Vezuvs kļūst aizvien bīstamāks [2]

Palielinoties seismiskajām aktivitātēm pasaulē, ļoti aktuāls jautājums ir arī saistībā ar tepat Eiropā esošo „snaudošo” Vezuva vulkānu (Itālijā). Zinātnieki brīdina par iespējamo Vezuva vulkāna izvirdumu, jo magmas kanāli tagad it kā aizpildoties ar magmu, kas var celties uz augšu, līdz ar to pastāv varbūtība, ka var notikt vulkāna izvirdums.

Franču un itāļu zinātnieki tagad pēc jaunākajiem pētījumiem ir secinājuši, ka var notikt jauns izvirdums. 700 000 cilvēku dzīvības, kuri dzīvo kalna tuvumā, ir apdraudētas. Līdz šim tika uzskatīts, ka magma, kas atrodas zem vulkāna atrodas visu laiku vienādā līmenī, taču tagad ir secināts, ka tā pārvietojas uz augšu un nevar pateikt cik stipri un kad notiks izvirdums. Magmas pašreizējā rīcība zem Vezuva pēc zinātnieku domām nav prognozējama, bet ir ļoti svarīga nepārtraukta tā uzmanīšana, jo apgabals ir pasaulē visblīvāk apdzīvotais reģions kāda vulkāna tuvumā.

Jāatzīmē, ka pēdējā vulkāna izvirduma laikā 1944.gadā, vulkāna izvirduma ātrums bija „lēns” un līdz ar to arī lavas straumju ātrums bija samērā lēns. Zinātnieki uzskata, ka tad magmas kameras zem vulkāna nesaņēma vairāk „papildinājumu” vai arī tās tika nosprostotas, tāpēc tas apstājās. Taču tagad, ja spiediens būs lielāks, tad izvirduma spēks arī būs lielāks.

Pelnu un akmeņu lietus, magma un dubļi, kas pārvietojas pa kalnu lejup – šādi pirms vairākiem gadu tūkstošiem Vezums apraka visu Pompeju. Pompeja, kas tika 18 gadsimtā atkal „atklāta”, tagad pieder pie UNESCO kultūras mantojuma.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Santa 10/19/2009 17:37 ideli

2 Lameris 09/12/2008 11:25 ...ja notktu kārtīgs Vezuva izvirdums, tad Itālijas valdībai vairs nebūtu jārisina samilzusī Neapoles atritumu problēma - viss sadegtu zem karstās lavas... (tas tā: melnais humors:)

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar klasi Alūksni! Alūksnes TIC
Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem! | Skatīt vairāk
no 3.00 EUR
Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
“ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē TAKA
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko! | Skatīt vairāk
25.maijā norisināsies Lielais plosts TAKA
25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.366431sec.