tas ir vienkārši pieklājīgi.


9. Smaids
Ķīnieši smaida biežāk nekā eiropieši. Smaidam var būt dažāda nozīme – zinātkāre, kautrība, prieks, labvēlība, vai arī vēlēšanās palīdzēt. Smaidiet un tas palīdzēs Jums vieglāk kontaktētie ar citiem cilvēkiem.

10. Dzeramnauda
Dodiet dzeramnaudu, ja plānojiet vēl kādu reizi ieturēt maltīti attiecīgajā restorānā. Kaut arī ceļvežos ir minēts, ka dzeramnaudu Ķīnā nedod, tomēr paši ķīnieši apgalvo, ka šāda prakse pastāv arī Ķīnā un ir kā papildus atzinība. Tāpat personāls Jūs apkalpos krietni labāk.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.05.2024 - 17.05.2024 Pavasara ziedi Pakrojā! Nikos Travel
Pavasaris pašā plaukumā. Laiks doties ekskursijā uz Pakroju, kur krāšņi jo krāšņi zied narcises un tulpes... Pa ceļam ZS Līcīši un Šauļi | Skatīt vairāk
no 35 EUR
👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR
Jaunas akcijas Piedzīvojumu ceļojumiem Estravel Latvia
Jauns mēnesis un Maija atlaides ir klāt! Piedzīvojumu ceļojumi visā pasaulē - dažādām gaumēm un budžetam. Jūsu sapņu galamērķis jau gaida Jūs! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
ÖÖD brīvdienu spoguļmāju noma Estravel Latvia
Visa Igaunija // Spoguļmāju noma līdz 30.09. // Pieprasījums ir ļoti liels - pasteidzieties rezervēt! | Skatīt vairāk
no 176 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50593495sec.