Eiropas tūrists Japānā piedzīvo vismaz 10 kultūras šoka momentus

Eiropas ceļotājam Japānā ir jāpiedzīvo vairāki pārsteigumi, kuri brīžiem izraisa šoka stāvokli. Daudzu eiropiešu skatījumā Japāna ir moderna, demokrātiska un bagāta sabiedrība, kas lielu akcentu liek uz tradīciju un tehnisko inovāciju. Lielā mērā tas atbilst patiesībai, taču japāņi ir savādāki nekā eiropieši:

· Japānā ir izteikta vietas taupība, jo sabiedriskā transportā „pēdējo pasažieri” iegrūž durvīs profesionāli stūmēji, jo milzīgo cilvēku skaitu pēc darba dienas beigām ‘’sapresē” dažādos transportos, un tas patiešām ir ļoti saspiesti. Tikai japāņiem ir raksturīgas tipiskās kapsulas viesnīcas, kur 5 m2 ir nodrošināts viss nepieciešamais komforts.

· Āzijas valstu tualetes bieži vien nevar slavēties ar īpašu tīrību, taču Japānā liela daļa tualešu ir apgādātas ar vismodernāko tehniku un ir spoguļtīras. Eiropas tūristam bieži vien nākas pabrīnīties par apsildāmo poda brilli, mūzikas izvēli vai daudzajām pogām. Katra no šim pogām sagādā eiropietim pārsteigumu, piemēram, akustiskas skaņas, kas noslāpē lietotāja tualetes skaņas. Cita poga nodrošina anālās atveres skalošanu, kuru nemaz nav tik vienkārši apstādināt. Eiropietis parasti nolec no poda, un cenšas poda strūklaku apturēt.

· Japāņi parketa vai tepiķa vietā izvēlas tamtami, kas ir 1,64 m2 liels rīsa stiebru paklājs un pieejams gandrīz katrā japāņu mājsaimniecībā. Āra apavus japāņi parasti atstāj pie dzīvojamās telpas durvīm un izmanto ierastās čības, kas tiek piedāvātas arī viesim. Diemžēl lielai daļai eiropiešu šīs čības ir par mazu. Pie tualetes durvīm parasti ir noliktas gumijas vai plastikāta čības, kuras izmanto tikai tualetes apmeklējumam. Eiropieši parasti aizmirt par šīm „īpašajām’’ čībām, un pēc tualetes apmeklējuma pa tiešo dodas pie viesu galda. Japāņu ģimenes parasti šajā brīdi ir izbrīnītas un ar lielām acīm vēro viesi.

· Japāņi ir ļoti viesmīlīgi un laipni, taču sabiedrībā ir lieli aizspriedumi pret tumšas ādas cilvēkiem, kuri automātiski tiek uzskatīti par potenciāliem noziedzniekiem. Japānis jutīsies ļoti aizvainots, ka viņš tiks nosaukts par korejieti. Japāņu sabiedrība neoficiālā veidā ir sadalīta kastu sistēmā, ko sauc par ‘’Burakumin”. Daudzu profesiju pārstāvji (kapracis, lopu slaktētājs) un viņu tuvinieki tiek iekļauti īpašā sarakstā, kas neļauj lielās firmās ieņemt viņiem vadošas pozīcijas. Sarunas par šo tēmu pie japāņu galda garantē nepatīkamu atmosfēru.

· Manga komiksu kultūra eiropietim nav saprotama, bet japāņi pornogrāfiskās komiksu bildes spēj vēsā mierā skatīt metro, tramvajā vai sabiedriskā telpā. Eiropietis droši vien arī labprāt apskatītu šos komiksus, taču ne tik publiski.

· Japāņi izvairās no skaidras atbildes ‘’jā’’ vai ‘’nē’’, bet tā vietā laipni smaida. Ja eiropietis teic japānim „uz tikšanos”, tad japāņa atbilde būs šokējoša eiropietim – „es par to padomāšu” vai ''ja būs iespējams’’. Draugu lokā japāņi lieto apstiprinošas vai noraidošas atbildes, bet ar svešiem cilvēkiem tie izmanto nekonkrētas atbildes, lai neaizvainotu savu sarunu biedru. Tas nozīmē, ka ārzemniekam jālasa atbilde starp rindām.

· Ģeogrāfiskie apstākļi ir pieradinājuši japāņus pie zemestrīcēm, tāpēc nebūs jābrīnās, ka japāņu plauktos nekad neglabājas no stikla vai cita materiāla priekšmeti, kas varētu savainot cilvēku zemestrīces gadījumā. Japānā bieži var sastapt, ka stikla vietā logos ir papīrs vai arī istabu sienas ir no kartona. Zemestrīces gadījumā japāņi slēpjas zem durvju stenderēm vai zem galda. Japānas lielākā daļa māju ir speciāli būvētas zemestrīču gadījumam, tāpēc japāņi reti mūk zemestrīces gadījumā uz ielas.

· Japānietes vecumā no 15 līdz 30 bieži vien izskatās tā, kā tās būtu iepirkušās bērnu veikalā – īsi svārki, bērnišķīgi aksesuāri un x-veida gaita. Japānietes šādā veidā signalizē vīriešiem, ka viņas ir neaizsargātas un prasa mīļu atbalstu. Stila lietas Japānā tiek augstu vērtētas, tāpēc arī aukstā ziemas laikā īsie svārki netiks nomainīti pret eiropietim ierastajiem džinsiem. Varbūt tāpēc Japānas sabiedriskais transports ir silts, lai stilīgās japānietes nenosaltu. Ja ''stilīgā’’ japāniete tiek uzrunāta, tad parasti tā reaģē ar kautrīgu ķiķināšanu aizliekot plaukstu priekšā mutei.

· Japāņu māju adreses eiropietim ir pilnīgs murgs, jo reti kurai ielai ir nosaukums, bet gan tikai pilsētas kvartāliem, kas ir sadalīti blokos un apakšblokos. Māju numurs nenosaka vietu, bet gan būves datuma kārtu. Eksperti iesaka eiropietim vērsties pie policista pēc palīdzības.

· Pilnīgi traks numurs eiropietim ir runājošie automāti, kas izbiedē tūristu ar nejaušu reklāmas uzrunu kādā klusā ielā. Tikai Japānas parkos un dārzos ir miers, bet tirdzniecības centros valda eiropietim neierasta kņada. Ļoti daudzas tehniskas ierīces sabiedriskā telpā un mājsaimniecībā uzrunā vai brīdina cilvēkus, kas Eiropas tūristam rada šoka vai izbīļa stāvokli.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 06.05.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā Estravel Latvia
Esiet tālredzīgi un gudri! iegādājieties ceļojumu skolenu RUDENS brīvlaikam jau tagad! Hurgada vai Šarm-el-Šeiha | Skatīt vairāk
no 685 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 05.05.2024 Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk
Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76845789sec.